Nesten alle NFT-er er nå null verdt

Ingen vil ha dem, og de som har dem, føler seg lurt.

Digitale aper fra Bored Ape Yacht Club er fortsatt verdt penger, men verdien har i likhet med andre NFT-er kollapset fullstendig i det siste. 📸: REUTERS/Florence Lo/Illustration
Digitale aper fra Bored Ape Yacht Club er fortsatt verdt penger, men verdien har i likhet med andre NFT-er kollapset fullstendig i det siste. 📸: REUTERS/Florence Lo/Illustration Vis mer

For et par år siden snakket "alle" om NFT – Non-Fungible Tokens. Ved å bruke blokkjedeteknologi ("blockchain") skulle NFT bevise eierskap til for eksempel et digitalt kunstverk eller gjenstander i dataspill. Selv om noen hadde kopiert det digitale kunstverket, ville du med en NFT ha et sertifikat som beviser at det er du som er eieren av originalen.

Mens samlere for et par år siden kunne betale skyhøye summer – noen ganger flere millioner – for noe så absurd som å bevise at de eide originalen til en .JPG-fil, ser det nå ut til at hele NFT-markedet har brutt sammen. Det skriver The Register.

– 95 prosent av personer som har NFT-samlinger sitter for øyeblikket på helt verdiløse investeringer, skriver dappGambl i en rapport. De driver et nettsted som driver med kryptogambling.

Verdt 0,-

DappGambl har gått gjennom 73.257 NFT-samlinger, der én samling kan inneholde et stort eller lite antall NFT-er som hver kan bli kjøpt eller solgt.

Ved å se på data fra CoinMarketCap og NFTScan, fant dappGambl ut at 69.795 av disse NFT-samlingene hadde en verdi lik null. Det er 95 prosent av samlingene.

Gamblingselskapet skriver at de estimerer at det er snakk om at så mange som 23 millioner mennesker nå har verdiløse investeringer.

Stort tilbud, liten etterspørsel

The Register skriver at det ikke bare er en masse NFT-er som nå er verdiløse, det er fortsatt en masse NFT-er som ikke har blitt solgt.

Rundt fire av fem NFT-er er ennå ikke solgt, ifølge dappGambl.

– Det er en viktig påminner om at selv om NFT har introdusert en revolusjonerende ny modell for eierskap og hvordan man kan tjene penger på digitale "gjenstander", så er det fortsatt et høyst spekulativt og sårbart marked, sier dappGambl i rapporten.

«Både skapere og investorer bør nærme seg NFT-er med forsiktighet.»

Saksøker etter digitale aper

Mange som slang seg på NFT-bølgen for et par år siden føler seg nå lurt.

Nylig saksøkte en gruppe investorer auksjonshuset Sothebys etter at verdien på NFT-er som beviser eierskap til bilder av digale aper (!) kollapset fullstendig. Ifølge CNN mener saksøkerne at auksjonshuset har drevet med villedende markedsføring av disse apene fra den såkalte Bored Ape Yacht Club.

I mai 2022 kostet en slik ape-NFT over fire millioner kroner (!), mens prisen nå er nede i rundt en halv million. I september 2021 solgte Sothebys over 100 ape-NFT-er til én enkelt kjøper for mer enn 24 millioner dollar – rundt 260 millioner kroner.

– Både skapere og investorer bør nærme seg NFT-er med forsiktighet, en klar strategi og en solid forståelse av risikoen, sier dappGambl.