Musk-kritiske journalister og Musk-flysporer utestengt fra Twitter

- Å utlevere opplysninger om hvor jeg befinner meg i sanntid og sette familien min i fare er ikke greit.

Elon Musk forsvarer liberal ytringsfrihet, men setter grenser på Twitter. 📸: Britta Pedersen / AP / NTB
Elon Musk forsvarer liberal ytringsfrihet, men setter grenser på Twitter. 📸: Britta Pedersen / AP / NTB Vis mer

Twitter har fjernet kontoene til journalister fra flere amerikanske medier som dekker selskapet og den nye eieren, Elon Musk.

Det dreier seg blant annet om journalister fra New York Times, Washington Post og CNN.

Dette skjer dagen etter at Twitter midlertidig stengte en konto som følger Elon Musks privatfly. Kort tid etter opplyste selskapet at de har endret sine retningslinjer for å begrense adgangen til å dele andres lokasjoner via Twitter.

Kaller det doxxing

Selskapet har ikke gitt noen begrunnelse for valget om å fjerne de aktuelle Twitter-kontoene, men Musk har selv tvitret :

– Det er greit å kritisere meg dagen lang, men å utlevere opplysninger om hvor jeg befinner meg i sanntid og sette familien min i fare er ikke greit.

Musk sier kontoer som driver såkalt doxxing – deling av personopplysninger som andre folks adresse og tilholdssted – blir midlertidig stengt i sju dager.

Flere av journalistene som fikk kontoene sine fjernet torsdag kveld, hadde skrevet om de nye retningslinjene og Musks begrunnelse for å innføre dem.

Overvåka privatfly

En konto som brukte åpent tilgjengelige trafikkdata for å spore Elon Musks privatfly, ble i en periode utestengt fra Twitter onsdag.

Dét til tross for at Musk hadde lovet at kontoen @elonjet, som hadde mer enn 526.000 følgere, ikke skulle bli sperret.

– Mitt engasjement for ytringsfriheten strekker seg til og med til å ikke utestenge kontoen som overvåker flyet mitt, selv om det er en direkte sikkerhetsrisiko, tvitret Musk 6. november.

En drøy måned senere ble kontoen sperret. Den ble startet i 2020 og publiserte automatiserte oversikter over Musks privatflys bevegelser med kart og anslag på hvor mye drivstoff som er brukt. CO2-utslippet beregnes også.

I en Twitter -melding skriver selskapet at de har endret sine retningslinjer som angår privat informasjon, for å begrense adgangen til å dele noens lokasjon i de fleste saker.

– Når noen deler en persons live-posisjon på Twitter, er det en økt risiko for fysisk skade. Fremover fjerner vi tweets som deler denne informasjonen, og kontoer som deler andres live-posisjon, vil bli suspendert, skriver Twitter.

Meldingen fra selskapet kom ved midnatt norsk tid. På rundt samme tid var kontoen @elonjet åpnet igjen.