- La oss avlive myten om at det er usosialt å være utvikler

Kjenner du noen som trenger et puff i riktig retning? Vis dem Elises 12 beste argumenter for å bli programmerer!

Elise Kristiansen har mange gode grunner til å bli utvikler. Og en ganske fin t-skjorte fra shop.kode24.no. 📸: Privat
Elise Kristiansen har mange gode grunner til å bli utvikler. Og en ganske fin t-skjorte fra shop.kode24.no. 📸: Privat Vis mer

(Artikkelen ble først publisert 26. januar 2022)

#1: Det er utrolig gøy.
Boosten du får når du løser et nytt problem kan ikke sammenlignes med noe, og det er gøy å bruke hodet til å skape gode løsninger. Du får brukt både hjernen og kreativiteten, og ofte gjør du det sammen med en programmeringspartner du kan le av egne feil med.

#2: Du får skape noe.
Det å være med på å skape morgendagens løsninger er gull. Du kan bidra til å gjøre en viktig jobb for samfunnet, og du lager noe som andre mennesker kan ta i bruk i hverdagen sin.

#3: Du kan hjelpe andre.
Teknologi bidrar hver eneste dag til en bedre hverdag for folk. Du kan være med på å effektivisere helsesystemer, forbedre skolehverdagen til noen, lage produkter for å hjelpe eldre… Det finnes ingen grenser til hvor mye vi faktisk kan hjelpe andre mennesker med teknologi. Det jobbes faktisk med å programmere briller som justerer styrke etter synet ditt, slik at du ikke lenger trenger å dra til optiker for å bytte glass etterhvert som synet forandrer seg. Det blir også programmert roboter som hjelper barn som er så syke at de ikke kan dra på skolen med å likevel ta del i undervisning og skolehverdagen med andre elever.

«Det er ikke til å stikke under en stol at en jobb i IT-bransjen betaler seg fort.»

Fleksibelt, lønnsomt, trygt

#4: Fleksibel arbeidshverdag.
De fleste IT-jobber er relativt fleksible, der du stort sett kan bestemme deg for hvor du vil jobbe (hjemmekontor, kontor-kontor, workation-kontor) og når du vil jobbe (fleksitider). Det er perfekt for å få hverdagen til å gå opp i opp, og for å tilpasse jobben etter hva som står på programmet i livet. Det være seg barnehagetider, biler på verksted eller en lang lunsj med en venn. På min jobb har vi kjernetid mellom 10 og 15, men man får alltid tillatelse til å flekse tid her og der om det er behov.

#5: Godt betalt.
Det er ikke til å stikke under en stol at en jobb i IT-bransjen betaler seg fort. Siden det er så stor etterspørsel på programmerere med et par års erfaring kan du fort få gode forhandlingskort i lønnsamtaler.

#6: Trygg fremtid.
Det kommer til å være et stort behov for folk med IT-kunnskaper i mange år fremover, så om du først har skaffet en jobb, så er du ganske godt sikret i lang tid. “Alt” kan programmeres, fra kjøleskap til biler, og slik kommer det til å være en stund.

Mangel på folk

#7: Du er aldri ferdig utlært.
På den måten blir jobben aldri kjedelig. Det kommer stadig nye systemer å benytte, nye standarder, nye rammeverk. Likevel trenger du ikke være redd for å falle “bak”, du kommer alltids fort ajour igjen. Du trenger hverken å være redd for å bli for lite utfordret i hverdagen eller for å ikke være god nok. Du kan finne din balanse.

#8: Bli en del av den digitale fremtiden.
Det kommer om altfor få år til å mangle rundt 30 000 utviklere bare i Norge. Vi trenger dyktige folk. Det er viktig at teknologien lages av menneskene som skal bruke dem, og hvis Norge faller bak faller også våre behov bak. Dette gjelder kanskje spesielt alle kvinner som leser dette. Kvinner står for en liten prosent av andelen utviklere, og dette kommer vi til å svi for på sikt. Forskning viser at teknologi og produkter utvikles i størst grad for de som lager dem. Dermed kommer behovene til kvinner (igjen) til å bli nedprioritert og bortglemt.

«Det er ikke utgangspunktet ditt og forhåndskunnskapene dine som avgjør om du kommer til å være en god utvikler.»

#9: Du trenger ingen forhåndskunnskaper.
Jeg har fått opptil flere meldinger fra folk som tror man må kunne masse om programmering, om data og om IT generelt, men det er feil. Det er praktisk å kunne klippe og lime inn med hurtigtaster, og det er praktisk å kunne installere programmer på egen PC. Men også dette kan man jo lære seg! Det er ikke utgangspunktet ditt og forhåndskunnskapene dine som avgjør om du kommer til å være en god utvikler. Det har alt å gjøre med egen motivasjon, hvor gøy du syns det er og hvor mye du ønsker å legge i egen læring selv.

Sosialt og fritt

#10: Det er sosialt, du møter mange unike mennesker.
Mange tror IT ikke er noe sosialt og at man bare sitter for seg selv hele dagen. Sannheten er at dette er noe du i stor grad kan påvirke selv. Mange trives best med å ha en programmeringspartner som de sparrer med gjennom hele dagen, noen syns det holder med lunsjer, lønningspilser og kaffeslabberaser, og noen trives best helt alene. Men la oss avlive myten om at det er usosialt, for til og med jeg som er megasosial får mine behov dekt.

#11: Du har mulighet til å oppdage verden.
Det har, etter korona kom, åpnet opp for enda mer fleksibilitet i arbeidshverdagen. Fordi vi vet hvor enkelt det er å jobbe på hjemmekontor, har plutselig mulighetene åpnet seg opp. Du kan oppdage verden uten å ta ferie! Alt du trenger er wifi eller bredbånd, og vipps kan du dra på et månedsopphold i Japan eller USA. Fått gnist til å reise av Emily in Paris? Det kan lett kombineres med utvikleryrket!

#12: Du kan gjøre det du vil.
Programmeringsyrket er bredt, og IT-bransjen er enda bredere. Sjansen er stor for å finne din vei, og er du ikke fornøyd skal det lite til for å endre retning. Til slutt finner du noe som passer deg perfekt og som du blir lykkelig av å drive med, og hvis lykkefølelsen går over? Endre retning!