- Overvurderer vi ChatGPT, eller overvurderer vi oss selv?

- Kanskje ikke menneskehjernen er så unik som vi liker å tro, skriver kode24-redaktøren.

En menneskehjerne, tegna av den generative AI-en Dall-E, som prater med den generative AI-en ChatGPT. Jeg vet ikke nøyaktig hva jeg prøver å illustrere her for å være helt ærlig, men sånn er det med kreativitet, si? 📸: Jørgen Jacobsen / Dall-e / Ole Petter Baugerød Stokke / Universets magiske tryllestøv aka. Kreativiteten
En menneskehjerne, tegna av den generative AI-en Dall-E, som prater med den generative AI-en ChatGPT. Jeg vet ikke nøyaktig hva jeg prøver å illustrere her for å være helt ærlig, men sånn er det med kreativitet, si? 📸: Jørgen Jacobsen / Dall-e / Ole Petter Baugerød Stokke / Universets magiske tryllestøv aka. Kreativiteten Vis mer

Mens uka for min del ble prega av en sjukdom som har vært såpass populær de siste åra at den nærmest må kunne kalles en pandemi, har også denne uka for de usmitta blant oss blitt prega av ChatGPT-snakk.

For eksempel har vår venn Johannes Brodwall fortalt hvordan det gikk da han ba ChatGPT om hjelp til å lære seg Rust, og vår venn Mikael Brevik har fortalt hvorfor vår venn Brodwall kanskje bør være litt forsiktig med å ta alt vår venn ChatGPT sier for god fisk, som også gjør at våre venner i Stack Overflow denne uka har stramma inn grepet for å hindre overflow av ChatGPT-svar. 👮

Mens alt dette foregikk, lå jeg under dyna og tenkte på virkelighetens slør og menneskets natur - du veit, febertanker. Og én av omlag fem tusen slike tanker overlevde etterpåklokskapens lys:

Overvurderer vi ChatGPT, eller overvurderer vi oss selv? 🧠

Vår gode venn David Skaufjord tegner striper om generativ AI som om han var en generativ AI sjælv om dagen. Og en av hans siste tar for seg en kunstner som kjefter på en robot: "Du stjeler jobbene våre!" roper han til roboten. "Alt du gjør er å se gjennom kunst laga av oss mennesker, på jakt etter mønstre og trender! Mens jeg, jeg har brukt utallige timer på å lære fra Youtube-ere, studert de gamle mesterne, og..." fortsetter han, før han innser at kunstneren og roboten gjør nøyaktig det samme.

For når du ber Dall-E om å male Donald Trump oppå en elg, og du får det - har det noe med kreativitet å gjøre? Nei, egentlig ikke, det har med maskinlæringsmodeller som prøver å få noe til å likne noe annet, helt til den får det til.

Men om jeg ber deg male Donald Trump oppå en elg, og du gjør det, har det noe med kreativitet å gjøre? Tja, det vil vel mange påstå, selv om det du holder på med også strengt tatt bare er å prøve å få noe til å likne noe annet du har sett før. 🤷

Det er her vi må ta oss en titt i speilet - her ChatGPT kanskje er dette speilet: For om det eneste kriteriet for kreativitet er at det er et menneske som står bak, må vi revurderer begrepene våre - eventuelt hva det vil si å være menneske, intet mindre.

Alle som jobber i et kreativt yrke, noe både utviklere og journalister gjør, veit at kreativitet ikke er en mystisk, magisk kraft. Kreativitet kan læres, det kan brukes som et verktøy, det er ikke noe du bare kan vente på at skal gjøre jobben for deg. Det handler om inspirasjon, uten å kopiere, og metode, uten å være for metodisk - du veit, generelt å ikke være en maskin.

Det var i alle fall det vi trodde, inntil det viste seg at maskiner gjør dette minst like bra som oss. Så på samme måte som menneskeheten for lengst har innsett at det å huske fakta ikke er det som gjør hjernen vår unik, må vi nå innse at normal kreativitet heller ikke er det som gjør menneskehjernen unik.

La oss bare si det; kanskje ikke menneskehjernen er så unik som vi liker å tro. Og kanskje det å skrive en erotisk novelle om Donald Trump og en elg, eller hva folk ber ChatGPT om for tida, ikke er vanvittig vanskelig når alt kommer til alt, uansett hva hjernen din er laga av. 🙄

Så skål, mine venner, for våre kjære, skjøre fettklumper som skvulper rundt oppi hodene våre - de er kanskje ikke så fantastiske som vi liker å tro, men kanskje det er nettopp det som gjør at vi ikke får totalt panikk akkurat nå. Kjør nyhetsbrev!

Ukas beste saker på kode24:

🏫 Derfor kan du ikke alltid stole på ChatGPT
Mikael Brevik er også imponert, men lar seg ikke blende.

😿 Kyss hjemmekontoret farvel i 2023
- Jeg frykter at bølgen fra USA kommer til å skylle over oss i 2023, og dra med seg hjemmekontor i dragsuget, skriver Jørgen Jacobsen i kode24.

📚 Brodwall ville lære mer om Rust. Så han tok seg en lang prat med ChatGPT
- Jeg fikk gode svar på mine spørsmål, skriver Johannes Brodwall.

Det er vanskelig å skjønne e-tjenesteloven. Derfor bør utviklere snakke om den i jula
- Forklar dine nærmeste begrepene, og hva som står på spill, skriver kode24s Mattis Vaaland.

💡 Faser ut konsulenter og satser på in-house: - Viktig med egen kompetanse fremover
Eplehuset velger nå i større grad SaaS-løsninger, forteller Magnus Buseth, CTO i Eplehuset.

🤖 Nå sperrer de brukere ute i 30 dager for bruk av AI
Stack Overflow strammer inn reglene for svar generert av ChatGPT.

🔐 Til deg som er leder: - Ikke vent på at avvik og sårbarheter rapporteres, let etter dem
- Sikkerhet er et lederansvar, skriver Torstein Saltvedt, seniorkonsulent i Capgemini.

📦 Hva er egentlig greia med Webpack? - Gjør om koden din til noe nettleseren kan forstå
- I denne artikkelen ønsker jeg å demystifisere Webpack, skriver Marcus Haaland, utvikler i Bekk.

🚇 Visual Studio Code sin neste killer-app?
I ukas episode av kode24-timen snakker Jørgen om Remote Tunneling i VSCode, ny versjon av Vite, Stackoverflows ChatGPT-problem og hjemmekontor-situasjonen.

💅 Endelig er resultatene fra State of CSS ute
Interaktiv CSS, smartere fargeformater og oppgradering Git-kommandoene dine i Ukas ForrigeUke.

God helg

PS: Hele dette nyhetsbrevet er skrevet av ChatGPT! Hehe, neida.

Eller!? Hehe, neida.

ELLER!?!?!? 😱

Uansett: Nå skal jeg på julebord, hvor jeg også skal finne svaret på hva som virkelig skiller våre hjerner fra våre nye digitale overherrer: Hjernene våre kan påvirkes av alkohol.

Hah, én null til oss, dusteroboter!

God helg!

💕 Ole Petter,
kode24.no