Nå vil myndighetene varsle deg med mer moderne teknologi enn SMS

- SMS er fint det, men av tekniske årsaker tar det for lang tid.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. 📸: Javad Parsa / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. 📸: Javad Parsa / NTB Vis mer

Regjeringen innfører teknologi som gjør at du får pushvarsel på mobilen hvis terror, ulykker eller naturkatastrofer oppstår i nærheten av deg.

– Nå kan vi nå ut med en gang hvis det skjer en ulykke eller noe annet befolkningen må varsles om, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til VG.

Geografisk bestemt

Den nye beredskapstjenesten «mobil befolkningsvarsling» Mehl forteller om, er et av tiltakene som statsminister Jonas Gahr Støre presenterer i Stortinget fredag.

Nøyaktig hva slags teknologi det er snakk om sies det lite om, annet enn at det er snakk om "push-varsler" kontra SMS. Og det skal blant annet la myndighetene varsle deg basert på hvor du befinner deg - ikke bare hvor du bor.

SMS er for tregt

– Mange har fått SMS under pandemien, og det er fint det, men av tekniske årsaker tar det for lang tid. Det nye systemet vil gjøre det mulig for oss å nå ut umiddelbart, sier Mehl, som lister opp hendelser som gjør at innbyggerne raskt kan varsles.

– Skyteepisoder, terror, gassulykker, brann, naturkatastrofe; flom, ras og jordskred. Ordningen kunne vært nyttig eksempelvis under jordraset i Gjerdrum, hvor vi raskt kunne varslet, sier hun.