4 ting du ikke visste Copilot kan gjøre - som automagisk bugfiksing

Sånn får du GitHub Copilot til å gjøre enda mer for deg, med Copilot Labs.

Copilot Labs kan spare deg for mye tid, selv om resultatet ikke alltid er helt perfekt.
Copilot Labs kan spare deg for mye tid, selv om resultatet ikke alltid er helt perfekt. Vis mer

Github Copilot kan være temmelig avhengighetsskapende, men også nyttig. Ifølge Githubs egne undersøkelser svarer 88 prosent av brukerne at Copilot gjør dem mer produktive og i stand til å skrive kode raskere.

Om du ikke kjenner til Copilot fra før, så er den et tillegg som bruker kunstig intelligens til å foreslå kode etter hvert som du skriver. Den kan fullføre kodelinjene, eller foreslå fiks ferdig kode for deg basert på kommentarer du legger inn.

Folkene bak Copilot har imidlertid en masse spennende funksjonalitet på gang, ting som ikke er tilgjengelig i den vanlige Copilot-en.

For å få tilgang til eksperimentelle funksjoner må du installere VS Code-tillegget GitHub Copilot Labs. Mens "vanlig" Copilot finnes som tillegg til VS Code, Visual Studio, JetBrains IDE og Neovim, er Copilot Labs foreløpig bare for de av oss som bruker VS Code.

Copilot Labs utvikles av GitHub Next, et team hos GitHub som jobber med å finne opp nye verktøy og teknologier som skal gjøre utviklerhverdagen enklere.

Det kommer stadig vekk nye funksjoner i Copilot Labs, under oppsummerer vi noe av det vi synes er mest stilig.

#1: Fikser feil og rydder opp i koden din

En av de nyeste funksjonene i Copilot Labs er brushes. Den lar deg markere en kodesnutt, og så kan du trykke diverse knapper for eksempel for å gjøre koden mer lesbar, gjøre den ryddigere eller mer robust, dokumentere koden automatisk med kommentarer, eller automatisk fikse en bug du ikke finner i farten.

Her har jeg for eksempel automatisk fikset en bug i min egen kode. Jeg hadde strengt tatt klart å finne den selv, men dere skjønner poenget...

Vi kan ikke garantere at Copilot Labs klarer å fikse alle buggene i koden din. Men noen fikser den i hvert fall fint. Øverst til høyre med bug, under uten bug.
Vi kan ikke garantere at Copilot Labs klarer å fikse alle buggene i koden din. Men noen fikser den i hvert fall fint. Øverst til høyre med bug, under uten bug. Vis mer

Dette eksempelet fra Amelia Wattenberger i Github Next er kanskje enda bedre:

#2: Skjønner du ikke koden? Copilot Labs forklarer den for deg!

Noe av det vanskeligste utviklere gjør, er å lese andres kode og prøve å forstå den. Det kan være fordi du ikke er kjent med kodebasen fra før, at det brukes biblioteker du ikke kjenner til, eller rett og slett at koden er dårlig skrevet og dårlig dokumentert.

Med Copilot Labs kan du bare markere kodesnutten du ikke skjønner, og trykke Explain. Da jeg prøvde denne funksjonen selv, hendte det forklaringene ikke var spesielt gode – men da er det bare å trykke Explain én gang til, og du får en ny forklaring.

Det er ikke alltid man skjønner sin egen kode en gang, så her har jeg prøvd å få Github til å forklare partikkeleksplosjoner i et skytespill jeg holder på å lage på fritiden:

Hva skjer egentlig her? Få Copilot Labs til å forklare!
Hva skjer egentlig her? Få Copilot Labs til å forklare! Vis mer

Dette kan være veldig nyttig også når du skal dokumentere eller forklare koden din for andre skriftlig.

#3: Skriver tester for deg

Vi tar sikkert ikke feil når vi antar at mange utviklere har dårlig samvittighet for at de ikke er flinke nok til å skrive tester til koden sin.

Da er det godt å vite at Github CoPilot Labs kanskje kan gi deg bedre samvittighet ved å skrive testene for deg.

Dette fungerer ved at du markerer koden du vil skrive en test for, og trykker Test generation.

Her kan du se et eksempel på hvordan det fungerer:

#4: Feil programmeringsspråk? Få Copilot til å oversette

Det å lære seg et nytt programmeringsspråk kan være vanskelig, eller i hvert fall tidkrevende.

Copilot Labs kan faktisk automatisk oversette koden din til et helt annet programmeringsspråk.

Alt du trenger å gjøre er å markere koden du vil oversette, og så trykke Language translation. Du kan velge mellom en hel masse ulike programmeringsspråk. Kanskje du har noe i JavaScript du gjerne skulle ha gjort om til Python? Det er gjort på sekunder:

I vinduet nederst til venstre finner du Python-versjonen av koden til høyre. Automatisk oversatt.
I vinduet nederst til venstre finner du Python-versjonen av koden til høyre. Automatisk oversatt. Vis mer

Det er ikke alltid Copilot Labs gjør alt riktig (det er antagelig en grunn til at det heter "labs"). Men etter en liten prøvekjøring et par dager kan jeg i hvert fall si at den ofte kan være til stor hjelp – og kanskje gi deg et bra utgangspunkt som du kan jobbe videre med.

Du laster ned VS Code-tillegget her.