Kyss hjemmekontoret farvel i 2023

- Jeg frykter at bølgen fra USA kommer til å skylle over oss i 2023, og dra med seg hjemmekontor i dragsuget, skriver Jørgen Jacobsen i kode24.

Jørgen Jacobsen i kode24 tror han kommer til å tilbringe mer tid på kontoret i 2023. 📸: Jørgen Jacobsen
Jørgen Jacobsen i kode24 tror han kommer til å tilbringe mer tid på kontoret i 2023. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Husker du midt i pandemien, da kontorene åpnet igjen i ett sekund?

Da dukket det opp en gjøk i hver bidige lunsjsamtale som sa ting som: "Dette kommer til å forandre alt, vi kommer aldri til å jobbe på samme måte igjen", eller: "Hjemmekontor blir den nye standarden, vettu!".

Skjedde det? Neida. Det føles jaggu ikke sånn på tirsdag, onsdag, og torsdag hver uke for min del hvert fall. Da er jeg nemlig befalt til kontoret.

Og nå tror jeg vi kan kysse hjemmekontoret farvel snart. Sjefer i norsk utviklingsbransje er jo rimelig glad i å dilte etter trender i USA (jeg ser på deg, SCRUM), og over dammen har lederne allerede plassert hjemmekontoret i giljotinen.

Håpefull om hjemmekontor

En stund var jeg håpefull. Jeg synes nemlig hjemmekontor er fortreffelig. Før pandemien følte jeg meg helt kvalt av barnehageleveringer og stresspendling.

«Pandemien skulle jo liksom bli det store eksperimentet, hvor vi fant ut at hjemmekontor funka like bra som kontoret.»

Pandemien skulle jo liksom bli det store eksperimentet, hvor vi fant ut at hjemmekontor funka like bra som kontoret. Og spør du meg, klarte vi å bevise det.

Mot slutten av pandemien føltes ut som en uslåelig bølge av hjemmekontor var på vei til å slå inn over norsk arbeidsliv.

Feiga ut

Ikke minst hadde vi utviklere etterspørselen vår i ryggen. I pandemien var økt utviklerkapasitet det hotteste av det hotte. Ingen ville miste en god utvikler. Vi kunne kreve hva sødern vi ville.

Men jeg tror vi undervurderte hvor sabla lyst alle sjefer hadde på å få oss tilbake igjen.

Hvem skulle trodd at gjengen som betalte for det dyret kontoret i Oslo sentrum gjennom hele pandemien var gira på det? Mens vi kosa oss på hjemmekontoret gledet de seg til å vandre rundt i lokalet og si ting som: "Ey, der er Jørgen jo, stå på!", eller "Skal vi ikke bare ta et kjapt møte på det der, a?".

Det tok oss litt på senga da de gradvis innførte prosentfordeling mellom hjemmekontor og kontoret i høst. Så sov vi videre da de gradvis økte brøken i favør av kontoret, med argumenter om samarbeid, teamfølelse, sosialisering, fysiske møter.

Istedenfor å stå på krava, feiga vi ut, for fellesskapets skyld.

Den amerikanske motbølgen

Og i USA er det en gigantisk hjemmekontor-motbølge som fosser frem. Snap, selskapet bak Snapchat, kaller den nye policyen deres "default together". Altså at standarden skal være å jobbe sammen.

Du vet, sånn vi gjorde før pandemien. Det funka jo dritbra. Lyddempende hodetelefon-bransjen blir nok i fyr og flamme fremover.

CEO-en i Snap, Evan Spiegel, vil at arbeidere skal ofre "individuell frihet" for "kollektiv suksess".

Hos Apple sier sjefen sjæl Tim Cook at de tror "en pluss en er tre", og har derfor beordret folk tilbake på kontoret.

Kan du ikke bare si opp?

Lenge var holdningen i USA at man bare kunne si opp og begynne et nytt, kanskje enda kulere, sted om man var misfornøyd. Det var de ansattes marked.

Men det er plutselig ikke så lett når Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google alle melder at de tråkker på bremsen slutter å ansette.

Det skal ikke mer til før alt blir snudd på hodet og vi utviklere er i en virkelighet hvor arbeidsgiver setter premissene.

Snur i 2023

Selv gode gamle Fireship.io spår at trenden med hjemmekontor snur i 2023. Han sier at påbud om arbeid fra kontoret kan bli en slags "gentleman's layoff". Altså en fin måte å kvitte seg med alle ansatte som ikke kan eller vil komme tilbake til kontoret.

En skremmende tanke om man begynte å jobbe remote fra et småbruk i Rauland under pandemien.

"De kan late som de jobber et annet sted", er Elon Musk sin kommentar på problemstillingen.

«Slike "amerikanske tilstander" ser vi heldigvis ikke i Norge, enda.»

Kan skje i Norge

Slike "amerikanske tilstander" ser vi heldigvis ikke i Norge, enda. Det er fortsatt de ansattes marked. Etterspørselen etter utviklere har nok sunket litt fra våren, men det er generelt lett å få seg jobb som utvikler i Norge fortsatt.

Debatten om hjemmekontor i Norge går stort sett på hvordan arbeidsgivere kan tilpasse kontoret for å lokke folk tilbake. Prosentbrøkene mellom hjemmekontor og kontoret har riktignok fått fotfeste, men det er omstridt enn så lenge.

I mange tilfeller ser vi også at norsk utviklerbransje går motsatt vei og tilbyr mer hjemmekontor.

Personlig tror jeg ikke det varer. I hvert fall om norske selskap finner ut at de skal kutte ned på utviklere, kjøre ansettelsesstopp og bruke dem de har mer effektivt, slik som Elon. Da får vi plutselig et arbeidsgivers marked i Norge også.

Jeg frykter at bølgen fra USA kommer til å skylle over oss i 2023, og dra med seg hjemmekontor i dragsuget.