Ber Norge snappe opp utviklere fra Meta og Twitter: - Kulturen vår er attraktiv for amerikanere!

- Med mangel på norske utviklere kan det være lurt å se utenfor landets grenser, mener Daniel Eisenberg.

Daniel Eisenberg i Deel jobber med en plattform for å nettopp ansette utviklere fra andre land, så ha det i bakhodet. Men han argumenterer også godt for hvorfor dette kan være lurt, uansett hvordan man velger å ansette dem. 📸: Privat
Daniel Eisenberg i Deel jobber med en plattform for å nettopp ansette utviklere fra andre land, så ha det i bakhodet. Men han argumenterer også godt for hvorfor dette kan være lurt, uansett hvordan man velger å ansette dem. 📸: Privat Vis mer

Sillicon Valley har fostret store teknologiselskaper som har tatt verden med storm. Veksten har vært stor, men alle selskapene har kanskje ikke vært like godt rigget for nedgangstider.

I løpet av det siste året og seneste ukene har flere titallstusen tech-ansatte forlatt store selskaper som Meta og Twitter.

Både i Norge og i Norden snakkes det høyt om mangel på utviklere og spesialister. Dette ser vi også i en undersøkelse fra Deel mot norske startups og vekstselskaper: 1 av 3 mener det er vanskelig å finne relevant kompetanse i Norge.

Pål Kristian Levang trekker eksempelvis frem i sitt leserinnlegg mangelen på IoT-utviklere og at virksomheter i stor grad hyrer inn ansatte utenfor Norge i sin digitaliseringsreise.

Jeg forstår at man må jobbe for å utvikle denne kompetansen innenfor Norges grenser, men hva hvis vi kan benytte utenlandsk kompetanse og arbeidskraft til å vokse og lære?

Europa i vekst

De massive oppsigelsene vi nå ser i USA åpner opp en dør for norske tech-bedrifter. Ikke bare kan det bidra til å fylle ubesatte stillinger, det kan også gi konkurransefortrinn. Spesielt kan selskaper som har globale ambisjoner, dra nytte av situasjonen.

For der USA og Kina i mange år har vært fullstendig dominerende i den globale teknologiske utviklingen, har Europa endelig begynt å ta en større posisjon. I løpet av det siste året har eksempelvis en tredjedel av alle investeringsrunder i oppstartsbedrifter på opptil 50 millioner blitt gjort i Europa.

Nylig var jeg til stede på Nordens største konferanse for start-ups og teknologi – Slush, som gikk av stabelen i Helsinki i november. Der brukte Europakommisjonen anledningen til å lansere flere nye programmer som blant annet skal styrke den økonomiske satsingen på selskaper som utvikler ny teknologi.

Tar vi disse trendene i betraktning må det være fantastisk for norske tech-selskaper med vekstambisjoner å ansette utviklere som har jobbet med noen av de største teknologiselskapene i moderne tid. Ikke minst kan disse sørge for at kompetansen kan videreføres - og blir værende - i selskapet.

«...fantastisk for norske tech-selskaper med vekstambisjoner å ansette utviklere som har jobbet med noen av de største teknologiselskapene i moderne tid.»

Remote work

Muligheten for å få denne kompetansen ombord er også betydelig lettere enn bare for noen år siden.

En av de største trendene på arbeidsmarkedet både nasjonalt og globalt er hybride løsninger, såkalt remote work. Dette har eksistert over flere år, men trenden fikk virkelig bein å gå på under pandemien.

Nå har både arbeidsgivere og arbeidstagere oppdaget at det går an å jobbe effektivt, uten å være til stede på kontoret - eller i et annet land, for den saks skyld.

Gjennom vår plattform i Deel ser vi at USA er det landet i verden nest flest blir ansatt fra. Kun folk fra Filipinene jobber mer remote enn amerikanerne, og ikke overraskende er personer med tech-kompetanse de mest ettertraktede.

Attraktiv arbeidskultur

Det er ikke bare teknologiselskapene som er opptatt av oppsigelser. “The Great Resignation” er en trend som har oppstått i kjølvannet av pandemien, der ansatte selv sier opp frivillig på grunn av misnøye eller et ønske om en mer fleksibel arbeidshverdag.

Dette har igjen blitt forsterket av “quite quitting-bølgen”, som også har blitt en global trend blant umotiverte arbeidstakere.

Trendene er utvilsomt størst i USA og den nordiske arbeidskulturen kan fremstå attraktiv for amerikanske teknologer som er åpne for å jobbe remote.

For samtidig som amerikanere generelt har et godt inntrykk av Skandinavia, er bedriftskulturen her mer opptatt av tillit, involvering og eierskap blant de ansatte. Det er lite ovenfra og ned-holdning, hvilket den nye generasjonen arbeidstakere er opptatt av, i tillegg til fleksibilitet.

Det er nok ikke slik at alle teknologene som har fått fyken av Zuckerberg, Musk & co er aktuelle for norske selskaper - men i en tid der det er et massivt søkelys på teknologiutvikling og mangel på norske utviklere, er det åpenbart at det kan være lurt å se utenfor landets grenser når det kommer til å sikre seg kompetent arbeidskraft.