Eivind (40) overlevde hjertestans - nå lager han teknologien som skal redde andre

- Det ga en ekstra motivasjon, forteller Ukas Koder Eivind Holt i DIPS, som lever med IoT i brystet.

Eivind Holt jobber med helseteknologi i DIPS, og har fått seg et imponerende hjemmekontor. 📸: Sebastian Loraas / DIPS
Eivind Holt jobber med helseteknologi i DIPS, og har fått seg et imponerende hjemmekontor. 📸: Sebastian Loraas / DIPS Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Datainteressen startet tidlig med en far som brakte Sinclair QL, og seinere PC inn i hjemmet. Spilling førte til en periode i demoscenen, da tok kodeinteressen av for alvor.

Jeg studerte til dataingeniør og ville bli spillutvikler. En sommerjobb på sykehus førte imidlertid til at jeg endte som utvikler av journalsystem, noe jeg er veldig glad for i dag. Spillutvikling foregår på si i perioder.

De siste årene har jeg fordypet meg i programmering av mikrokontrollere og bruk av lav-energinettverk (LoRaWAN, NB-IoT) for å lage sensorenheter. Jeg deltar i hackathons og dette har ledet til en godt utrustet hjemmelab med utstyr for elektronikk og 3D-printing. Jeg kombinerer det digitale med det analoge i Makerspace Bodø og holder workshops om IoT.

«I 2019 døde jeg på jobb, da hjertet mitt stoppet uten forvarsel.»
- I 2019 døde jeg på jobb, da hjertet mitt stoppet uten forvarsel, forteller Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS
- I 2019 døde jeg på jobb, da hjertet mitt stoppet uten forvarsel, forteller Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS Vis mer

I 2019 døde jeg på jobb, da hjertet mitt stoppet uten forvarsel. Dette skyldtes en genetisk defekt som vanligvis ikke oppdages før det er for seint. Heldigvis har jeg sykepleiere og leger som kollegaer og de fikk gjenopplivet meg.

Jeg endte opp med en liten IoT-enhet i brystet som skal fungere som en hjertestarter hvis det skulle skje igjen. På sykehuset kan kardiologene følge med på sensordata så jeg slipper komme inn til kontroll så ofte.

Da dette skjedde var jeg allerede dypt fengslet av sensorteknologi innen helse, og dette gav en ekstra motivasjon for å ta det til neste nivå. Pandemien har ført til at det er et skrikende behov for å få denne typen teknologi til å fungere godt.

Hva jobber du med for tida? 💪

Jeg jobber med å la sykepleiere og leger på sykehus følge pasienter som er hjemme, gjennom målinger fra sensorer og apper. Når fastleger, hjemmehjelp og mange andre skal dele denne dataen i pasientbehandlingen, blir det fort komplisert.

De viktigste verktøyene vi bruker er standardiserte dataformater for utveksling av helsedata og web-API-er som alle parter forstår.

DIPS er et .NET-hus, jeg har kodet i Visual Studio siden .NET 1.1.

Etter at jeg gikk over til å jobbe med forskning og innovasjon har jeg gått over fra å skrive produksjonskode til å utforske API-er og lage proof-of-concepts. Da bruker jeg ofte Python, Fiddler, Power BI og Azure-tjenester.

- Jeg liker best å være på kontoret for da kan vi ha noen gode idémyldringer som har ført til vegger tapetsert med post-it-lapper, forteller Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS
- Jeg liker best å være på kontoret for da kan vi ha noen gode idémyldringer som har ført til vegger tapetsert med post-it-lapper, forteller Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Dagene mine består dels av å snakke med kunder og brukere for å forstå hvilke problemer som skal løses, dels av å eksperimentere med API-er og helsesensorer.

Jeg liker best å være på kontoret for da kan vi ha noen gode idémyldringer som har ført til vegger tapetsert med post-it-lapper.

Så ofte det lar seg gjøre drar vi på besøk til sykehusene, det er utrolig spennende!

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Uansett teknologi bør utviklere beherske minneprofilering. .NET Memory Profiler er et veldig godt verktøy som har reddet meg mange ganger, og en god måte å virkelig forstå de underliggende mekanismene. Det er overraskende lett å bruke, det vanskelige er å spore årsakene og å fikse koden.

Når det virkelig kniper er WinDbg i kombinasjon med gflags ofte siste håp, det er veldig tungt å lære, men kan hindre en katastrofe (sjekk alltid printerdrivere for heap corruptions!).

For web er Fiddler og Postman uunnværlige.

Resin 3D-printere er kjempespennende og lager utrolige resultater. Hvis man driver med FDM-printing anbefaler jeg å ta neste steg.

- Resin 3D-printere er kjempespennende og lager utrolige resultater, forteller Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS
- Resin 3D-printere er kjempespennende og lager utrolige resultater, forteller Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Jeg har ikke funnet et web-rammeverk jeg er helt fornøyd med, jeg har lyst til å utforske flere alternativer.

Jeg ønsker også å få mer hands-on-tid med ML-rammeverk for å få praktisk erfaring med mer komplekse caser.

Privat har jeg lyst til å gjennomføre design, produksjon og montering av kretskort.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Å dokumentere tjenester i separate dokumenter, som ingen leser, har pleid å ta knekken på motivasjonen. Heldigvis forlater vi denne praksisen til fordel for selvbeskrivende API-er, og installasjonsbeskrivelser blir overflødige med kontainere.

- Bli kjent med brukeren din! tipser Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS
- Bli kjent med brukeren din! tipser Eivind Holt. 📸: Sebastian Loraas / DIPS Vis mer

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Å havne foran kamera i jobbsammenheng er ikke noe jeg har blitt komfortabel med, jeg må virkelig anstrenge meg for å fokusere på at det er for å fronte noe jeg brenner for. Det kan også bli cringe når teknologer ikke kjenner sitt publikum og overkjører brukere med «teknologi for teknologiens skyld».

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Bli kjent med brukeren din! Se hvordan de jobber og forestill deg hvordan de vil motta din neste commit.