70.000 utviklere har talt: Bootcamps er ut, dokumentasjon er inn!

Her er høydepunktene fra Stack Overflow sin store årlige spørreundersøkelse.

Bare ti prosent sier de bruker kode-bootcamps til å lære seg programmering. 📸: Jørgen Jacobsen
Bare ti prosent sier de bruker kode-bootcamps til å lære seg programmering. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Stack Overflow sin store årlige spørreundersøkelse er ute på nettet, og har allerede satt fyr på Twitter-kontoene til ymse programvare-investorer som er bekymret for at softwaren deres fortsatt brukes av oss utviklere.

Over 70.000 utviklere har svart på spørreundersøkelsen fra over 180 land i verden - 468 av dem fra Norge - så datagrunnlaget bør være rimelig representativt for hva som foregår i utviklerverdenen.

Undersøkelsen er stor, men vi bet oss merke i et knippe interessante tall.

#1: Ut med kjapp-utdanning

Bekymrer du deg for at utviklere ikke tar akademisk utdannelse lenger? Vel, da kan du ta en lettelsens sukk, fordi over 60 prosent av deltakerne i undersøkelsen til Stack Overflow sier de har enten bachelor- eller master-grad.

Når det er sagt, så svarer over 70 prosent av deltakerne at de har lært seg å kode gjennom online ressurser, som videoer, blogger og forum.

Det kan kanskje tyde på at mange får grunnutdannelse fra høyere utdanning, men videreutdanner seg selv på nettet?

Mer oppsiktsvekkende er det at kun 10 prosent sier de lærer seg koding gjennom kode-bootcamps.

Og på spørsmål om hvilke online-ressurser som blir brukt til læring troner teknisk dokumentasjon på toppen med 88 prosent. Helt på bunn finner man ressurser som sertifiserings-videoer og lydmateriell som podcaster, som bare syv prosent oppgir at de bruker til å lære seg nye ting.

Det er altså ikke podcast-kurs du bør satse på i 2023.

«Kun 20 prosent sier de bruker PHP i jobben.»

#2: Bli rik med Clojure

I år som i fjor er det JavaScript som troner på toppen av språklisten for utviklere. Over 60 prosent sier de bruker kodespråket som har fordelen av å være innebygget i alle nettlesere i verden.

Litt mer oppsiktsvekkende er det at kun 20 prosent sier de bruker PHP i jobben sin. Hvor ble det av alle WordPress-utviklerne? Har de gått over til Sanity?

Men om du vil bli rik i utviklerbransjen skal du ikke satse på disse språkene. Du skal gå for det funksjonelle nisjespråket Clojure, hvor den rapporterte snittlønna er på over 100.000 dollar.

Tett etterfulgt av Erlang og F# som begge gir deg over 90.000 dollar i snittlønn.

Til sammenligning tjener en JavaScript-utvikler i snitt 65.000 dollar, i følge undersøkelsen.

#3: Ingen er på kontoret hele uka

Hjemmekontor-debatten raser på kode24. Utvikler-Norge spør seg: Hvor mange dager skal man få lov til å være hjemme i 2023? Er det riktig av sjefen å bestemme når du skal på kontoret? Kommer Elon Musk sin kontortvang til å ha innflytelse?

Selv har vi vært ute og hevdet at hjemmekontoret kan ta slutt i 2023.

Svarene i Stack Overflows-undersøkelse tegner et litt annet bilde. Kun 14 prosent oppgir at de jobber hver dag på kontoret. Over 40 prosent sier de jobber utelukkende fra hjemmekontor, og rundt samme andel sier de er på kontoret av og til.

Det kan for øvrig også tyde på at dem som har hjemmekontor tilbringer ganske mye tid der utenom arbeidstiden også. Over 70 prosent sier de koder som hobby i tillegg til jobben.

Bare 12 prosent opplyser at de ikke koder til andre tider enn i arbeidstiden.