- Skulle ønske flere bidro til open source

Even Holthe i Bekk bidrar med åpen kildekode gjennom Digipost-utvikling.

På sofakontoret til Even Holthe i Bekk kan du se flere ting han liker akkurat nå; open source, Digipost og Kubernetes, for eksempel. 📸: Privat
På sofakontoret til Even Holthe i Bekk kan du se flere ting han liker akkurat nå; open source, Digipost og Kubernetes, for eksempel. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Nysgjerrigheten for programmering startet ganske tidlig, i 6. eller 7. klasse.

Jeg husker jeg var med faren min på en bytur, hvorpå jeg fant en Programmering for Dummies-bok på salg. Faren min sponset meg med 50 kroner til innkjøp, og da begynte eksprimenteringen med QBasic på DOS og tidlige Windows-versjoner, på datamaskiner hentet i trillebår fra det lokale loppemarkedet.

Mitt første program utover Hello World var en adjektivhistorie - det var superkult!

Etterhvert skiftet fokuset over på HTML/CSS og jeg lærte meg PHP og grunnleggende om databaser (MySQL). Det førte til ungdomsskolens første ecommerce-løsning for "bedriftsuken" med digitalt pizzabolleutsalg.

Senere lagde jeg et egetsnekret CMS (fullt av XSS-muligheter og mulighet for SQL-injections) for den lokale snowboard-klubben.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Akkurat nå er jeg så heldig at jeg får jobbe hos Digipost. Der er jeg en del av et infrastruktur/SRE-team hvor vi jobber med å migrere dagens applikasjoner ut i Azure.

Infrastrukturen defineres ved hjelp Terraform og sørger for at vi har like og reproduserbare miljøer.

Applikasjonene våre kjører i Microsofts managed Kubernetes-tjeneste (AKS) og bruker et utvalg av skytjenestene som tilbys for å gjøre applikasjonene "cloud native".

Vi bruker også mye tid på å sørge for god nok sikkerhet i alle ledd, og opprettholde like god kvalitet på tjenestene under et nytt driftsparadigme.

Det som er ekstra kult hos Digipost er fokuset på open source. Vi baserer oss i stor grad på open source-biblioteker og rammeverk, og har endel åpent selv - klientbiblioteker og mobilapper, blant annet. Når vi er plaget av bugs eller manglende funksjonalitet i ulike open source-prosjekter for å komme oss videre, bidrar vi med patcher/PRs.

- Jeg utvikler på macOS, men trives også godt med Linux, forteller Even Holthe. Sånn ser korona-hjemmekontoret hans ut. 📸: Privat
- Jeg utvikler på macOS, men trives også godt med Linux, forteller Even Holthe. Sånn ser korona-hjemmekontoret hans ut. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

En vanlig arbeidsdag starter et sted mellom klokka 8 og 9, etter at barna er levert i barnehagen.

Da setter jeg meg på hjemmekontoret og tar en liten sync med teamet om pågående oppgaver (ingen planlagte formelle møter 💘) og hacker videre til klokka 15-16.

Det hender at jeg setter meg på kvelden når barna er lagt for å ta igjen litt tapt tid, eller få ferdig noe jeg ikke greier å slippe tanken på.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Det er så mangt!

GitOps er noe jeg såvidt har begynt å se på, men ikke utforsket nok ennå.

ArgoCD står på blokka, sammen med Cilium, Istio og Go 2.0. Dette passer også bra med faggruppen "Rett i prod", som jeg er medlem av innad i Bekk.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

IntelliJ og iTerm er vel de verktøyene jeg bruker mest i løpet av en arbeidsdag.

`oh-my-zsh` gjør jobben hakket lettere med autocompletions og aliaser overalt.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Jeg finner stort sett glede i de fleste oppgaver jeg har fått.

Men én gang, hos en tidligere arbeidsgiver, fikk jeg oppgaven om å omskrive et eldgammelt legacy-system over på et nytt rammeverk, uten noen synlige brukerendringer.

Det var basert på Bootstrap 2/HTML tables, og skulle være både feature- og bug-compatible. Det syntes jeg var en kjip oppgave.

«Fra min lille boble kunne jeg ønske meg at flere bidro til open source-prosjekter.»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Jeg synes utviklere generelt er flinke folk, men fra min lille boble kunne jeg ønske meg at flere bidro til open source-prosjekter når det lar seg gjøre.

Enten ved å file bugs, jobbe med dokumentasjon, komme med patcher eller publisere egen kode.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg har to små barn under 3 år, så det er noe variabelt hvor mye fritid jeg har.

Den tiden som ikke går med på barna brukes på TV-serier, hobbyprosjekter og venner.