Ber om AI-satsning: – Er avhengig

Norge har alle forutsetninger for å bli en ledende nasjon innen kunstig intelligens (KI/AI), mener IKT-Norge, som ber om økt politisk satsing.

IKT-Norge mener vi må få fart på AI-satsningen i Norge. 📸: Frederik Ringnes / NTB
IKT-Norge mener vi må få fart på AI-satsningen i Norge. 📸: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

– Vi har sterke offentlige dataregistre, høy digital kompetanse, og sterke universiteter og forskningsinstitusjoner, sier administrerende direktør i IKT-Norge, Øyvind Husby.

Dette bør utnyttes for å maksimere bruk av KI (AI) i offentlig forvaltning, helsevesen, utdanning, og industrien, mener IKT-Norge. Organisasjonen legger nå fram det de kaller et veikart for KI i Norge.

Husby viser til regjeringens ordning Grønn plattform som gir bedrifter og forskningsinstitutter økonomisk støtte til forsknings- og innovasjonsdrevet grønn vekst og omstilling. Han vil ha en lignende ordning for KI.

Flere studieplasser

Det innebærer flere studieplasser innen IKT/KI, økt forskningsinnsats og målretting av Norges innsats i ulike EU-program. Husby ber regjeringen åpne pengesekken i statsbudsjettet allerede for neste år.

– Alle regjeringens store grønne industriplaner er helt avhengig av bruk og utvikling av kunstig intelligens, det være seg havvind, CO2-håndtering eller hydrogen og batterifabrikker, sier han.

I tillegg foreslår de punkter for å regulere KI i Norge, blant annet å etablere tydelige etiske standarder for utvikling og bruk av kunstig intelligens.