Kartlegger norsk frontend: – Enormt hull i State of JS

Frontendsjef Martin Klingenberg håper flest mulig vil bli med på hans norske State of Frontend-undersøkelse.

Martin Klingenberg mener det er for mange svakheter i State of JS-undersøkelsen, så nå lager han en ny undersøkelse tilpasset norske forhold. 📸: Privat
Martin Klingenberg mener det er for mange svakheter i State of JS-undersøkelsen, så nå lager han en ny undersøkelse tilpasset norske forhold. 📸: Privat Vis mer

Vi som jobber med frontend opplever stadig at nye og kule teknologier dukker opp. Og når vi har slengt oss på en ny trend, er det viktig å se ned på alle som gjør noe annet enn oss selv.

Vi lager rett og slett stammer som kriger ute i forum på det store internettet. Jeg har siste tiden forsøkt å kartlegge de stammene vi har i Norge, men føler ikke at jeg har blitt noe klokere. Hvilke teknologier bruker vi på frontend i Norge, og hva bruker vi i fremtiden?

Svar på spørreundersøkelsen her! Og del også undersøkelsen med andre frontendere. Jo flere som deltar jo bedre data får vi.

Hullene i StateOfJS

Jeg har de siste årene sett på trendene i den årlige spørreundersøkelsen StateOfJS, men det var først i år da jeg virkelig studerte dataene at jeg så et enormt hull.

I undersøkelsen spør de hvilke teknologier folk har brukt og hvilke teknologier folk liker. Resultatene er jo spennende, og man kan lett se trender i markedet, hva som er dødt og hva som er hett. Det mangler derimot to ting.

«Jeg vil vite hvilke teknologier man har lyst til å bruke i oppdrag og aller helst skille de valgene fra de vi bruker på fritiden.»

Jeg vil vite hvilke teknologier man har lyst til å bruke i oppdrag og aller helst skille de valgene fra de vi bruker på fritiden. Årsaken, er at man gjerne er mye mere liberal når man velger en teknologi til hobby-prosjektet.

De fleste hobby-prosjekter er langt fra å være “enterprise-kvalitet”.

Det andre jeg savner, er mer detaljer om hva som skjer i Norge. Min teori er at vi er langt mere konservative her oppe i nord enn de er borte i USA. Det er bare 306 personer fra Norge som har svart på StateOfJS i 2022 og det er alt for lite.

Resultatene etter litt graving

Etter å ha knotet litt med hva nordmenn har svart på state-of-js, har jeg dratt ut grafen under.

Grafen viser rammeverk-bruk fra nordmenn som svarte på State of JS 2022-undersøkelsen.
Grafen viser rammeverk-bruk fra nordmenn som svarte på State of JS 2022-undersøkelsen. Vis mer

Jeg visste at React ville score høyt, men jeg hadde aldri trodd Vue ville ha stor oppslutning. Jeg har aldri sett noen andre enn Telenor se etter Vue-kompetanse.

Selv om jeg liker at Svelte stadig får større oppslutning, har jeg ikke helt troen på at 20 % av frontendere skriver Svelte fra dag til dag. Disse tallene kan ikke være riktige.

Det er ganske artig å se hvor engasjerte utviklere er. Grafen under viser hvor villig utviklere er til å bruke en teknologi igjen.

Grafen viser interessen for rammeverk. Hvor villig er du til å bruke en teknologi igjen. 📸: Alv
Grafen viser interessen for rammeverk. Hvor villig er du til å bruke en teknologi igjen. 📸: Alv Vis mer
«Disse tallene kan ikke være riktige.»

Stort sett alle teknologier (om vi ser bort i fra Angular og Ember) blir fort elsket av norske utviklere. Her er det nesten så man kan si at vi synes alle teknologier er kule.

Hva skjer med resultatene fra undersøkelsen?

Svar på spørreundersøkelsen her! Og del også undersøkelsen med andre frontendere. Jo flere som deltar jo bedre data får vi.

Både rådata og analyser blir delt så fort vi har nok svar på undersøkelsen.

Resultater og rådata vil bli publisert på alv.no/blogg, LinkedIn og på kode24 sin Facebook-gruppe.

Desto flere som deltar, desto bedre blir resultatene!