For to år sida skrev jeg artikkelen "Jeg bygde mitt eget tastatur til 4.650 kroner - og ble litt lykkeligere".
Men som alle er smertelig klar over: Lykke falmer.
Og da jeg, som beskrevet i kode24-timen, falt hodestups ned i tastatur-kaninhullet igjen, ble det klart: Jeg måtte visst bygge et tastatur, igjen.
Heldigvis er det mye enklere enn mange tror.
Og dessverre mye dyrere enn mange tror.
#1: Kjøp en base
Når jeg sier "bygge mitt eget", mener jeg egentlig "klikke sammen et slags modellsett".
Mange starter, som meg, med å kjøpe det som i virkeligheten er summen av mange deler, satt sammen som en slags base. Ofte kalles det et "barebone"-tastatur; et tastatur uten brytere og taster.
Denne gangen gikk jeg for Keychron Q2, som har alle de viktigste tastene, og ikke så mye mer, med sin kompakte 65 prosent-design.
Du vinker da farvel til blant annet egne F-taster, men får en pen skruknott du kan bruke til hva som helst, men aldri kommer til å røre.
#2: Kjøp brytere
Neste skritt er å kjøpe seg brytere, eller "switches" som det heter på moderspråket, som er det som gjør tastaturet mekanisk.
Her er det, som i alle fasetter av denne hobbyen, helt sjukt mye greier å velge mellom. Forskjellige produsenter og forskjellige typer styrer hvor mye lyd de avgir, hvordan de føles, hvor hardt de må trykkes ned, og så videre.
Av sentimentale årsaker gikk jeg for den norske utvikleren og tastaturprodusenten William Jarbeaux sine Mekanisk Ultramarine V2, som er smurte fra fabrikken. For smøring av brytere er et eget fag, hvor jeg foreløpig har satt grensa.
Har åpnet egen tastatur-butikk i Oslo
#3: Kjøp taster
De synlige knappene på tastaturet ditt, kalles tastehetter eller "keycaps", og er kanskje det vanskeligste å kjøpe for oss i Norge.
For jeg nekter å sitte med et tastatur uten Æ, Ø og ikke minst: Å.
Å finne ett eller annet norsk sett med tastehetter er ikke spesielt vanskelig. Men å finne noen kule, som er så fine som de du ser på Youtube og Reddit, til salgs i Norge, med norsk oppsett, og til priser under "herregud så sjukt dyrt", er vanskelig.
Så jeg ga opp, og betalte altfor mye for settet KBDfans Poco.
#4: Klikk det sammen
Kjøper du en "hot swap"-base, som jeg gjorde i punkt nummer én, er det bare å klikke bryterne inn i hvert sitt hull, helt uten lodding.
Så er det bare å gjenta prosessen med tastehettene, oppå bryterne.
Her er det dog viktig å minne om at du må kjøpe et ISO-tastatur og et sett tastehetter som støtter ISO-oppsettet, om du vil lage et norsk tastatur. Tastaturene i for eksempel USA har blant annet en helt annen enter-tast. Dessuten kan det være forskjell på størrelsen på taster som shift og mellomrom mellom de ulike tastaturbasene.
Så forhåpentligvis kjøper du et tastehette-sett med en hel haug taster du ikke får bruk for, så du finner de du har bruk for. Husk også å kjøpe flere brytere enn du egentlig trenger, så er det ikke krise om noe går galt under bygging.
#5: Nyt det så lenge det varer
Sist jeg skrev en slik artikkel, nevnte jeg også kabler, håndledd-støtter og diverse greier du kan bruke diverse formue på, men la oss holde det utenfor denne gangen, for det blir mer enn dyrt nok uansett.
Budsjettet for tastaturet i denne artikkelen ser sånn her ut, inkludert frakt:
- Keychron Q2: 1.290 kroner (på tilbud)
- 80 stykker av Mekanisk Ultramarine V2: 632 kroner
- KBDfans Poco: 1.849 kroner
- totalt: 3.771 kroner
Det er usmakelig dyrt, for et tastatur, i våre tider, og en skamfull nytelse. Men dette blir fort en hobby, hvor dyre kjøp typisk kan rettferdiggjøres med kjøp og salg, sparing og lidenskap, samt en dæsj "jaja, jeg bruker ikke så mye penger på XYZ".
For dessverre er en av de vanligste memene i dette miljøet at nei - tastaturet du føler er det siste du noen sinne kommer til å bygge, er neppe det siste du noen sinne kommer til å bygge. Så vi snakkes igjen om et par år.