- Vi er det første museet i Norge og Norden som lanserer NFT-er for salg, sier Rune Arnhoff, daglig leder i Nordisk Bibelmuseum, til kode24.
Nordisk Bibelmuseum er Nordens eneste bibelmuseum, og har en samling på over 6.000 bibler.
Nå har museet tatt steget inn i metaverset, med både et VR-museum og NFT-bibler.
NFT forklart: - Gjør kunsthandel mulig for vanlige folk
Ville digitalisere under korona
Ifølge Arnhoff har museet lenge hatt en bevissthet rundt digitalisering av samlingen. Under korona fikk museet midler fra Innovasjon Norge for omstilling av næringslivet under pandemien.
- Vi hadde det gamle prosjektet liggende klart og søkte derfor om midler til et VR-museum, som et alternativ til det fysiske museet. Men det ligger også mye frivillig arbeid bak - uten det hadde vi ikke hatt økonomi til prosjektet, sier han.
Arnhoff forteller at bibelmuseet først skapte et 360 graders museum, som bare var en fotografering av det ekte museet. Her kunne du gå inn, lese skilt og se på biblene.
- Så lagde vi det virtuelle museet. Her gikk vi inn i en ukjent verden, og brukte mye tid på det.
Har brukt Mozilla Hubs
I det virtuelle museet kan du selv gå rundt i bibelutstillingene, alene eller med en guide. Ifølge museet gir dette muligheten til å selv oppleve tolv unikt formede virtuelle rom, med over 100 utvalgte bibler.
- Vi har brukt plattformen Mozilla Hubs, som er åpen kildekode og designet for nettlesere og headset. Vi har kjøpt serverplass, men foreløpig ligger det på serveren til leverandøren vår, sier Anrhoff, som forteller om stor interesse for prosjektet da han presenterte det på årets Nordic VR Forum.
Leverandørene for prosjektet er Rainfall i Bergen, som har samarbeidet med Spello.
- Hvilken framtid har denne teknologien?
- Vi er helt sikre på at flere og flere museer vil åpne rene VR-museer. Det er for eksempel ikke så mange som kommer til vårt museum i Nedre Slottsgate. Fra hele verden, vil man derimot kunne gå gratis inn på VR-museet.
Har laget NFT-bibler
I tillegg til å lage et virtuelt museum, har bibelmuseet også laget NFT-er av biblene, som er tilgjengelig på OpenSea. Det er foreløpig få andre museer i verden som tilbyr NFT-er.
Ifølge bibelmuseet sorteres kunsten i kategorier som strekker seg fra regular, bestående av 2.500 utgaver, til ultra-rare, med bare 6 utgaver.
For å lage NFT-ene hentet bibelmuseet inn fotografen Steffen Aaland.
- Han har tatt mellom 5.000 til 7.000 bilder av hvert objekt ved bruk av en teknikk som heter fotogrammetri, som så har blitt satt sammen til et 3D-objekt. Dette gjør at du får en utrolig detaljrikdom, sier Arnhoff.
Ifølge museumslederen er skapelsen av NFT-ene først og fremst en del av formidlingen av biblene og samlingen, ikke en inntektskilde.
- Men den som kjøper får muligheten til å eie en del av historien digitalt. Du får også en detaljrikdom som er tredimensjonal, noe som er sjeldent, sier han.