Denne uken hadde CTO i Seema AS, Jakob Sverre Løvstad, et veldig bra leserinnlegg på kode24 med tittelen "Doom og en reise tilbake til hardcore koding".

DOOM og en reise tilbake til hardcore koding
Han viser til "gamle dagers hardcore-koding" og spør blant annet om hvorfor vi i dag er mer opptatt av sertifiseringer og buzzwords enn av hva som faktisk skjer når fingrene treffer tastaturet. I stedet for å ha fokus på "get good", er det litt mer fokus på "get good-looking", hevder Løvstad.
Jeg startet å kode i assembler på Commodore 64 på 80-tallet, og jeg kjenner meg igjen i mange av refleksjonene i artikkelen.
Den gangen måtte du optimalisere hver kodelinje. Maskinvaren var så begrenset at du ikke hadde noe valg – du måtte pushe den til det ytterste. Og du måtte forstå hvordan datamaskinen fungerte for å få laget noe bra. Det var gøy!
I dag trenger ikke utviklere å vite hvordan en datamaskin fungerer for å bygge store og komplekse applikasjoner. Kompleksiteten er kapslet inn i rammeverk og biblioteker.
Og det er faktisk bra. Abstraksjonslagene gjør det mulig å lage mer på kortere tid. Skal du skape verdi i 2025, til en pris kundene er villige til å betale, må du bruke verktøyene som finnes. Du har ikke råd til å finne opp hjulet på nytt.
Likevel: Jeg tror dagens utviklere har mye å lære av de som kodet "i gamle dager". Vi har mye å lære av det ekstreme fokuset på detaljer, at koden skulle være så optimal, rask og lite ressurskrevende som mulig. Ikke minst har vi mye å lære av nysgjerrigheten og lysten til å utforske nye løsninger som ingen andre hadde tenkt på før.
«Vi har mye å lære av det ekstreme fokuset på detaljer, at koden skulle være så optimal, rask og lite ressurskrevende som mulig.»
Jeg mener utviklere flest bør være nysgjerrige på hvordan løsningene de bygger fungerer "under panseret".
Skjønner du mer av hva som foregår under den blankpolerte overflaten av den nye fancy løsningen du har bygget, er det også lettere å skjønne hvorfor noe av og til ikke fungerer som det skal.
Mitt mål er i hvert fall å bli så god som mulig på moderne verktøy – og samtidig prøve å forstå hvordan de virker. For hva gjør egentlig "use client"-i React? Og hvordan virker egentlig promises i JavaScript?
Jeg må ikke vite dette i detalj for å lage en React-app. Men jeg tror det å vite det gjør meg til en bedre koder.
Ukas beste saker på kode24:
🥎 DOOM og en reise tilbake til hardcore koding
Er faget vårt nå styrt av overflate, av hva som ser kult ut og hva noen populariserer – i motsetning til å ha fokus på "get good", skriver Jakob Sverre Løvstad.
🧊 Christian tror AI vil bety mer jobb, ikke mindre
– En enkel utvikler med en hær av AI-modeller bak seg høres bare ut som en veldig god måte å enda fortere male seg inn i et hjørne på, sier Christian Brevik, CTO i Variant Trondheim.
🥎 Arc skal selges eller open sources
The Browser Company sier de vurderer å selge eller open source Arc-nettleseren for å heller bruke utviklingsressursene på AI-nettleseren Dia.
🦺 Slutt for Oslo Origo - blir del av Digitaliseringsetat
Oslo kommune vil gjøre endringer fra årsskiftet, og slår Oslo Origo sammen med Utviklings- og kompetanseetaten.
👢 Ny trend for hjemmekontor: «Ikke lyst til at noen skal følge med alt jeg gjør!»
Vil du streame arbeidsdagen for å få ha hjemmekontor? Det er nemlig trenden i Storbritannia.
God helg
Før jeg tar helg, må jeg få anbefale en blogg – nemlig bloggen til React-guru Dan Abramov.
Den lå litt brakk en stund – men i det siste har Abramov publisert flere veldig gode artikler der han går skikkelig i dybden på React. Jeg har allerede lenket til én artikkel lenger opp (om "use client"), men han har også en masse annet – du finner alt sammen på Overreacted.io.
God helg!
– Kurt 🤓
