Forskere har regnet ut sjansen for at du blir erstattet av en robot

Når utvikler-jobben din blir automatisert bort, bør du visstnok bli fysiker eller matematiker.

Forskerne har blant annet brukt EUs oversikt over hvor nærme nye teknologier er å bli realisert, for å regne ut sannsynligheten for om en AI eller robot tar den spesifikke jobben. Her roboten iCub 3 under en internasjonal arkitekturutstilling i Italia. 📸: Marco Bertorello / AFP
Forskerne har blant annet brukt EUs oversikt over hvor nærme nye teknologier er å bli realisert, for å regne ut sannsynligheten for om en AI eller robot tar den spesifikke jobben. Her roboten iCub 3 under en internasjonal arkitekturutstilling i Italia. 📸: Marco Bertorello / AFP Vis mer

Ligger du våken om natta og bekymrer deg over hva du skal gjøre den dagen GitHubs Copilot v. 100 skriver bedre kode enn deg sjæl?

Frykt ikke, for forskere ved École Polytechnique Fédérale de Lausanne og University of Lausanne i Sveits har laget en oversikt over hvilke jobber som er mest sannsynlig til å bli automatisert - og hvilke jobber de uheldige kan få i stedet, melder nettavisen The Register.

Ut fra en risikoskår som går fra 0,43 til 0,78 havner programmere på 0,59, ifølge verktøyet, som anbefaler utviklere å omskolere seg til fysikere (0,43), matematikere (0,50) eller "Software Quality Assurance Engineers and Testers" (0, 57).

Brukt et offentlig datasett

Oversikten ble til mens forskerne forsket på de mulige sosiale konsekvensene av automatisering.

De har hentet listen over jobber fra Occupational Information Network – som er et offentlig datasett med 967 jobber og deres relevante kunnskap, nødvendige ferdigheter og nødvendige evner, skriver nettavisen.

Deretter sammenlignet de kunnskapen, ferdighetene og evnene (KSA) for hver jobb med sannsynligheten for at en AI eller robot kan gjøre dem, basert på spesifikke robotoppgaver definert av SPARCs Robotics Multi-Annual Roadmap.

I tillegg har forskerne brukt EUs oversikt over hvor nærme nye teknologier er å bli realisert, for å regne ut sannsynligheten for om en AI eller robot tar den spesifikke jobben.

Mindre risiko for systemarkitekter

Men forskerne ønsket også å lage en metode for å foreslå mer robuste karrierer for de som står i fare for å miste jobben sin som følge av automatiseringen.

Dette gjorde de ved å lage en todelt formel som ga to ulike resultater: Automation Risk Index (ARI) og Resilience Index (RI). ARI-en ble sammenlignet med relevante robot- og AI-evner for å gi et tall mellom 0,43 (lav) og 0,78 (høy) automatiseringsrisiko, skriver The Register.

Som nevnt havner får programmerere en skår på 0,59. Nettverks- og systemadministratorer kan senke skuldrene enda mer med en skår på 0,57. Systemarkitekter er enda mindre utsatt og får et resultat på 0,56.

Serviceindustrien størst risiko

Høyrisikokategorien inkluderer blant hele den kombinerte matlagings- og serviceindustrien, som har en ARI på 0,72. I tillegg til dem som jobber i gruveindustrien (0,69).

De laveste skårene finner du blant videregående utdanning (lave 0,5s), leger og advokater. RI-delen av ligningen genererer et tall – desto lavere desto bedre.

Jobber med relaterte ferdigheter, i det minste i henhold til måten teamet bygget sin modell på, er sortert etter ARI-poengsum og mengden innsats som kreves for å lære relevante KSA-er, skriver The Register.