Google jobber med Blink-basert nettleser til iOS, som snart kan bli lovlig

Insisterer på at prosjektet kun er en test, men timingen er mistenkelig.

Google skal visstnok jobbe med støtte for deres egen browser-motor i iOS. 📸: NTB
Google skal visstnok jobbe med støtte for deres egen browser-motor i iOS. 📸: NTB Vis mer

Google har begynt å arbeide med en eksperimentell ny skall-app til Apples operativsystem iOS, skriver The Register.

Den nye nettleseren bruker open source-motoren Blink: En del av Chromium-prosjektet som både Google, Microsoft, Adobe og Meta er bidragsytere i. Og som er grunnlaget for Googles egne Chrome nettleser.

En kontroversiell manøver, siden iOS foreløpig kun støtter Apples egen nettlesermotor WebKit.

Ikke ment for brukere

Prosjektet har fått navnet content_shell iOS port.

I Chromium sine bug-trackingsider blir det nye app-prosjektet mer tydelig beskrevet. Hele tråden starter med et ønske om en skallapplikasjon som kan kompilere de nødvendige delene av Blink - altså Chromium-prosjektet sin nettlesermotor - til iOS.

Det spesifiseres i ønsket at denne eksperimentelle applikasjonen kun skal brukes til å måle grafikk og input-latency av analyse-grunner.

"Den skal kun være eksperimentell, ikke lanseres som et ekte produkt", skriver trådstarter.

Følger man tråden videre ser man at arbeid med ønsket igangsettes og funksjonalitet diskuteres. Her blir det blant annet nevnt at det ønskes å replisere native temaet fra Android og justere det for iOS, og støtte "WebSockets" når Blink er aktivert.

iOS stenger ute browsere

I en uttalelse fra Google selv kommer det også frem at prosjektet er en eksperimentell prototype, som skal hjelpe dem å forstå ytelse i iOS bedre.

The Register spekulerer i om dette ikke er hele sannheten. Det er nemlig slik at Apple foreløpig har det nedfelt i sine retningslinjer at det ikke er tillatt med nettlesere som bruker andre motorer enn Apple sin egen WebKit-motor. Det er hverken tillatt å bruke noe annet enn WebKit framework eller WebKit Javascript.

Likevel truer fremtidige lovgivninger med å stanse Apples monopol på nettleser til iOS. US National Telecommunications and Information Administration har sendt ut en rapport hvor de ønsker økt konkurranse i mobilapp-økosystemet.

I EU vil European Digital Markets Act tre i kraft neste år. Det forventes at også denne lovgivningen kommer til å presse Apple til å tillatte tredjepartsbutikker på iOS, og kanskje også endre WebKit-krav.

Kilder sier noe annet

I følge kilder The Register har pratet med er det nettopp en slik virkelighet Google forbereder seg på.

Her kommer det nemlig frem at content_shell ikke er en test-applikasjon, men en minimal browser applikasjon. En start på en ekte browser port.

Kilden sier at i følge kildekoden ser appen ut som et leketøy foreløpig, fordi den mangler et godt sandkassemiljø og nøkkelfunksjonalitet fra V8, JavaScript-motoren som brukes i Blink.