Endelig - nå kan du prøve et helt gratis Copilot-alternativ!

AWS CodeWhisperer har også innebygget sikkerhetsskanning og sporbar kode.

Amazon CodeWhisperer kan finne ut hvor koden kommer fra. 📸: Kurt Lekanger
Amazon CodeWhisperer kan finne ut hvor koden kommer fra. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

GitHub Copilot er ganske vanedannende, såpass vanedannende at veldig mange utviklere antagelig har valgt å kjøpe abonnement etter at tjenesten begynte å koste penger.

Nå har Amazon Web Services (AWS) lansert et alternativ til Copilot: Amazon CodeWhisperer. Tjenesten har vært tilgjengelig i en forhåndsvisnings-versjon siden juni 2022, men nå er den altså lansert og er tilgjengelig for alle.

I motsetning til GitHub Copilot som koster 10 dollar – i overkant av 100 kroner – i måneden, er AWS CodeWhisperer helt gratis.

CodeWhisperer installeres som et tillegg til VS Code eller andre støttede kodeeditoren, som IntellilJ eller WebStorm fra Jetbrains.

Fungerer som Copilot

Det hele fungerer i stor grad som i Copilot, der du får forslag til fullføring av kode basert på det du skriver inn.

Du kan også skrive inn en kommentar om hva du vil ha, så vil CodeWhisperer foreslå en kodesnutt som gjør nettopp dette. Hvis det er mer enn ett forslag, kan du bla mellom dem med piltastene.

CodeWhisperer kan lage kodesnutter basert på kommentarer i koden. 📸: AWS
CodeWhisperer kan lage kodesnutter basert på kommentarer i koden. 📸: AWS Vis mer

Ifølge AWS er det støtte for disse programmeringsspråkene: Python, Java, JavaScript, TypeScript, C#, Go, Kotlin, Rust, PHP og SQL.

I tillegg til å være trent på flere milliarder linjer med offentlig tilgjengelig kode, er maskinlæringsmodellen også trent spesielt på Amazon-kode. AWS hevder derfor at CodeWhisperer skal være den mest nøyaktige, raskeste og sikreste måten å generere kode på for AWS-tjenester, som Amazon EC2, AWS Lambda og Amazon S3.

Sikkerhetsskanning innebygget

En ting som skiller CodeWhisperer fra Copilot, er at førstnevnte har en innebygget løsning som skanner koden etter sårbarheter.

Ifølge AWS skal den kunne finne sårbarheter som er vanskelige å finne, for eksempel de som ligger på OWASP's topp 10-liste eller som ikke er basert på beste praksis for bruk av krypteringsbiblioteker.

Du kan kjøre inntil 50 sikkerhetsskanninger gratis i måneden. 📸: AWS
Du kan kjøre inntil 50 sikkerhetsskanninger gratis i måneden. 📸: AWS Vis mer

Selskapet hevder at CodeWhisperer er den eneste AI-parprogrammereren som kan skanne både generert og utviklerskrevet kode for sårbarheter, og også komme med forslag til hvordan du fikser sårbarhetene.

Kan vise hvor koden kommer fra

Det har vært mye snakk om hvorvidt det å bruke løsninger som Copilot gjør at du i verste fall kan risikere å bli saksøkt for å ha brukt opphavsrettslig beskyttet kode. Eller at du kanskje ikke får med riktig kreditering i henhold til lisensbetingelsene for en kodensutt AI-en har gitt deg.

AWS mener å ha løsningen på dette, ved at CodeWhisperer skal kunne filtrere ut og flagge kodeforslag som ligner på åpen kildekode. I praksis betyr det at du vil kunne se referanser til hvor koden kommer fra og hva slags lisens den har – slik at du kan kreditere riktig.

Dette skal redusere risikoen for at du bruker kode du ikke har rett til å bruke.

Se hvor koden kommer fra og hvilke eventuelle lisenser som trengs for å bruke den. 📸: AWS
Se hvor koden kommer fra og hvilke eventuelle lisenser som trengs for å bruke den. 📸: AWS Vis mer

Om CodeWhisperer er bedre eller dårligere enn Copilot, får tiden vise – men det er i hvert fall verdt å prøve ut.

I sosiale medier, på Reddit og på Hacker News har løsningen fått blandede tilbakemeldinger. Enkelte som har brukt forhåndsvisningsversjonen en stund mener forslagene foreløpig er dårligere enn de CoPilot leverer, mens andre liker både at det er gratis og at det er mulig å se hvor kodesnuttene kommer fra.

Hvis du vil teste det selv, må du ha en AWS Builder ID, og så er det bare å laste ned en plugin til kodeeditoren. Oppskriften finner du her.