Se den fascinerende historien bak Oppgave­behandling i Windows

Apple Vision Pro, arkitektur, shader-koding, dumme smartklokker, historien bak Oppgavebehandling og mye mer i ukas Lørdagsgodt.

- Er lørdagsgodt fortsatt en greie for barn nå om dagen? lurte en kollega på godt under 30 år på her om dagen.

Og ja, det kan jeg bekrefte at det er. Det er faktisk det første datteren min sier når hun våkner på lørdager. Det vil si; hun sier "gutteri!", men det er nærme nok.

Lørdagsgodt er fortsatt en greie på kode24, også! Så her er det beste vi fant på internett fra uka som har gått, i denne ukas Lørdagsgodt. Nam, nam.

Ja, det er VR-briller 👓

Ole Petter:

Inntil videre har vi ikke noen SKIKKELIG hands on, eller eyes in, eller hva det blir, av de nye Vision Pro-VR-brillene til Apple. Men blant annet Marques Brownlee har fått seg en kjøretur, og er både imponert og kritisk.

Historien bak Oppgavebehandling 🥰

Kurt:

De fleste Windows-brukere har vel et forhold til Oppgavebehandling (Task Manager). Men visste du at Oppgavebehandling ble laget nærmest som et hobbyprosjekt på gutterommet, og at designerne av Windows 95 egentlig ikke ville ha den der fordi den var for teknisk og nerdete? David Plummer, som har YouTube-kanalen Dave’s Garage, er den som i sin tid laget Oppgavebehandling. I denne videoen får du ikke bare vite hvordan Oppgavebehandling ble til og hvordan den fungerer, men også en masse interessant og morsom innsideinformasjon.

Smått og godt 🏡

Jørgen:

Jeg har dilla på den kanalen her om dagen, never too small. De filmer fra en haug med bitte små hjem - hovedsakelig Japanske - hvor de har tatt masse grep for å klare seg på liten plass. Jeg synes det er inspirerende, både for hjemmet og for livet generelt. Dessuten liker jeg hvordan videoene er filmet og tempoet. Veldig feelgod å sette på når man skal slappe av.

Shader-koding ✨

Ole Petter:

Jeg har alltid syntes shader-koding virker helt sjukt komplisert og fjernt og mystisk og uforståelig. Men denne videoen gjorde at jeg i alle fall skjønte liiiitt av denne fascinerende kodesjangeren - og jeg tror søren meg jeg skal ta meg en tur innom shadertoy.com i løpet av helga.

React Server Components 📚

Kurt:

Hvis du er som meg og liker å bruke helgen på å lære noe nytt, så har Dan Abramov skrevet et teknisk dypdykk i React Server Components. Og dette er VIRKELIG et dypdykk som starter med noen advarsler – før du får en kjempelang artikkel der Abramov viser deg trinn for trinn hvordan du selv reimplementerer React Server Components fra bunnen av. Siden serverkomponenter fortsatt er litt svart magi for meg, tenkte jeg å kose (?) meg med denne i helgen. Hvis jeg ikke ramler av lasset halvveis og heller går ut i solen. Det er ikke usannsynlig.

"RSC From Scratch": https://github.com/reactwg/server-components/discussions/5

Amerikanske diners 🍔

Jørgen:

Architectural Digest er en annen fantastisk kanal som har mye feelgod innhold man føler seg beroliget av å se på. Slik som denne videoen om hvordan arkitekturen i amerikanske "Diners" ble til. Fascinerende greier, uten å avsløre for mye viser det seg at hele greia er inspirert av spiseområdet på tog.

Dum smartklokke ⏰

Ole Petter:

Apple-klokkene fikk en overhaling denne uka på WWDC, men nesten alle jeg kjenner, meg selv inkludert, som har hatt en Apple Watch, har slutta å bruke den. Det blir mye styr og ståk på håndleddet - så kanskje noe enklere er på sin plass? Sjekk ut denne, som du kan programmere akkurat som du vil! Minner meg om gode, gamle Pebble - det var tider.