Duolingo erstatter frilansere med AI

Det skal være en av de mest høyprofilerte tilfellene til nå at et selskap som har kvittet seg med mennesker til fordel for AI, skriver Washington Post.

Ifølge Washington Post føyer Duolingo-nedbemanningen seg inn i en bredere trend hvor ansatte blir erstattet av AI. 📸: Shutterstock / NTB
Ifølge Washington Post føyer Duolingo-nedbemanningen seg inn i en bredere trend hvor ansatte blir erstattet av AI. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Språk-appen Duolingo har jevnlig erstattet frilansskribenter og oversettere med kunstig intelligens, skriver Washington Post.

Avisa kaller det for et av de mest høyprofilerte tilfellene til nå at et selskap som har kvittet seg med mennesker til fordel for AI.

Bredere trend

Ifølge Washington Post føyer Duolingo-nedbemanningen seg inn i en bredere trend hvor ansatte blir erstattet av AI. Avisa skriver at særlig er innenfor markedsføring og nettpublisering at vi ser noen av de første tilfellene på at mennesker blir erstattet med kunstig intelligens.

kode24 har tidligere skrevet om at IBM-sjef Arvind Krishna tror at rundt 7.800 jobber kan forsvinne fra IBM og bli erstattet av kunstig intelligens eller automatisering de neste fem årene.

I juni kom OECD med en rapport som hevder at hver fjerde arbeidstaker risikerer å miste jobben som følge av kunstig intelligens. Men framtiden er aldri skrevet i stein. Det finnes også selskaper, slik som Deloitte, som bruker kunstig intelligens til å kartlegge de ansattes ferdigheter for å overføre dem til andre deler av bedriften som er lønnsom.

Ikke samme beskyttelse

Tidligere Duolingo-arbeidstakere forteller til Washington Post at Duolingo kvittet seg med flere frilansere i fjor.

Ifølge avisa skal det være uklart hvor mange jobber som har gått tapt, men det skal særlig være frilansere som har mistet jobben.

Ifølge Washington Post skyldes dette at de ikke har samme beskyttelse og fordeler som heltidsansatte.

Ble overrasket

En talsperson for Duolingo sier at selskapet har kuttet rundt 10 prosent av frilanserne i 2023, men kommer ikke med spesifikke tall, skriver Washington Post, som opplyser om at det skal være mer enn 700 heltidsansatte i Duolingo.

Ifølge en av oversetterne som avisen har snakket med kom kuttene som en overraskelse.

Duolingos talsperson forteller derimot at de ansatte før nedbemanningene startet, fikk vite at selskapet nok måtte tilpasse frilansrollene for å møte de nye behovene til organisasjonen, skriver Washington Post.