Gratis­verktøyet som gjør alle utviklere med Mac enda mer produktive

Har du ikke prøvd Spotlight- og Alfred-killeren Raycast ennå, bør du laste den ned straks.

Det innebygde Spotlight-søket i macOS er nyttig, men også ganske begrenset. Det er grunnen til at mange installerer tillegget Alfred – som gir deg en masse ekstra muligheter når det gjelder å søke etter og starte applikasjoner, samt lage hurtigtaster for å effektivisere oppgaver.

Mange av de beste funksjonene i Alfred koster imidlertid penger, og det er kanskje en av grunnene til at verktøyet Raycast i det siste har fått mye oppmerksomhet. Men Raycast er ikke bare et gratisalternativ til Alfred – det er også mye bedre på veldig mange områder.

Sven Malvik er sjef for skyplattformen til Vipps og Microsoft Azure MVP. I sin YouTube-kanal DEVREAL with Sven sier han at han tidligere har brukt både Spotlight og Alfred – men at alt har blitt så mye bedre etter at han ga Raycast et forsøk.

– Alle de bra tingene i Alfred kostet penger jeg ikke var villig til å betale. Jeg forsto ikke hva jeg ville få igjen for pengene, og om jeg ville komme til å bruke de «dyre» funksjonene.

Det var en kollega av Malvik som anbefalte Raycast.

– Den er full av «Alfred»-funksjonalitet, enkel å bruke og den er gratis, sier Malvik på YouTube.

Søk i filer og utklippstavle-historikk

Etter at du har installert Raycast, trykker du en hurtigtast for å åpne opp Raycast-søkeboksen. Som standard er hurtigtasten Option-Space, men du kan endre den til hva du vil.

Raycast ser ut som Spotlight-søkefeltet, og i likhet med Spotlight kan du søke etter programmer på maskinen og starte dem opp ved å trykke enter. Men du har også tilgang til et stort antall kommandoer og ulike tillegg.

Raycast-søkefeltet gir tilgang til et hav av kommandoer.
Raycast-søkefeltet gir tilgang til et hav av kommandoer. Vis mer

Du kan for eksempel taste fs for å få opp et kraftig filsøk, starte opp tillegg som lar deg sjekke kalenderen uten å forlate Raycast-dialogen, regne ut ting med en innebygget kalkulator, få flytider, lage huskelapper, eller få tilgang til historikk for ting du har lagt på utklippstavlen.

Du kan til og med søke i utklippstavlen for å finne igjen noe du har kopiert tidligere og raskt kopiere det inn i for eksempel kodeeditoren din.

QuickLinks, skript og snippets

QuickLinks er en av de mange nyttige funksjonene i Raycast. Den lar deg lage snarveier til nettsider, men med egendefinerte parametere. For eksempel kan du lage en QuickLink til Github, med parametere for Github-brukernavn og navn på repo. Da kan du senere skrive inn f.eks. «git» og få opp to felter der du fyller inn Github-brukernavn og repo-navn – og så tar Enter-tasten deg rett til riktig repo.

Med QuickLinks kan du lage smarte snarveier, og snarveiene kan ta parametere som automatisk settes inn i URL-en.
Med QuickLinks kan du lage smarte snarveier, og snarveiene kan ta parametere som automatisk settes inn i URL-en. Vis mer

Hvis ikke dette er nok, kan du lage avanserte skript for å automatisere oppgaver. Skriptene kan skrives i en rekke ulike språk, som Bash, Python, Node.js eller Apple Script.

En ekstremt nyttig funksjon er Snippets. Den lar deg lagre tekst du skriver inn ofte, og så kan Raycast automatisk sette inn denne teksten i en hvilken som helst applikasjon ved at du taster inn en tastesekvens.

Med snippets-funksjonen kan du lage snarveier for å automatisk skrive inn noe du skriver ofte. I dette eksempelet vil snarveien !rd automatisk skrive inn boilerplatekode for en React-komponent.
Med snippets-funksjonen kan du lage snarveier for å automatisk skrive inn noe du skriver ofte. I dette eksempelet vil snarveien !rd automatisk skrive inn boilerplatekode for en React-komponent. Vis mer

Snippets kan for eksempel være kommandoer du skriver ofte inn i terminalvinduet, men som kanskje er lange eller vanskelige å huske. Eller det kan være små kodesnutter du ofte skriver i kodeeditoren.

Lag egne tillegg

Raycast har en masse innebygde tillegg – Extensions, og du kan enkelt installere nye tillegg fra Raycast Store. Også dette tilgjengelig direkte fra Raycast-søkefeltet.

Du finner blant annet utvidelser for å gjøre vanlige oppgaver på Github, Jira, prosjektstyringsverktøyet Asana, og mye mer.

Hvis du ikke finner tillegget du trenger, eller ikke kan lage det med den innebygde skriptfunksjonen, har Raycast et API som gjør at du kan bygge egne tillegg med React, Node.js og TypeScript. Hvis du vil kan du publisere tillegget til Raycast Store for å gjøre det tilgjengelig for andre brukere.

Raycast gir deg mulighet til å programmere egne tillegg med React, hvis du ikke finner det du trenger.
Raycast gir deg mulighet til å programmere egne tillegg med React, hvis du ikke finner det du trenger. Vis mer

En siste ting jeg vil nevne, er at Raycast også har en egen løsning for å håndtere vinduer, og for å "snappe" vinduer i macOS til ulike deler av skjermen. Til nå har jeg brukt Magnet til dette formålet, men Raycast kan i praksis erstatte Magnet og tilsvarende verktøy.

Raycast er så fullspekket med funksjonalitet at vi ikke kan gå inn på alt, men vi anbefaler i stedet at du tar en kikk på videoen til Sven Malvik over, eller går inn på Raycast.com og laster ned selv.