Alle snakker om AI, ingen snakker om metaverset: - Men det er ikke dødt!

Satsingen på metaverset er ikke en fiasko og vil heller ikke bli drept av AI, mener norske VR-utviklere.

Ideen om at å tasse rundt som en avatar i en digital oase skal være måten vi interagerer med andre har vært i kolonnen "jeg tror det ikke helt før jeg får se det", mener Petter Klingen Wright. 📸: Privat
Ideen om at å tasse rundt som en avatar i en digital oase skal være måten vi interagerer med andre har vært i kolonnen "jeg tror det ikke helt før jeg får se det", mener Petter Klingen Wright. 📸: Privat Vis mer

Har du hørt noen prate begeistra om metaverset i det siste? Nei? Ikke vi, heller.

Med det som kan omtales som en slapp mottakelse annonserte Mark Zuckerberg i fjor at selskapet skulle bli et metaversselskap, og for å understreke dette skiftet Facebook navn til Meta.

I kjølvannet skrev hele kloden om metaverset. Ja, alt skulle inn i digitale verdener. Til og med Brønnøysundregisteret.

Men med tiden har det blitt stille. Til og med skravleklassen (les: mediene) holder tyst. I stedet synges det lovsanger om ChatGPT, språkmodeller og kunstig intelligens.

Betyr dette enden på visen for metaverset?

Er ikke en fiasko

Ifølge Petter Klingen Wright, senior iOS-utvikler i Shortcut, og Ole Tobiesen, VR-veteran og seniorkonsulent i Dfind Norge, er ikke metaverset dødt. Men stemningen rundt teknologien er lunken, og den forblir noe for spesielt interesserte.

- Folk liker AR og VR, men ideen om at det å tasse rundt som en avatar i en digital oase skal være måten interagerer med andre, har vært i kolonnen "jeg tror det ikke helt før jeg får se det", mener Klingen Wright.

- Jeg vil ikke si at metaverset er en fiasko, men det er heller ikke alt som trenger en plass i metaverset. Jeg tror ikke at Brønnøysundregistrene trenger en bod i Decentraland, for eksempel. Samtidig er det verdt å nevne at lignende virtuelle verdener lenge har eksistert, sier Tobiesen.

«At metavers-pitchen deres ikke akkurat er hyperaktuell i en post-lockdown verden betyr ikke at den er død.»

Ikke dyttet til side av AI

Siden OpenAI gjorde ChatGPT åpent tilgjengelig for massene i november i fjor, har teknologien erobret nyhetsbildet og investorer har spyttet inn millioner på millioner i ulike AI-startups.

- Har kunstig intelligens tatt innersvingen på metaverset?

- Nei, det blir som å si at grillpølsene tar innersvingen på pinneisen. Kunstig intelligens og metaverset er interessant hver for seg, og i beste fall kan de fungere sammen for å lage spennende produkter - eventuelt hyggelige sommerdager, sier Klingen Wright.

Han trekker for eksempel fram LumaLabs som bruker AI for å genere 3D-modeller basert på bilder, video eller tekst, som kan brukes i en AR eller VR-kontekst.

- Det er naturlig at man bytter litt fokus mellom forskjellige teknologier etter hvor det skjer nyskaping, men det virkelig morsomme begynner når man ser på hvordan man kan koble alt sammen, sier Klingen Wright.

Treffer folk fortsatt

I etterkant har det vært lett å gjøre narr av folk som spådde at internett eller smarttelefonen ville bli en flopp. Hubris, altså menneskelig overmot, har jo vært beskrevet siden antikken. Men verken Tobiesen eller Klingen Wright mener at Metas metavers-satsing er et tegn på dette.

- Jeg tror Zuckerberg fortsatt ønsker å skape en ny måte å være sammen ved å bruke AR og VR, men jeg tror det vil ta tid før vi ser noe som ligner på hva han har forestilt seg. At metavers-pitchen deres ikke akkurat er hyperaktuell i en "post-lockdown-verden" betyr ikke at den er død, sier Klingen Wright.

Klingen Wright sier at teknologi på sitt beste handler om å koble sammen mennesker.

- Så sånn sett treffer de fortsatt. Likevel er det er mye ved selskapet Meta som gjør det vanskelig å tro på at de gjør dette for "menneskehetens beste". Tanken om et samlet metavers hvor alle vennene dine er, virker ganske fjernt.

Tobiesen peker på at Meta faktisk har lyktes med å gjøre "VR" folkelig med blant annet Oculus Quest, som har solgt over 20 millioner enheter.

- Det er likevel ikke alt som trenger en plass i metaverset - på samme måte som at det ikke er alt som trenger en stor touchskjerm eller å styres med en mobilapp.

«Teknologiske oppfinnelser blir progressivt mindre viktige.»

Venter på Apple-headsett

- Skjer det noe i kulissene som folk ikke har fått med seg?

- I min Apple-sfære handler det meste om dagen om hva som blir lansert på WWDC, Apple sin utviklerkonferanse, sier Klingen Wright.

Han viser til at det lenge har vært snakk om at Apple kommer til å lansere et headset.

- Men i år virker det som at det faktisk kommer til å skje. Ikke at Apple kommer til å nevne metaverset, men jeg tror at Zuckerberg er veldig spent på hva de har å vise frem, og hvordan det går ut over hans planer, sier Klingen Wright.

Tobiesen legger til at teknologigigantene også er flinke til å spre rykter uten å bekrefte noe.

- Samtidig er det også slik at teknologiske oppfinnelser blir progressivt mindre viktige. Selv om internett og smarttelefoner har endret verden mye, har flere oppfinnelser på 1800- og 1900-tallet endret verden mye mer.