I år trenger du ikke støtte Internet Explorer, men du må støtte iPhone 5..?

Hva webutviklere må ta hensyn til i 2022, fetch kommer til Node.js og showPicker() kommer til HTML.

De rimeligste smarttelefonene er på nivå med iPhone 5 fra 2012. 📸: Mario Tama / Getty Images / AFP / NTB
De rimeligste smarttelefonene er på nivå med iPhone 5 fra 2012. 📸: Mario Tama / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Dette var uken for en titt på Harvards hyllest til tilgjengelighet 🎓, et skikkelig brak 💥, og en isete bil🍨.

Og 2 616 ting skjedde i frontend-verdenen!

Fetch kommer til Node.js

Nå blir det slutt på å installere node-fetch som en avhengighet, for i v18 av Node.js blir fetch endelig innebygd. Det twitrer Matteo Collina, som jobber med Node.js.

Skaperene av node-fetch har allerede meldt at det er litt sårt, men det kan jo også bli spennende å se hvordan det påvirker andre http-bibliotek i JavaScript fremover.

showPicker()-metode til HTMLInputElement

I forrige uke skrev Chrome Developers om at de har implementert inn en showPicker()-metode til HTMLInputElement.

Dette støtter da alle de ulike input-variantene, slik at du programmatisk kan få opp en datovelger, en ukevelger, månedsvelger, tidsvelger og fargevelger med mer!

Med tanke på at det har vært en tildels strevsom jobb med kreative triks å lage knapper for å åpne datovelgere, er dette et godt steg på veien. Nå mangler vi bare å få enda litt bedre tilgjengelighetsstøtte, så trenger vi vel omtrent aldri å mekke en egen datovelger igjen!

Foreløpig er det kun Chrome 99 som støtter showPicker(), men de andre nettleserne er nok ikke langt bak.

«De rimeligste smarttelefonene er på nivå med iPhone 5 fra 2012.»

Webutvikling i 2022

I serien av kavalkader og oppsummeringer rundt nyttår fikk vi i forrige uke en artikkel om hva vi webutviklere må ta hensyn til og tenke over i det nye året, og hva vi ikke trenger å tenke på.

Vi har oppsummert noen punkter fra artikkelen:

  • I mai 2021 annonserte Microsoft at Internet Explorer ikke lenger vil bli støttet i juni 2022. Det førte raskt til at et skred av selskaper og tjenester annonserte avslutning av sin støtte til Internet Explorer, og andelen brukere ble betydelig redusert. Med andre ord trenger man ikke lenger å støtte IE i 2022.
  • Chromium (Chrome med venner), Gecko (Firefox) og Webkit (Safari) er de tre store nettlesermotorene, og her er det bare å håpe de lever i beste velgående en god stund til. Likevel har Safari en adskillig høyere andel av uimplementerte web standarder enn Firefox og Chrome.
  • I verden er gjennomsnittet av 4G-tilgjengelighet 86.8%, og selv om toppmodellene av mobiler har klatret skyhøyt på CPU de senere årene, er de rimeligste smarttelefonene på nivå med iPhone 5 fra 2012.
  • Nettsider med de vanligste JavaScript-rammeverkene har relativt store bundles, og høy responstid når man tester med rimelige smarttelefoner på 4G-nett.
  • Nettsider i det store og det hele gjør det ganske dårlig i tilgjengelighet. Et eksempel er kontrast mellom bakgrunn og tekst, der over 75% av nettsider bommer.

Det var alt vi hadde for denne gangen, takk for at du leste, også sees vi i neste ForrigeUke! 👋