Ny trend for hjemmekontor: «Ikke lyst til at noen skal følge med alt jeg gjør!»

Vil du streame arbeidsdagen for å få ha hjemmekontor? Det er nemlig trenden i Storbritannia.

Storebror ser deg... Kunne du tenke deg å bytte til deg fast hjemmekontor, dersom det innebar at du måtte streame hele arbeidsdagen, i fall sjefen eller en kollega vil se hva du gjør? 📸: <a href="https://unsplash.com/@cwmonty?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Chris Montgomery</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/macbook-pro-displaying-group-of-people-smgTvepind4?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>
Storebror ser deg... Kunne du tenke deg å bytte til deg fast hjemmekontor, dersom det innebar at du måtte streame hele arbeidsdagen, i fall sjefen eller en kollega vil se hva du gjør? 📸: Chris Montgomery / Unsplash Vis mer

De siste månedene har det ikke mangla på historier om selskaper som skroter hjemmekontor helt, eller øker antallet dager med pålagt oppmøte på kontoret.

Med det i mente - Ville du latt sjefen få følge med på alt du gjorde gjennom dagen, hvis du til gjengjeld fikk lov til å jobbe så mye hjemmefra som du vil?

Dette er virkeligheten som nå testes ut i Storbritannia.

– Føles litt Big Brother-aktig

Om du tenker at dette høres ut som en dysfunksjonell arbeidslivsversjon av det dystopiske «storebror ser deg»-samfunnet, så er du ikke alene.

Ansatte som har fått prøve dette regimet peker også på likheten, skriver avisa The Telegraph.

– Noen ganger kan det føles litt i overkant. Jeg har egentlig ikke lyst til at noen skal følge med absolutt alt jeg gjør, sier en anonym hjemmekontorist i et av selskapene som nylig har startet med denne praksisen.

– Det føles litt Big Brother-aktig at de kan se på hva jeg gjør i mitt eget hjem, flere timer av gangen, fortsetter vedkommende.

Andre ansatte er mer positive, som Alice Lang i PR-selskapet Marketing Signals. Hun forteller til The Times at hun bruker dette to ganger i uka.

– Jeg elsker å jobbe hjemmefra, og setter pris på fleksibiliteten ved det, men jeg savner den daglige praten på kontoret, sier hun. Lang mener body doubling er et godt kompromiss, som innfrir begge deler.

Ikke noe krav om samarbeid

Praksisen blir gjerne omtalt som «body doubling», og innebærer rett og slett at de ansatte skal være påkoblet på videosamtaler med en eller flere kollegaer hele dagen.

Så i praksis - de skal gjøre jobben som vanlig, men med et publikum som kan kikke på dem når det måtte passe dem, hele dagen gjennom.

Det er i utgangspunktet ikke noe krav til at du skal ha noen form for kontakt, med de som er på andre sida av skjermen.

The Telegraph poengterer at det kun handler om å la arbeidsgivere sjekke at ansatte gjør jobben sin, ved pulten sin.

Mener det bør være valgfritt

Flere av selskapene som har testa ut denne formen for samhandling mener at hjemmekontoristene er blitt mer produktive, skriver avisa.

Forkjemperne for denne tilnærminga mener at det også kan redusere ensomhet blant folk som jobber hjemmefra.

Samtidig er det noen mulige feller ved denne løsninga, påpeker arbeidsmiljøkonsulenten William Arruda. Foruten økt risiko for småprat og personvernproblemer, passer det heller ikke for alle å være så sosiale.

Arruda mener løsningen må være valgfri, all den tid «noen mennesker presterer best når de får jobbe alene og i fredelige omgivelser».