Ny undersøkelse: Derfor slutter utviklere i jobben

Bedrifter kan være tjent med å følge opp "teknisk gjeld".

Medarbeidere som produserer dårlige koder er en viktig årsak til at utviklere vurderer å slutte i jobben, viser ny undersøkelse. 📸: Stockfoto
Medarbeidere som produserer dårlige koder er en viktig årsak til at utviklere vurderer å slutte i jobben, viser ny undersøkelse. 📸: Stockfoto Vis mer

(kode24): Flere selskap må kjempe en hard kamp for å beholde utviklere, og ikke minst for å sanke inn nye utviklertalenter.

Nylig skrev kode24 at utviklere som bytter jobb ser etter nye utfordringer, ny erfaring, eller mer penger. Men nå viser en ny undersøkelse enda en grunn til at utviklere slutter i jobben sin. Nemlig at medarbeideren produserer dårlige koder.

(ZDnet): Programvareingeniører har lenge slitt med "teknisk gjeld" skapt av tidligere koder som fremstod som smarte da, men som også var udokumentert og eksotiske, skriver nettavisen ZDnet.

Videre skriver de at på et høyt nivå er teknisk gjeld prisen som betales når eldre systemer skal revideres eller erstattes med et nyere system.

Teknisk gjeld

Begrepet teknisk gjeld omfatter alt fra en stor IT-implementering, for eksempel et kjernebanksystem som krever et tiår med feilrettinger, til valg av programmeringsspråk for å bygge backend-systemer, skriver ZDnet.

Utfordringen er når språkoppdateringen krever at dagens utviklere må skrive om koder gjort av tidligere ansatte, og marerittet blir verre da den tidligere ansatte kanskje ikke har dokumentert hva de har gjort, eller hvorfor de har gjort det.

Det kan særlig være et problem for selskaper som har millioner av kodelinjer skrevet i ett utdatert språk.

Over 50 prosent vurderer å si opp

Stepsize er et selskap som fokuserer på teknisk gjeld ved å spore utviklingsproblemer blant store kodeaktører som VS Code.

De har gjennomført en – noe mager – undersøkelse som har inkludert 200 programutviklere. Formålet har vært å finne ut hvorfor utviklerne forlater jobbene sine. Hver kandidat kunne velge flere svaralternativ.

Undersøkelsen må ses i lys av at Stepsize har en klar agenda hvor de fremmer eget produkt. Likevel løfter selskapets undersøkelse opp en utfordring som er verdt å omtale.

Selskapet sier at over 50 prosent av utviklerne vurderte å forlate, eller har forlatt en jobb som følge av teknisk gjeld.

Rundt 20 prosent av de 200 utviklerne omtalte det som hovedårsaken til at de byttet arbeidsgiver.

82 prosent ønsker høyere lønn

Teknisk gjeld er den fjerde viktigste årsaken til at utviklere vurderer å slutte i jobben, ifølge undersøkelsen. Viktigste årsaken var lønn.

Hele 82 prosent oppga at høyere lønn var en av "de viktigste faktorene" når en søker ny jobb.

– Gitt hvor mye det koster å ansette nye ingeniører, må selskapene holde personalomsetningen så lav som mulig. Og den beste måten å gjøre det på er å håndtere teknisk gjeld nøye for å opprettholde en sunn kodebase, sier administrerende direktør Alex Omeyer i Stepsize.