Nå må du begynne å leke deg med AI, mener Jens Andreas

- For bli kjent med komplekse systemer må vi “prøve, se hva som skjer, lære og prøve igjen”, skriver Jens Andreas Huseby.

- Lek med de nye robotene, oppfordrer Jens Andreas Huseby i Bekk. Selv har han lekt seg ved å blant annet lage dette artikkelbildet i Midjourney.
- Lek med de nye robotene, oppfordrer Jens Andreas Huseby i Bekk. Selv har han lekt seg ved å blant annet lage dette artikkelbildet i Midjourney. Vis mer

Det er lett å bli forvirret og handlingslammet av den stadige strømmen av AI-nyheter. Men det er hverken lurt eller nødvendig å dette av lasset allerede nå, for det smarteste du kan gjøre med AI nå er å leke.

Her er en liten hemmelighet:

Ingen i hele verden kan i detalj forklare eller forutsi hvordan ChatGPT, Midjourney, Stable Diffusion, Microsoft 365 Copilot eller noen av de alle de andre “generative” AI-tjenestene virker. I beste fall kan du få beskrivelser av hvordan de er blitt til, hva de kan brukes til eller brukertips om hvordan de oppfører seg.

Det er fordi disse systemene er så komplekse at ingen mennesker kan forutsi nøyaktig hva som kommer ut av dem. Men det betyr ikke at du behøver å være redd for at denne teknologien er for avansert for deg.

«Selv om de generative AI-ene er uforutsigbare og for komplekse til å forutsi, så er det en sammenheng mellom hva du putter inn og hva du får ut.»

Beste praksis i tilnærming til bruk av AI er.. lek

Vanligvis liker vi å tenke på systemer og prosesser som er enkle; man putter inn “x” og får ut “y” — hver gang. Men i komplekse systemer kan man putte inn “x” og få noe fullstendig uforutsigbart ut. Som “z”, “lilla fotball” eller “verdens tredje beste haikudikt”, og det er det jo vanskelig å forholde seg til.

Men selv om de generative AI-ene er uforutsigbare og for komplekse til å forutsi, så er det en sammenheng mellom hva du putter inn og hva du får ut.

Det er jo det som er skjedd det siste året; de blitt knallgode på å dytte noe som er nyttig og relatert til det du puttet inn. Og det gjør de selv om ingen kan si nøyaktig hva den vil dytte ut eller nøyaktig hvordan den kommer frem til det. Systemene er komplekse, men ikke kaotiske.

Cynefin-rammeverket hjelper oss å forstå hvordan vi bør jobbe med systemer av ulik orden. For bli kjent med komplekse systemer må vi “prøve, se hva som skjer, lære og prøve igjen”. Det kan vi kalle å leke, for det er ikke umiddelbart nyttig. Vi klarer jo ikke å bruke systemet til å gi oss noe som vi selv opplever som nyttig før vi får god forståelse for hvordan det oppfører seg.

Cynefin-rammeverket (Dave Snowden, IBM 1999) viser hvordan vi bør jobbe med systemer av ulik orden. De nye AI-verktøyene er i komplekse systemer og må utforskes. (Kilde: Wikimedia Commons)
Cynefin-rammeverket (Dave Snowden, IBM 1999) viser hvordan vi bør jobbe med systemer av ulik orden. De nye AI-verktøyene er i komplekse systemer og må utforskes. (Kilde: Wikimedia Commons) Vis mer

Hvor skal jeg begynne? Jo, med det som er morsomst for deg

Hvis du aldri har prøvd noen av de nye store AI-verktøyene så er det lurt å begynne å leke med en du synes er interessant:

Synes du det er mest spennende med tekster, språk og dialog — så begynner du med ChatGPT. Hvis du foretrekker å lage bilder, så begynner du med Midjourney, Dall-E eller noe tilsvarende. Eller du kan finne en generativ AI som lager musikk eller noe annet du synes er interessant.

Du kan sparre med ChatGPT om idéer. La den korrigere og utfylle det du jobber med. Du blir best når du leker og er nysgjerrig.
Du kan sparre med ChatGPT om idéer. La den korrigere og utfylle det du jobber med. Du blir best når du leker og er nysgjerrig. Vis mer

Når du velger noe gøy er det mer sannsynlig at du vil bruke tid på å prøve å få systemet til å oppføre seg som du vil. Det tar jo litt tid å utvikle en intuitiv forståelse for hvordan noe komplekst virker.

Og en intuitiv forståelse er bra nok, for før du vet ordet av det er det kommet en ny versjon som produserer litt høyere kvalitet, men i hovedsak fungerer på samme måte.

Du får mest ut av bildegeneratorene når du prøver noe, ser på hva den foreslår og prøver ut nye varianter av det første forslaget. Du må leke.
Du får mest ut av bildegeneratorene når du prøver noe, ser på hva den foreslår og prøver ut nye varianter av det første forslaget. Du må leke. Vis mer

En gladnyhet er at den intuisjonen du bygger opp rundt hvordan bilde-AI virker også vil hjelpe deg å forstå hvordan Chatte-AI virker, og omvendt. Det gjelder også for musikk-genererende AI og alt det andre rare som sikkert finnes. De er alle kreative, ikke perfekte, men overraskende gode på å “forstå” konsepter, og de gir bedre resultat når du begynner på en ting med dem og forfiner det dere lager sammen gjennom en serie med trinn/iterasjoner.

Og så er det jo fint at lek er en naturlig og gledesfylt måte å lære nye ting på. Du kan med andre ord bruke din naturlige intelligens for å bli kjent med kunstig intelligens.

Så om du er en av de mange som fortsatt ikke har begynt å leke med AI bør du begynne nå. Du finner mange videoer på Youtube og artikler på nettet som kan hjelpe deg i gang. Og så kan du du helt sikkert få hjelp av noen til å komme i gang. Men lekingen må du gjøre selv.

Det er antakelig ikke lurt å la “seriøst” arbeid forhindre at du kommer i gang med lek med AI (Illustrasjonen er laget av et eller annet menneske)
Det er antakelig ikke lurt å la “seriøst” arbeid forhindre at du kommer i gang med lek med AI (Illustrasjonen er laget av et eller annet menneske) Vis mer

Men jeg har da ikke tid til å leke?

Jo, den tiden bør du faktisk ta deg.