Åpen kildekode i metaverset? - Tjener godt på avgrensa plattformer!

Usikkert hvor skadelige metaversene vil være for åpen kildekode i 2022 - og helt andre ting kan være enda farligere.

Historien gjentar seg med at stengte økosystemer setter begrensninger på smarte systemer som er bedre for folkemengden, mener Aplia-utviklerne Marius Bøe og Andreas Hagen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Historien gjentar seg med at stengte økosystemer setter begrensninger på smarte systemer som er bedre for folkemengden, mener Aplia-utviklerne Marius Bøe og Andreas Hagen. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Selskaper som Facebook og Google hadde en prognose som viste at i 2021 kom de til å sitte med nærmere 70 prosent av markedsandelen i annonseinntekter. Dette er skummelt nært et teknisk monopol, sier Marius Bøe, senior fullstack-utvikler i Aplia, til kode24.

En av de store nyhetene innenfor tek-verdenen i 2021 har vært Meta og flere andre selskapers ønske om å lage ulike metavers.

Og det er enda uklart hvorvidt plattformene vil være åpne - eller lukkede.

Nå som året nærmer seg slutten har kode24 spurt et knippe utviklere hvorvidt dette kan få konsekvenser for åpen kildekode. Samt hva som er de viktigste trendene og utfordringene.

Lukkede plattformer

Bøe og Aplia-kollega Andreas Hagen tror ikke metaverset spesifikt utgjør en trussel for åpen kildekode. Men sier samtidig at det overlapper med et problem som til tider har vært "hett debattert":

- Lukkede plattformer, såkalte "walled gardens". For at åpen kildekode-mentaliteten skal blomstre, må vi ha åpne plattformer som ny teknologi kan bygges oppå, sier Bøe.

Utviklerne mener at et stjerneeksempel er åpenheten rundt BSD, Linux og andre avstemminger av UNIX som siden starten har vært åpne plattformer. De viser til at det på disse plattformene finnes et bredt spekter av åpen programvare, som både nykommere og profesjonelle kan bygge tjenester med.

For eksempel økosystemer som Go, PHP og Python, som alle spesialiserer seg på forskjellige nisjer. På toppen av disse igjen, finnes utallige prosjekter som er fritt tilgjengelig gjennom blant annet GitHub og GitLab, som kan brukes som deler av nye systemer en bygger.

- Åpenheten rundt plattformene er også grunnen til at det har vært mulig å utvide selve plattformen med ny funksjonalitet. Et eksempel på det er kontainere, som har revolusjonert måten en drifter elastisk og skalerbar programvare, sier Hagen.

«Det som er åpenbart er at aktørene som er store nok til å kunne lage sine egne plattformer tjener godt på å avgrense dem.»

Begrenset utvalg

Et moteksempel til denne utviklingen er Windows, som Bøe og Hagen mener alltid har vært mer lukket. Samtidig understreker de at det ikke på noen måte er feil å jobbe med Windows, men trekker fram at utvalget og mulighetene er en del mer begrenset.

På økosystemfronten viser de til at det i stor grad er .NET og .NET Core som gjelder. Utviklerne legger til at Microsoft har gjort en stor innsats for at .NET Core skal være like åpent som flere av de andre eksemplene de har nevnt. Men at den fortsatt bærer preg av sitt opphav i .NET og Windows-verdenen.

De sammenligner også kontainerstøtten på Linux og Windows, og trekker fram at Linux-kontainere har vært drivkraften bak en revolusjon i hvordan man driver en programvare. Derimot er Windows-kontainere i stor grad en ufullstendig affære.

- Vi vil være litt forsiktig med å si hvor trenden går, men det som er åpenbart er at aktørene som er store nok til å kunne lage sine egne plattformer tjener godt på å avgrense dem, sier Hagen.

"Små kloner"

Hagen trekker fram iOS, hvor den "eneste realistiske veien inn på folks telefoner" er via AppStore, hvor systemene er låst til å bruke Apples systemer.

- På toppen av det hele tar Apple et 30 prosent gebyr på alle salg. Det er selvfølgelig "veldig gildt" for eieren av plattformen. Men det er et mye vanskeligere miljø for åpen kildekode å florere i. Når selskaper forsøker å komme seg rundt begrensningene, stenger Apple tilgangen.

Utviklerne peker på at når store selskaper som Meta, Microsoft og Epic Games skal lage sine egne metavers, er det kort vei til at det blir flere "små kloner" med kort livstid, og høy fragmentering i markedet.

- Vi føler gjerne at historien gjentar seg som har skjedd flere ganger tidligere, der stengte økosystemer setter begrensninger på smarte systemer som er bedre for folkemengden, sier utviklerne.

Naturlig og nødvendig

Utvikler og åpen kildekode-entusiast Peter N. M. Hansteen mener at den viktigste tendensen ser ut til å være at åpen kildekode i stadig større grad er en naturlig og nødvendig del av informasjonsteknologien vi bruker.

- I den grad at samfunnskritisk infrastruktur er avhengig av åpen kildekode, sier han til kode24.

Når det gjelder trusler mot åpen kildekode, mener Hansteen at den mer eller mindre ideologiske kampen er over.

Hansteen trekker fram at det ikke lenger er noen utbredt eller akseptert oppfatning at åpen kildekode er mindre legitim. I tillegg til at en rasjonell forståelse av lisenser og opphavsrett er utbredt.

- Jeg ser en mye større fare i at viktige prosjekter kan ha usikker finansiering eller usikker tilgang til kvalifiserte utviklere over tid, sier han.

Han tror at de store aktørene vil fortsette med å bruke fri programvare og til en viss grad bidra med utvikling og vedlikehold av noe offentlig tilgjengelig kodebase.

«Jeg ser en mye større fare i at viktige prosjekter kan ha usikker finansiering eller usikker tilgang til kvalifiserte utviklere over tid.»

Tror ikke på endring

Hansteen tror ikke at selskapene i de store metaversene er tjent med å endre på lisensregimet. I stedet tror han de vil publisere det som de ser seg tjent med og gi ut noe under fri lisens når det virker nyttig eller kan gi dem godvilje.

For eksempel å sørge for at nok informasjon blir tilgjengelig så det er mulig å utvikle dem som plattform - slik at metaversene blir attraktive for brukerne.

- Sånt sett er det gjerne mer grunn til å være kritisk innstilt til hvilke data disse tjenestene vil samle inn om brukerne, hvordan dataene blir brukt, og hvilke innsyns- eller reservasjonsmuligheter brukerne vil få når de forholder seg til metaversene, sier Hansteen.