Kent Robin bygger sitt eget sosiale nettverk: - Motivasjonen er misnøye med de gigantiske aktørene

Skal være sporing- og reklamefritt, med en kronologisk strøm, forteller utvikleren bak.

Kent Robin Haugen er utvikleren bak appen Heisann, som du kan laste ned fra App Store. 📸: Kent Robin Haugen
Kent Robin Haugen er utvikleren bak appen Heisann, som du kan laste ned fra App Store. 📸: Kent Robin Haugen Vis mer

Misfornøyd med gigantiske sosiale medier-aktører som lever av å selge dine brukerdata og tracker deg overalt, bare for å putte relevant reklame hvorhen du ferdes digitalt?

Da har du noe til felles med 36 år gamle apputvikler Kent Robin Haugen og kompisen Gard Havelin. Gjengen fra Jessheim ergret seg faktisk så mye at de bestemte seg for å bygge sitt eget sosiale nettverk.

Gard Havelin og apputvikler Kent Robin Haugen lager appen Heisann sammen. Makker Havelin er silviløkonom og jobber som salgssjef. Haugen har tidligere vært app lead i blant annet SATS. De har laget prosjekter sammen siden 2015. 📸: Kent Robin Haugen
Gard Havelin og apputvikler Kent Robin Haugen lager appen Heisann sammen. Makker Havelin er silviløkonom og jobber som salgssjef. Haugen har tidligere vært app lead i blant annet SATS. De har laget prosjekter sammen siden 2015. 📸: Kent Robin Haugen Vis mer

Idéen ble til appen Heisann, som du kan laste ned på iOS sin App Store. Sporing- og reklamefri kronologisk strøm er drømmen til Haugen. Til kode24 forklarer han hvorfor han vil bygge et helt nytt sosialt nettverk.

Ekte kontoer

Hvordan landet dere på navnet Heisann?

- Vi var på utkikk etter et lett og ledig navn som også sa litt om hva det faktisk var vi skulle lage. Det var faktisk det første arbeidsnavnet jeg brukte, også syns Gard det var ok også, så da blei det bare det. Jeg syns det klinger godt og gir positive "vibber".

Kan du forklare hva konseptet bak Heisann er?

- Konseptet er ikke 100% definert ennå, men motivasjonen for å lage et nytt sosialt medium er min misnøye med de gigantiske aktørene som lever av å selge dine brukerdata og sporer deg overalt for å putte relevant reklame hvor hen du ferdes digitalt.

- En annen ting er falske kontoer som til stadighet legger deg til eller følger deg. Ved å bruke kun Vipps-innlogging eliminerer vi dette.

Hjemmekontoret hvor Haugen utvikler Heisann. 📸: Kent Robin Haugen
Hjemmekontoret hvor Haugen utvikler Heisann. 📸: Kent Robin Haugen Vis mer

- Jeg har også laget en greie for å gjøre deg enda mer skjermet mot uønskede venne-forespørsler; hvis man ønsker kan man legge på et "hemmelig" spørsmål med svaralternativer som en bruker må svare riktig på for at en venneforespørsel skal bli sendt til deg.

- Svarer man feil får man en nedkjøling på fem minutter før man får sendt en ny venneforespørsel.

- En tredje ting er at sosiale medier som Facebook bestemmer hva du får se i din feed. Jeg vil ha en kronologisk strøm uten noe form for "smartness".

Velger native

Hva med tech-stacken på dette? Har du skrevet en native-app?

- Appen er foreløpig kun iOS native og skrevet med Swift og SwiftUI. Jeg har en forkjærlighet for native iOS og liker best å lage apper i det.

- Jeg har laget apper i mye forskjellig som Cordova, React Native, og Xamarin, men min opplevelse av disse hybrid-rammeverkene er at vedlikeholdet og overheaden er såpass mye mer enn hva jeg kan like, i hvert fall for et hobbyprosjekt som man kanskje må la ligge i flere måneder av gangen i perioder.

Hva med Android?

- Ja, det blir to kodebaser etter hvert, to apper og mer jobb, men når jeg kan sette premissene selv så er det native som banker på først.

Tro i ti år

Kan du forklare litt om hvordan dette er sydd sammen på backend?

- På baksiden har jeg vært tro mot Parse Server siden jeg begynte å bruke det for ti år siden. Det er en "baas" og tilbyr mye av det samme som Firebase, men er open source.

Hjemmekontor-pulten hvor Kent Robin jobber med Heisann-appen. 📸: Kent Robin Haugen
Hjemmekontor-pulten hvor Kent Robin jobber med Heisann-appen. 📸: Kent Robin Haugen Vis mer

- Parse-serveren er koblet på en MongoDB og denne setupen har fungert godt hele veien, men mulig jeg må revurdere denne setupen hvis det blir veldig mange brukere.

- Parse Server støtter for øvrig også det meste av det man trenger for en app, som push-håndtering, autentisering, Oauth-integrasjoner, fjern-konfigurering, og dashboard for konfigurering av appen. Den er også enkel å integrere mot for eksempel tjenester for e-post-utsendelse.

Vanskelig å bygge relasjonsmodell

Nå som appen er oppe og kjører på iOS. Hva synes du de viktigste erfaringene har vært med å bygge en app av denne typen, hittil?

- At å bygge de elementære tingene man som bruker bare forventer at er der, og som man kanskje ikke tenker på så mye lenger, er ganske komplekst og tidkrevende.

- Da snakker jeg for eksempel om dyplenking fra push-varslinger med tilhørende data, som også skal dukke opp i notifikasjons-strømmen, og i tillegg sende deg til samme sted i appen.

Hva med datasiden?

- Relasjons-modellering, med tilhørende legg til-, godta-, fjern- og blokker-funksjonalitet og uthenting av riktige data basert på relasjoner. Er jo fryktelig kjipt hvis man plutselig ser data som man ikke skal se.

Gratis foreløpig

Det høres ut som dere er på en spennende reise. Hvem ser du for deg at skal bruke appen fremover?

- De som syns at de største tjenestene blir for masete og vil ha en tryggere lokal plattform for digitale relasjoner.

Slik ser det ut når du logger deg på Heisann-appen. 📸: Fluito AS
Slik ser det ut når du logger deg på Heisann-appen. 📸: Fluito AS Vis mer

Foreløpig er appen gratis. Du nevnte at dere har planer om å leve av den?

- Foreløpig er den gratis, men planen er for at tjenesten skal kunne leve må det penger inn for å holde reklame unna.

- Og dette er ikke slik at hvis folk ikke er villige til å betale en lav månedssum for dette, så putter vi på reklame. Da er ikke produktet vi lager interessant nok og må enten endre eller legge ned. Appen skal ikke ha reklame og den skal ikke selge brukerdata for å overleve.

- Da får man heller innse et tap og gå videre.