For norske utviklere er én ting verdt like mye som høyere lønn: Mer frihet

Velger hjemmekontor og fleksibilitet foran det meste. - Sjefer må venne seg til å gi frihet under ansvar, mener Boitano-sjefen.

- Det var som vi trodde, sier daglig leder Kristine Lund i konsulentselskapet Boitano om tallene til kode24 som viser at blant annet hjemmekontor kan være like viktig som lønn. 📸: Boitano
- Det var som vi trodde, sier daglig leder Kristine Lund i konsulentselskapet Boitano om tallene til kode24 som viser at blant annet hjemmekontor kan være like viktig som lønn. 📸: Boitano Vis mer

Av de over 1.500 utviklerne som svarte på kode24s siste lønnsunderøkelse, svarte nesten hver tredje at de ikke er fornøyd med sin egen lønn.

Dermed svarte også 72 prosent at de ville opp i lønn, om de skulle bytte jobb.

Men lønn er ikke alt. Ser du på stillingsannonser etter utviklere, ser du at selskaper også lokker med helt andre goder - som godt sosialt miljø og firmahytter.

Men de burde heller lokke med noe annet, om norske utviklere skal bite på: Frihet.

Fleksible hjemmekontorer

Vi spurte de over 1.500 utviklerne hvilke goder som kan være like viktig for dem som lønn, om de skulle bytta jobb.

Her er topplista:

  1. Fleksible arbeidstider (76 prosent)
  2. Mulighet å jobbe hjemmefra eller remote (67 prosent)
  3. Faglige aktiviteter, som konferanser og kurs (54 prosent)
  4. Mer fritid, for eksempel flere feriedager (54 prosent)
  5. Gode ordninger for gratis teknisk utstyr (43 prosent)
  6. Sosiale aktiviteter, som turer og fester (35 prosent)

Goder som firmahytter og firmabil fikk så få stemmer at de ikke kan hevde seg. Og som du ser dreier halvparten av punktene på topplista seg om mer frihet, og både første- og andreplass handler om å kunne jobbe når og hvor man vil.

Ikke overraska

- Ikke noen stor overraskelse, det var som vi trodde, sier daglig leder Kristine Lund i konsulentselskapet Boitano til kode24.

- Det stemmer godt med det vi ser hos oss; at våre partnere verdsetter den fleksibiliteten og friheten de har i sin arbeidshverdag.

Det rimer også godt med våre ferske tall over hvor mye norske utviklere vil være på kontoret framover: Bare én av ti sier at de helst vil være på kontoret hver dag, mens det mest populære scenarioet er én til to dager på kontoret i uka.

- Vi må tilrettelegge mer for hjemmekontor, også etter pandemien, slår Lund fast.

«Det kan også være en ide å fjerne kjernetiden helt, og heller ha faste møtepunkter hver uke.»

Fjerne kjernetid

Men Boitano-sjefen går enda lengre: Hun ser også for seg at flere går bort fra kjernetid. Altså konseptet med å måtte være på jobb visse deler av dagen.

Ifølge henne har mange allerede endra kjernetidene sine fra mellom 9 og 15 til mellom 10 og 14.

- Det kan også være en ide å fjerne kjernetiden helt, og heller ha faste møtepunkter hver uke, mener Lund.

- Hvis man bryter det ned, handler det egentlig bare om tillit. Det som er viktig er hva sluttresultatet er av jobben du gjør, ikke nødvendigvis tidspunktet på dagen du gjør jobben.

"Pengefolk" misforstår

Finansavisen skrev nylig om hvordan konsulentselskaper lokka til seg ansatte med firmahytter og ferieboliger. Lund svarte i et leserinnlegg at dette var en total misforståelse.

Våre tall tyder altså på at hun har helt rett, i alle fall når det kommer til IT-konsulenter.

- Noen har kanskje misforstått, men de vil det sakte men sikkert bli færre av. De selskapene som ikke har fokus på hva utviklere vil ha kommer til å bli borte eller bli nødt til å endre seg, siden de ikke greier å tiltrekke seg nødvendig kompetanse, sier Lund til kode24, og legger til:

- “Pengefolk” må venne seg til å gi frihet under ansvar.

- Hvordan tror du arbeidslivet til utviklere vil se ut etter korona?

- Jeg tror ikke det kommer til å gå tilbake nøyaktig slik det var før korona, men kanskje mer en hybridløsning når det kommer til remote- eller on-site-jobbing. For eksempel èn eller to dager på kontoret i uka, og resten på hjemmekontor.