Ler av Storytels AI-oppleste lydbøker: «Det var så dårlig!»

- Å utklasse skuespillere og kunstnere av alle slag håper og tror jeg aldri blir mulig. Kunstig er kunstig, mener Mari Maurstad.

Mari Maurstad, her fra sminken før "Rockeulven" på Nationaltheatret i 2011. 📸: Gorm Kallestad / NTB
Mari Maurstad, her fra sminken før "Rockeulven" på Nationaltheatret i 2011. 📸: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Storytel forteller i en pressemelding at de lanserer funksjonen "Voice Switcher" i Sverige. Denne lar lydbok-lyttere velge mellom forskjellige stemmer, og er med andre ord en AI-opplesning av bøkene som ellers har blitt lest opp av mennesker.

I pressemeldingen hevder de at mange kunder avslutter lydbøker fordi de ikke liker stemmen, og valgfrie AI-stemmer skal løse problemet.

– Jeg synes det er interessant med ny teknologi, selv om dette med AI føles litt skummelt. Det var enda skumlere å høre min egen stemme lese inn i en bok som jeg faktisk ikke fysisk hadde lest inn i. Men når det er sagt, så har jeg valgt å ikke stå utenfor utviklingen men være med på den, sier den svenske skuespilleren Stefan Sauk, som én av stemmene er basert på, i pressemeldingen.

Ikke alle er like begeistra, forteller norske KK.

"Måtte bare le"

- Jeg har hørt et utdrag, og det var så dårlig! sier Mari Maurstad til KK.

Den norske skuespilleren, som mange yngre har blitt kjent med gjennom TV-programmet Sofa og hennes sønn Aslak Maurstad, har selv lest inn lydbøker for Storytel.

- Heldigvis for oss skuespillere var det så kunstig og fullstendig uten innlevelse at jeg bare måtte bare le. Trykk på feil ord og feil tonemer. Og null innlevelse. Å utklasse skuespillere og kunstnere av alle slag håper og tror jeg aldri blir mulig. Kunstig er kunstig.

AI og mennesker, foreløpig

Storytel forteller til NRK at de ikke har noen umiddelbare planer om å innføre AI-stemmene på norsk, men utelukker ingenting.

I pressemeldingen gjøres det et poeng ut av at AI-stemmene kommer i tillegg til de menneskelige opplesningene. Men man trenger ikke gå med sølvfolie-hatt for å se for seg at de nå også kan tilby lydbøker som ingen mennesker har lest opp for dem.

Her er stemmene Storytel har utvikla, i samarbeid med AI-stemme-selskapet ElevenLabs, til sine svenske lyttere, med deres svenske beskrivelser:

  • "Carin, en kvinnlig, lite mognare röst med lugnt tilltal."
  • "Amanda, en yngre kvinnlig röst med mer energi."
  • "Erik, en mjuk och lite djupare manlig röst."
  • "Martin, en medelålders manlig röst som beskrivits som ärlig."
  • "Stefan, en AI-genererad version av skådespelaren Stefan Sauks egen röst. Som alla ljudbokslyssnare vet, en stark och dramatisk röst."