- Internett blir ikke til å kjenne igjen, skriver Jørgen om AIosmosis

Jørgen H. Brække i Sopra Steria har vært på SXWS-konferansen i Texas, og forteller om trendene.

Jørgen H. Brække har vært på SXSW i Texas, og forteller om opplevelsen og trendene. 📸: Privat
Jørgen H. Brække har vært på SXSW i Texas, og forteller om opplevelsen og trendene. 📸: Privat Vis mer

Jeg var til stede på den storslåtte konferansen South by South West (SXSW) i Austin, Texas, hvor de fremtidige tech-trendene ble presentert. Teknologier og trender rundt Web3, Metavers, CRISPR og AI var sentrale temaer på konferansen.

SXSW er en av de mest etterlengtede teknologi- og kulturkonferansene i verden. Dette fant sted i mars 2023 og samlet noen av de mest innovative selskapene og tankene i bransjen. Konferansen bestod av en blanding av spennende presentasjoner, debatter, utstillinger og workshops om alt fra den nyeste teknologien til sosiale trender og kulturelle bevegelser. En helt naturlig del av alle konferanser er at det er et unikt sted for å få et bredere nettverk, møte gamle kjente og utforske de største teknologiene som skal forme fremtiden vår.

«...køer jeg ikke har sett maken til på tidligere konferanser.»

Under SXSW transformeres Austin til en konferanseby hvor den nyeste teknologien, kultur og musikk samles for å skape en unik opplevelse for deltakerne. Teknologisektoren står sentralt i konferansen og gir oppstartsselskaper og teknologibedrifter en mulighet til å presentere og demonstrere sine nyeste produkter og tjenester.

Jeg har ventet lenge på å dra på konferansen, ettersom jeg kjøpte billett tilbake i 2019. Trump og coronaviruset hadde andre planer som satte kjepper i hjula for en tur over dammen. Etter en pandemi og en verden som sakte åpnet opp igjen, var det endelig min tur til å dra på konferansen. Tidligere har jeg deltatt på utviklerkonferanser som NDC og JavaZone.

På disse konferansene har det ikke vært noe problem å holde oversikt over sesjonene, men med over 300.000 deltakere på SXSW og en varighet på 10 dager, samt lange køer som jeg ikke har sett maken til på tidligere konferanser, kan man trygt si at SXSW leverer i en helt annen liga.

666 tech-trender for 2023

En av de store seansene på konferansen hvert år, er trendrapporten fra Future Today Institute som spesialiserer seg på å identifisere fremtidige trender og teknologier som vil påvirke samfunnet og næringslivet. Grunnleggeren, Amy Webb, har presentert rapporten på SXSW i 7 år, og er en teknologistrateg, futurist og forfatter.

Amy Web - The Future Institute sin årlig presentasjon
Amy Web - The Future Institute sin årlig presentasjon Vis mer

Webb er en ettertraktet foredragsholder og konsulent for en rekke Fortune 500-selskaper, regjeringer og organisasjoner over hele verden. Hun er kjent for å bruke en datadrevet tilnærming for å analysere og forutsi trender innen teknologi, forretningsstrategi og samfunnsendringer.

I år har rapporten kartlagt 666 trender fordelt på 15 kategorier. De viktigste kategoriene for oss utviklere må være AI, Computing, Metaverse og Web3. Det som virkelig er en bonus med rapporten, er at den er open-source og tilgjengelig for alle! Se matrisen under som beskriver de viktigste trendene i dag og fremover:

Teknologi trender og industrier - Future Today Institute
Teknologi trender og industrier - Future Today Institute Vis mer

Feltene merket i grønt er trender som er aktuelle nå, og feltene merket i lilla identifiserer trender langt frem i tid. Det som må merkes med denne matrisen er at det ikke er noen blanke områder. Det betyr at hvert eneste område i matrisen kommer til å påvirke deg før eller senere. Webb mener at disse trendene vil transformere internett og de fleste tjenestene vi bruker i dag til noe helt nytt.

Hun kaller fenomenet "AIosmosis", og hvis fenomenet inntreffer vil ikke internett være et sted du vil kjenne igjen i nær fremtid.

