Vi testa GitHub Copilot på norsk, og det fungerte overraskende bra

Nå er GitHub Copilot åpen og gratis for alle. Men burde du punge ut når sommeren er over?

Funksjonen over er skrevet av GitHub Copilot - det eneste vi skrev, var "sjekk om". Under er han i ferd med å fullføre kode ut fra ordet "fisk". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Funksjonen over er skrevet av GitHub Copilot - det eneste vi skrev, var "sjekk om". Under er han i ferd med å fullføre kode ut fra ordet "fisk". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Jeg er kjempeglad forå fortelle at vi i dag gjør GitHub Copilot generelt tilgjengelig for alle utviklere. Din AI par-programmerer er her, skriver CEO Thomas Dohmke i GitHub på bloggen deres.

GitHub Copilot er deres tillegg i editoren for å la en kunstig intelligens foreslå kode for deg. Skriver du for eksempel en kommentar om at du vil ha et tilfeldig tall mellom 0 og 10, kan Copilot foreslå koden som gir deg nettopp dette.

Selv om mange norske utviklere har brukt systemet lenge, har Copilot foreløpig vært basert på ventelister. Inntil nå, hvor GitHub endelig har åpna tjenesten sin for alle.

Men hvor enkelt er det å skaffe seg dette i praksis, og hvor bra funker det på norsk? kode24 testa.

GitHub Copilot fungerer på norsk, med både vanlige og litt mer... rare, forespørsler. Han er langt over snittet glad i input-validering i nettskjemaer, virker det som. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
GitHub Copilot fungerer på norsk, med både vanlige og litt mer... rare, forespørsler. Han er langt over snittet glad i input-validering i nettskjemaer, virker det som. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

10 dollar i måneden

GitHub Copilot støtter Visual Studio Code, Visual Studio, JetBrains og Neovim, men vi bruker vår faste editor VSCode.

Etter å ha søkt opp tillegget og installert det, får vi beskjed om å logge inn med GitHub-kontoen vår. Så sier tillegget at vi ikke har tilgang til Copilot, og må sette oss på venteliste. Stikk i strid med nyheten denne uka.

Det GitHub egentlig vil fortelle oss, er at vi må velge å starte en gratis prøveperiode. For å gjøre dette, virker det som du må inn med kortinformasjonen din, så du kan betale når prøveperioden går ut. PayPal støttes også, men det funka ikke da vi prøvde.

Først senere ser vi at det faktisk går an å starte prøveperioden uten å gi GitHub betalingsinformasjonen din. Ja, ja.

Uansett: GitHub Copilot koster 10 dollar i måneden eller 100 dollar i året, men er gratis fram til 22. august. Altså i to måneder fra og med i dag.

Her har det klikka for GitHub Copilot. Men det er tydelig at han i utgangspunktet kan hjelpe oss med React, også. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Her har det klikka for GitHub Copilot. Men det er tydelig at han i utgangspunktet kan hjelpe oss med React, også. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

GitHub Copilot på norsk

Når prøveperioden på GitHub-kontoen din er aktivert, tillegget installert i editoren og editoren restarta, er du i gang.

Vi starta med de klassiske greiene; skrive en kommentar i JavaScript av typen "// pick a random..." og se hva Copilot kom med. Ikke overraskende ville han fullføre setningen som "...number between 0 and 10", og ved å trykke på tab fullfører du setningen.

Lager du en ny linje foreslås så linjene eller blokka med kode som kan gjøre det kommentaren sier - i dette tilfellet uten problemer.

kode24 testa også med norske kommentarer, for å se hva som skjedde. "// tilfeldig tall..." fungerer på akkurat samme måte på norsk som på engelsk. Og "// sjekk om..." foreslås til "...det er noe i input feltet", etterfulgt av kode som gjør nettopp det. Orddelingsfeilen skal vi se gjennom fingra på.

Det er tydelig at mye av koden faktisk er plukka fra norske kodebaser, da feilmeldinger til brukeren også skrives på norsk i den foreslåtte koden:

Ber vi for eksempel Copilot om kode for å sjekke input i et skjema, får vi en snutt hvor brukeren får en alert med beskjeden "Du må skrive noe i input feltet" om testen feiler.

Om du vil kommentere og kode på norsk eller ikke er selvfølgelig et spørsmål, men det er kult å se at det faktisk går an, også med GitHub Copilot. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Om du vil kommentere og kode på norsk eller ikke er selvfølgelig et spørsmål, men det er kult å se at det faktisk går an, også med GitHub Copilot. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Er Copilot framtida?

Hvordan GitHub Copilot er i faktisk bruk, er selvfølgelig en annen sak. Det er begrensa hvor mange ganger vi trenger et tilfeldig tall mellom 0 og 10.

Men kode24s husutvikler Jørgen er imponert foreløpig, og ser for seg at dette er noe han faktisk er villig til å betale for.

Også ifølge norske utviklere vi har snakka med tidligere, har AI-assistenter noe for seg.

- Copilot har kanskje ikke hjulpet meg å bli en bedre koder, men for meg er det et verktøy for å bli en mer effektiv koder, sa for eksempel utvikleren Arne Molland til kode24 i vinter, som da hadde brukt Copilot en god stund.

- AI-assistert koding kommer til å få en rolle som et nyttig verktøy for utviklere, som kan redusere tid brukt på «dum» kode.