Enkel Linux for utviklere: DHH lanserer Omakub

Få hele oppsettet til David Heinemeier Hansson med én kommando.

David Heinemeier Hansson vil at andre skal ha samme Linux-oppsett som seg selv. 📸: DHH / YouTube
David Heinemeier Hansson vil at andre skal ha samme Linux-oppsett som seg selv. 📸: DHH / YouTube Vis mer

Ruby on Rails-skaper og utviklerkjendis David Heinemeier Hansson, også kjent som "DHH", bruker Ubuntu Linux når han koder, og har ifølge ham selv brukt mye tid på å perfeksjonere oppsettet sitt.

Nå har DHH lansert Omakub, et verktøy som med én kommando setter opp et forhåndskonfigurert utviklermiljø i Ubuntu Linux – med det meste utviklere trenger for å kunne sette igang å jobbe.

Ved å kjøre installasjonskommandoen skal du i praksis få samme oppsett som det DHH bruker når han selv koder.

– Ingen grunn til å skrive spesialtilpassede konfigurasjoner for hvert essensielle verktøy, bare for å komme i gang eller for å være oppdatert på alle de nyeste kommandolinjeverktøyene, skriver DHH.

Inspirert av japansk restaurant-konsept

DHH skriver at Omakub inneholder et utvalg av applikasjoner og verktøy som man kanskje finner etter å ha brukt timesvis med å se på YouTube-videoer, lese blogger eller kanskje bare snuble over etter å ha surfet på nettet.

Med Omakub skal det være enklere for brukere som kommer fra macOS- eller Windows-verdenen å komme igang med Linux, uten å måtte bruke masse tid på å sette opp alle verktøyene en utvikler trenger.

Ifølge DHH er en av styrkene til Linux at operativsystemet kan skreddersys og tilpasse i veldig høy grad, men samtidig kan læringskurven være bratt.

Ordet Omakub kommer fra det japanske ordet Omakase, som egentlig kommer fra restaurantverdenen – og betyr at du overlater til kokken å sette sammen de rettene kokken mener passer best.

På samme måte er Omakub laget i "Omakase-ånden", der du overlater oppsettet til noen med sterke meninger – i dette tilfellet DHH – om hva som fungerer og ser bra ut sammen.

Dette får du

Omakub inneholder en blanding av åpen kildekodeprogramvare og kommersiell programvare.

Her er noe av det som ligger i pakken:

  • Google Chrome som standard nettleser (Firefox er også tilgjengelig)
  • Alacritty med Zellij som terminal. Denne kjører bash under panseret, men du får blant annet mulighet til å kjøre flere faner/sesjoner, samt en del nyttige kommandolinjeverktøy.
  • Kodeeditorene Microsoft VS Code og Neovim.
  • Ulauncher som ligner litt på Raycast og som lar deg raskt starte opp programmer.

I tillegg er programmer som Spotify, Zoom og 1Password forhåndsinstallert, siden DHH bruker disse selv – men det du trenger kan selvfølgelig avinstalleres.

UI-et i Ubuntu er Gnome, men skal være ganske mye modifisert for å se bra ut, og for å støtte bruk av hurtigtaster for å raskt posisjonere vinduer på skjermen.

Liker du ikke temaet og fargene DHH har valgt for deg, kan du kjøre kommandoen omakub fra kommandolinjen for å velge et annet tema. Da kan du også velge en annen font enn Microsofts Cascadia Mono, som er standard.

Raskt igang

For å komme igang med Omakub må du først installere Ubuntu Linux. Deretter kjører du denne kommandoen:

wget -qO- https://omakub.org/install | bash

Installasjonsprosessen skal være nesten helt automatisert.

– Omakub ble startet av meg for å strømlinjeforme mine egne oppsett av Linux-maskiner, i tillegg til å hjelpe våre tekniske ansatte i 37Signals med å bytte til Linux, skriver DHH.

Linux er nemlig nå standard operativsystem for utviklerne i DHHs selskap 37Signals, etter at de byttet fra Mac som har vært det foretrukne OS-et i mer enn 20 år.

Her kan du se DHHs egen presentasjon av Omakub: