curl har bursdag - gjetter du alderen?

Svenske Daniel Stenberg har jobbet med det populære kommandolinjeverktøyet nesten halve livet.

- Da det ble lansert var det på 2.200 linjer med kode, det hadde 24 kommandolinje-valg, og støttet bare HTTP, GOPHER og FTP, forteller curl-skaperen på 25-årsdagen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
- Da det ble lansert var det på 2.200 linjer med kode, det hadde 24 kommandolinje-valg, og støttet bare HTTP, GOPHER og FTP, forteller curl-skaperen på 25-årsdagen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Den 20. mars 1998 ble første versjon av curl ("Client for URL") lansert, og i den anledningen arrangerer svenske Daniel Stenberg et online bursdagsparty klokken 18:00 norsk tid.

Stenberg er mannen som i sin tid skapte curl, som altså fyller 25 år, og siden har holdt i prosjektet.

For de som ikke kjenner til curl, så er dette et kommandolinjeverktøy for overføring av data ved hjelp av ulike nettverksprotokoller. Verktøyet kan for eksempel brukes til å laste ned eller opp filer, eller brukes til å sende HTTP-forespørsler for å teste et API-endepunkt.

«Dagens versjon av curl består av 155.100 kodelinjer, alt sammen skrevet i C.»

Feirer med like gammel whisky

– Hvis alt går etter planen vil jeg gjøre en presentasjon der jeg går over de største endringene som er gjort i løpet av disse årene, mens jeg nipper til en 25 år gammel single malt-whisky jeg har spart til anledningen, skriver Stenberg.

Han opplyser på sine nettsider at bursdagspartyet antagelig vil bli spilt inn, i tilfelle noen ikke har tid til å se det live.

På curls GitHub-repo oppfordrer Stenberg alle til å dele sine "curl-relaterte minner":

– Da det ble lansert var det på 2.200 linjer med kode, det hadde 24 kommandolinje-valg, og støttet bare HTTP, GOPHER og FTP.

Dagens versjon av curl består av 155.100 kodelinjer, alt sammen skrevet i C.

Curl 8.0.0 lanseres

Stenberg har laget en tidslinje der han går gjennom hele historien til curl fra 1998 og frem til i dag.

Da første versjon ble lansert var Stenberg 27 år gammel, som betyr at han har jobbet med curl nesten halve livet (han er 52 nå). Han jobbet den gangen som utvikler i selskapet Frontec Tekniksystem, hovedsaklig som innleid konsulent der han jobbet med utvikling på embedded-løsninger hos ulike selskaper.

Curl-historien startet med at Stenberg i 1996 lastet ned verktøyet httpget 0.1 for å automatisk hente ned valutakurser til en IRC-bot han hadde laget for å konvertere valutaer. Det var en del bugs i httpget, som han fikset – og dermed ble han spurt om han ikke like godt ville ta over vedlikeholdet av prosjektet.

Lang historie kort: Stenberg begynte å legge til støtte for flere protokoller i httpget, og en masse forbedringer – og så ble verktøyet døpt om til curl.

I dag – på bursdagen – ble versjon 8.0.0 av curl lansert. Her kan du se Stenbergs egen lanseringsvideo:

– Dette er en sannsynligvis den beste curl-en vi noensinne har laget, sier Stenberg.

Mens mange jobber mer eller mindre gratis på åpen kildekode-prosjekter, har Stenberg klart å gjøre det til et levebrød. I 2019 ble han ansatt i selskapet wolfSSL, der han utelukkende jobber med curl.

– Det tok bare 21 år å gjøre curl til jobben min.

Vil du delta på 25-årsfeiringen, skal videofeeden etter planen legges ut her.