Nå blir det enklere å konfigurere WSL

Med nytt GUI skal Windows-brukere slippe å knote med kryptiske config-filer.

📸: NTB / Shutterstock
📸: NTB / Shutterstock Vis mer

WSL (Windows Subsystem for Linux) er et populært alternativ for utviklere som vil ha tilgang til et fullverdig Linux-miljø på Windows-PC-er.

I forbindelse med Microsoft Build-konferansen som gikk av stabelen nylig, annonserte Microsoft en rekke oppdateringer til WSL, som Microsofts Craig Loewen nå har oppsummert i en bloggpost.

En av de mest interessante nyhetene, er at det snart vil bli mulig å konfigurere WSL via et grafisk brukergrensesnitt (GUI). Frem til nå har man måttet redigere innholdet i en .wslconfig-fil for å gjøre endringer i konfigurasjonen.

Slik ser det nye GUI-et for å administrere WSL ut. 📸: Microsoft
Slik ser det nye GUI-et for å administrere WSL ut. 📸: Microsoft Vis mer

Bedre oversikt

Loewen skriver at det nye grafiske brukergrensesnittet vil bli tilgjengelig for WSL-brukere snart i form av en WSL Settings-app.

Utviklere flest er antagelig vant til å redigere konfigurasjonsfiler, og dagens .wslconfig-fil vil heldigvis ikke forsvinne når det nye GUI-et kommer. Den nye WSL Settings-appen vil fungere som et lag på toppen av .wslconfig-filen.

– Det betyr at dine eksisterende innstillinger vil bli respektert, og du kan redigere innstillinger med GUI-appen, en teksteditor, eller begge om du vil, skriver Loewen.

Fordelen med å bruke GUI-et er at det med tekstbaserte konfigurasjonsfiler kan være vanskelig å vite hvilke konfigurasjonsmuligheter som er tilgjengelig.

– WSL Settings-appen adresserer dette ved å vise WSL-innstillinger under ulike kategori-overskrifter, og indikere hvilke som er tilgjengelige på din maskin.

Administrer WSL i Dev Home-appen

Microsofts Dev Home-app for Windows er et kontrollsenter der utviklere blant annet kan opprette, administrere og starte opp nye utviklingsmiljøer, som virtuelle Hyper-V-maskiner.

Det vil nå bli mulig å legge til og administrere WSL-baserte Linux-distroer via Environments-funksjonaliteten i Dev Home.

Snart vil du kunne administrere WSL-installasjonene dine fra Dev Home-appen. 📸: Microsoft
Snart vil du kunne administrere WSL-installasjonene dine fra Dev Home-appen. 📸: Microsoft Vis mer

Dette må foreløpig gjøres via en tidlig forhåndsvisningsversjon av et WSL-tillegg laget av utvikleren Carlos Ramirez fra Whitewater Foundry, men ifølge Craig Loewen jobber Microsoft med å integrere utvidelsen i Dev Home.

Microsoft har ellers gjort en del andre forbedringer i WSL, blant annet forbedret sikkerheten, samt annonsert at det vil komme integrasjon med Microsoft Entra ID (tidligere Azure Active Directory) som gjerne brukes av store bedrifter. Det skal gi økt sikkerhet og mulighet til å for eksempel logge inn på git fra WSL med den samme Entra ID-en du bruker i Windows.