"AIosmosis"

Webb la frem flere scenarioer på hvordan verden vil se ut på både godt og vondt dersom fenomenet AIosmosis vil inntreffe.

Grunnlaget til et av scenarioene går ut på, at i år 2030 går ut på at teknologien baserer seg rundt mennesker. Dette innebærer at de store skyselskapene deler metadata om oss på tvers, vi kan velge å dele vår egen metadata og at dataene er transparente for alle parter. Det har blitt skapt reguleringer om at de store tech-selskapene må samarbeide for å lage en multicloud, slik at ingen selskaper får monopol. Dette er rett og slett en utopisk fremtid.

«...alt av serier, filmer og media som eksisterer, for 50 dollar i måneden»

Hvis du husker glanstidene til Napster, Limewire, The PirateBay og Norbits (min favoritt), så vil du mest sannsynlig like scenarioet fra Webb. Hun mener at hvis AIosmosis inntreffer, så kan du kjøpe en tjeneste der du finner alt av serier, filmer og media som eksisterer, for 50 dollar i måneden. Du trenger ikke å bry deg om hvilken leverandør som tilbyr tilbudet, fordi forskjellige strømmingstjenester ikke eksisterer lenger!

Det er verdt å sette av 60 minutter for å høre på presentasjonen til Web. Du finner lydopptak fra seksjonen her.

Webb viser til at vi utviklere som bruker f.eks GitHub Copilot vil være 55% mer effektiv. Jeg mener dog at du bør være godt kjent med verktøyet før du pusher linjer ut til produksjon ved hjelp av AI.

Er du nysgjerrig på rapporten fra Amy Webb, så finner du den her: 2023 Emerging Tech Trend Report

Greg Brockman bak OpenAI

Hvis ikke du har levd under en stein det siste halvåret, så har du nok hørt om ChatGPT. ChatGPT 3.0 ble lansert 22. november 2022, og rundet 100 millioner brukere på bare to måneder!

Sammenlignet med Facebook, som brukte 4,5 år på å nå samme antall brukere, og Tiktok, som brukte 9 måneder, så er resultatet svært imponerende.

Greg Brockman - Grunnlegger av OpenAI
Greg Brockman - Grunnlegger av OpenAI Vis mer

Hvordan var det mulig å få en slik brukermasse på så kort tid? OpenAI-sjef Greg Brockman hevder at AI-modellen faktisk var på plass allerede ett år før lanseringen. Teamet som står bak ChatGPT brukte tiden før lanseringen til å lage et superenkelt og intuitivt brukergrensesnitt, samt å tilby applikasjonen gratis og tilgjengelig for alle. Dette var nok en av de viktigste suksessfaktorene for å få så stor brukeradopsjon, mener Brockman.

Hva mener Brockman selv om hva som var mest overraskende ved lanseringen? Brockman nevner at han ble mest overrasket over gapet mellom hva som var mulig og hva som hver enkelt av oss ikke visste var mulig med ChatGPT.

Jeg synes det er inspirerende at Brockman og OpenAI skapte ChatGPT med mål om å fremme kunstig intelligens på en måte som gagner menneskeheten. Brockman avslutter sesjonen med å si at det er viktig å bruke dømmekraft når man bruker Generativ AI for å skape kode eller tekst. Dette fordi det alltid kan skje avvik og at informasjonen faktisk ikke stemmer.

Nylig slapp Microsoft nyheten om at de vil lansere ChatGPT 4.0 i Azure OpenAI Service, og under SXSW lanserte OpenAI GTP 4.0 – en ny versjon av deres AI-språkmodell. Google og Microsoft har nettopp startet satsning på søk med AI. Vi kan derfor si at AI-løpet har startet for fullt!

«Jeg la meg ned på sengen for å prøve.»

VR Expo

Det var en ny opplevelse for meg at man måtte stille seg i kø for å komme inn på sesjoner, og med over 300.000 deltakere kunne køene være lange. Jeg ville gjerne få med meg sesjonen «In Pursuit of Repetitive Beats», som kun var tilstede denne dagen, og det var ingen tvil om at dette var en populær sesjon, ettersom at jeg måtte stå over to timer i kø for å komme inn.

Her var det satt opp fire sesjoner, og med plass til åtte personer, ble dette en ganske eksklusiv opplevelse. På gulvet, var det merket opp åtte store firkanter. Hver av deltakerne fikk tildelt en plass og vi fikk VR- og lyd-headset, samt en lydvest festet til kroppen. Etter noen minutter startet VR-programmet som tok oss tilbake til 1989 og Ravekulturen i England.

Nytt konsept med XR, spill eksklusivt laget for senga
Nytt konsept med XR, spill eksklusivt laget for senga Vis mer

VR har vært i vinden en god stund, men det har fortsatt ikke blitt laget et spill som hovedsakelig brukes liggende i sengen. Jeg snakket med Lucas Rizzotto, en av utviklerne av Rockets by Pillow, som nevnte at han var lei av VR-spill med høy intensitet. Han ønsket derfor å lage et spill som kan spilles i liggende stilling. Videre fortalte Lucas at utviklerteamet ikke hadde den riktige fortellerstemmen til spillet, så de valgte dermed å generere fortellerstemmen med to forskjellige AI-er.

Jeg la meg ned på sengen for å prøve. Det var en merkelig opplevelse og skulle legge seg ned i en seng på en konferanse, men jeg kom meg raskt inn i settingen når jeg tok på brillene og øreklokkene. I spillet kontrollerer du en modig, liten rakett ved navn Crimson med et uvanlig tidsfordriv; å bringe døde planeter til live igjen! Det var et spennende spill, så hvis du eier VR-briller, så kan jeg anbefale spillet. Jeg kan også avsløre at det er en humoristisk tvist på enden av spillet!

«Det var et hav av spennende teknologier, mennesker og arrangementer på SXSW.»

IT-bransjen og nettverk

I en verden som stadig blir mer teknologisk avansert, kan det være lett å glemme verdien av å bygge og utnytte nettverk mellom mennesker. Det er et faktum at nettverksbygging er avgjørende for å fremme ferdigheter og prosjekter uansett hva du jobber med. IT-Norge er ikke det største nettverket, så pass på at du behandler andre som du vil bli behandlet selv. Én ting jeg kan love deg er at du vil møte folk du jobber med igjen.

Sopra Steria og Vipps på scenen
Sopra Steria og Vipps på scenen Vis mer

Etter over et tiår i bransjen, har jeg fått et stort nettverk fra prosjekter, kunder, konferanser og meetups. Som ekstrovert ble jeg naturlig nok kjent med folk fra Storbritannia, Australia, Canada, Singapore, USA, samt at jeg fikk nye bekjentskaper fra Norge under konferansen.

Sammen med flere andre selskaper fra Norge, arrangerte IKT-Norge flere events i en egen bar med navnet «Northern Lights - meet the Norwegians» under SXSW for å ha et samlingspunkt for nordmenn. Her ble det presentert flere norske teknologier og prosjekt. Dette gav gode muligheter for å bli kjent på tvers av bransjer og sektorer. Det var blant annet spennende å høre om reisen til Vipps, Kripos og Holocare.

Som nevnt tidligere i artikkelen, satte konferansen preg på hele Austin. Jeg var heldig som tilfeldigvis møtte på Sowmyanarayan Sampath, som er CEO av Verizon Consumer Group. I flere år har jeg vært interessert i telekommunikasjon og nettverk, og det var derfor veldig gøy å møte han. Vi diskuterte alt fra 6G-nettverk til kinesiske el-biler. Han var selvfølgelig veldig skeptisk til kinesiske biler, samt sikkerheten og personvern rundt all metadata vi gir fra oss.

Jørgen Brække og Sowmyanarayan Sampath
Jørgen Brække og Sowmyanarayan Sampath Vis mer

Det var et hav av spennende teknologier, mennesker og arrangementer på SXSW. Jeg sitter igjen med inspirasjon, ny innsikt i teknologier, nye bekjentskaper og forhåpentligvis håndfaste trender om fremtiden. Takk for meg.