Lanserer åpne API-er for å bygge apper på toppen av mobil­nettene

Telenor og 20 andre mobiloperatører går sammen om GSMA Open Gateway.

GSMA-sjef Mats Granryd annonserer Open Gateway-API-ene på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. 📸: REUTERS/Nacho Doce
GSMA-sjef Mats Granryd annonserer Open Gateway-API-ene på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. 📸: REUTERS/Nacho Doce Vis mer

Bransjeorganisasjonen GSMA har sammen med 21 mobiloperatører verden over lansert GSMA Open Gateway et sett med åpne API-er som skal gjøre det enklere for utviklere å bygge applikasjoner og tjenester på toppen av mobilnettene.

API-ene vil defineres, utvikles og publiseres i CAMARA, et åpen kildekode-prosjekt fra The Linux Foundation. Prosjektet har som mål å forenkle tilgang til komplekse mobilnettverk gjennom API-er, og gjøre API-ene tilgjengelig på tvers av ulike mobiloperatører og land.

"Ved å jobbe i CAMARA vil API-er mellom mobiloperatører og utviklere kunne leveres raskt, ved hjelp av utviklervennlige verktøy og programvare", skriver GSMA i en pressemelding.

Både Microsoft og AWS jobber sammen med mobiloperatører for å tilby tilgang til API-ene via sine skyløsninger.

"Vi ser frem til å bringe GSMA Open Gateway til Microsoft Azure for å gi bedre muligheter for utviklere, og hjelpe operatører med å tjene penger på 5G-investeringene sine", uttaler Microsoft-sjef Satya Nadella.

Telenor: – Et skifte i bransjen

Telenor er en av de 21 operatørene som er med på initiativet. Informasjonssjef David Fidjeland i Telenor sier til kode24 at Open Gateway er et bransjeomfattende initiativ der formålet er å kommersielt standardisere åpne API-er for å lage et universelt enkelt tilgangspunkt til operatørnettverk for programvareutviklere og partnere.

David Fidjeland, informasjonssjef i Telenor Group. 📸: Telenor
David Fidjeland, informasjonssjef i Telenor Group. 📸: Telenor Vis mer

– Dette representerer et skifte i bransjen ved at vi nå åpner opp for et felles rammeverk på tvers av mobiloperatører, sier Fidjeland.

Han sier Telenor er positive til denne typen åpne løsninger.

– Når det er sagt, så ønsker vi å bruke tiden godt for å gjøre dette så grundig som mulig. I løpet av 2023 vil vi utforske hvordan vi på best mulig måte kan bidra til å implementere løsninger som vil tilrettelegge for at utviklere og andre kan bygge applikasjoner på toppen av våre mobilnett.

Demonstreres på Mobile World Congress

Lanseringen av GSMA Open Gateway kom i forbindelse med den gigantiske Mobile World Congress (MWC)-konferansen som går av stabelen i Barcelona denne uken.

På MWC vil det være en rekke demonstrasjoner av Open Gateway, med eksempler på hvordan API-ene kan brukes til å bygge applikasjoner på toppen av mobilnettet.

«Dette gjør 5G til en innovasjonsplattform i hjertet av den digitale transformasjonen.»

I første omgang er det åtte forskjellige API-er:

  1. SIM Swap (for å enklere bytte eSIM),
  2. QoD (Quality on Demand),
  3. Device Status (for å se om mobilen er på hjemmenett eller roamer),
  4. Number Verify,
  5. Edge Site Selection and Routing,
  6. Number Verification (tofaktor via SMS),
  7. Carrier Billing – Check Out,
  8. Device Location (sjekke posisjon til mobilen). Flere API-er vil komme i løpet av 2023.

Som eksempler på tjenester som vil kunne ha nytte av disse API-ene, nevnes selvkjørende biler, samt at tjenesten QoD (Quality on Demand) kan brukes i forbindelse med droner, robotikk, eXtended Reality (XR) og online gaming.

"QoD-API-et vi demonstrerer på MWC Barcelone 2023 – live på nettverkene til Orange, Telefónica og Vodafone – viser hvordan GSMA Open Gateway-API-ene er svært skalerbare på tvers av operatører og med ulike app-utviklere. Dette gjør 5G til en innovasjonsplattform i hjertet av den digitale transformasjonen", sier Erik Ekudden, CTO & SVP i Ericsson.

Mer på Microsofts- og AWS' utviklerkonferanser

De 21 operatørene som hittil har signert GSMA Open Gateway Memorandum of Understanding er America Movil, AT&T, Axiata, Bharti Airtel, China Mobile, Deutsche Telekom, e& Group, KDDI, KT, Liberty Global, MTN, Orange, Singtel, Swisscom, STC, Telefónica, Telenor, Telstra, TIM, Verizon and Vodafone.

I løpet av de neste 12 månedene vil det komme et Early Adopter-program for utivklere, og API-ene vil bli promotert via ulike kanaler og arrangementer for utviklere – blant annet Microsofts Ignite- og Build-konferanser, samt AWS re:Invent.