Milliardsøksmål mot Ronaldo for NFT-promotering

Personene bak søksmålet påpeker blant annet at Ronaldos markedsføring har ført til «500 prosent økning» i antall søk på internett etter Binance.

I november i fjor lanserte Binance en samling NFT-er (digital kunst) i samarbeid med den Christiano Ronaldo, som selv uttalte at samlingen var en belønning til fansen «for all støtten gjennom alle årene». 📸: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I november i fjor lanserte Binance en samling NFT-er (digital kunst) i samarbeid med den Christiano Ronaldo, som selv uttalte at samlingen var en belønning til fansen «for all støtten gjennom alle årene». 📸: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Fotballstjernen Cristiano Ronaldo har blitt saksøkt for over en milliard dollar for å ha promotert kryptobørsen Binance, melder BBC.

Én milliard dollar tilsvarer i 10,66 milliarder norske kroner etter torsdagens kurs.

Lokket til investeringer

Ifølge søksmålet, som er et gruppesøksmål, skal Ronaldos annonsering ha lokket folk til å gjøre investeringer som ikke endte opp med å bli lønnsomme, skriver den britiske kanalen.

I november i fjor lanserte Binance en samling NFT-er (digital kunst) i samarbeid med den 38 år gamle portugiseren, som selv uttalte at samlingen var en belønning til fansen «for all støtten gjennom alle årene».

Den billigste av disse NFT-ene koster 77 dollar (820 norske kroner). Et år senere har verdien falt til rundt én dollar (10,66 kroner).

500 prosent økning

Personene bak søksmålet påpeker blant annet at Ronaldos markedsføring har ført til «500 prosent økning» i antall søk på internett etter Binance.

De mener også at fotballstjernen var forpliktet til å oppgi hvor mye han fikk betalt for annonsen, noe han ikke gjorde.

Hvordan Ronaldo reagerer på påstandene er uklart.

Sterk posisjon

Binance kom inn på kryptomarkedet i 2017, hvor den har hatt en sterk posisjon siden. Den siste tiden har den imidlertid havnet i et uvær og har blitt anklaget for å forsøke å omgå reguleringer og forvalte kundenes eiendeler.

Tidligere i november erkjente Changpeng Zhao, tidligere administrerende direktøren for kryptobørsen seg skyldig i hvitvasking av penger.

I tillegg inngikk selskapet et forlik med det amerikanske justisdepartementet – som innebar en bot på 4,3 milliarder dollar, tilsvarende cirka 46 milliarder kroner.