140 norske kunder har brukt de 300 utviklerne i Hviterussland - nå flytter de til Polen

Men Altoros har mange utviklere igjen i diktaturet, som er Russlands viktigste støttespiller i invasjonen av Ukraina.

Daglig leder Jan-Terje Nordlien i Altoros sitt Norges-kontor er ofte her, i Minsk i Hviterussland, hvor selskapet hadde 300 utviklere, som nå i stor grad er på vei over til Polen. 📸: Privat
Daglig leder Jan-Terje Nordlien i Altoros sitt Norges-kontor er ofte her, i Minsk i Hviterussland, hvor selskapet hadde 300 utviklere, som nå i stor grad er på vei over til Polen. 📸: Privat Vis mer

"Alt fra oss er i lettlest kode, godt dokumentert, frigjør tid og maksimerer verdi" reklamerer selskapet Altoros på sine norske nettsider.

Selskapet er opprinnelig amerikansk, men har kontorer blant annet i Norge. Altoros skryter av over 140 norske kunder, blant annet kjente selskaper som Dips, Komplett, Byggmann og Porterbuddy.

Koden deres skrives av utviklere i Argentina og Hviterussland. Sistnevnte regnes som et diktatur under president Aleksandr Lukasjenko, og spiller akkurat nå en viktig rolle som Russlands eneste europeiske støttespiller i invasjonen av Ukraina.

Hviterussland er allerede rammet av økonomiske sanksjoner, men disse kan nå trappes opp som følge av Ukraina-krigen.

- Det er vi forberedt på, sier daglig leder Jan-Terje Nordlien i Altoros sitt Norges-kontor til kode24.

Utrygge ansatte

I utgangspunktet hadde Altoros rundt 300 utviklere i Hviterussland. Men foreløpig er rundt halvparten flytta over til Polen, etter at selskapet satt i gang en "nødplan" for omlag ett år siden.

- Vi har vært forberedt på det verste, spesielt etter valget i 2020. Så vi har allerede overført de ansatte som følte seg utrygge i Hviterussland, sier Nordlien til kode24.

Han skal være tungt involvert i arbeidet i Hviterussland, også flyttingen ut av landet, uten at han har noen definert rolle der nede. Å få utviklerne ut av landet skal visst ikke ha vært noe problem, og Polen skal ha tatt dem i mot med åpne armer på andre sida av grensa.

- Og blir det i praksis forbudt å jobbe med utviklere i Hviterussland, flytter vi over resten. Vi er dermed forberedt på at for eksempel SWIFT går ned, fortsetter Nordlien, og viser til det globale systemet for pengeoverføringer som det ligger an til at Russland blir kasta ut av.

Frykter egen sikkerhet

Nøyaktig hvorfor de satt i gang en slik forflytting, om det for eksempel var frykten for krig, egen sikkerhet eller økonomiske sanksjoner, vil ikke Nordlien svare klart på.

- Hvorfor hadde dere utviklere i Hviterussland i utgangspunktet?

- Jeg har jobba med mange utviklere fra mange land, og Hviterussland er det landet som kommuniserer best med det norske markedet. Hviterussisk kultur passer veldig godt med den norske arbeidskulturen, mener Nordlien.

- Men samtidig: Det er et diktatur?

- Det er det media kaller det, ja. Men jeg vil ikke blande mine politiske meninger inn i dette, svarer Nordlien, som ikke ønsker å svare på spørsmål rundt hva man bør "kalle" Hviterussland, i frykt for egen sikkerhet.

Nordlien er nemlig hyppig i Hviterussland, visstnok månedlig, og har gjennom sin hviterussiske kone også familie i landet.

«Det er det media kaller det, ja. Men jeg vil ikke blande mine politiske meninger inn i dette.»

"Samme hvor sitter"

- Hva tror du blir enden på visa for dere? Tror du alle Altoros sine utviklere vil flyttes fra Hviterussland til Polen?

- Midlertidig, ja. Men vi kommer tilbake. For det er menneskene vi er ute etter. Det er det samme hvor menneskene sitter og jobber, svarer Nordlien.

- Men det er kanskje ikke helt det samme hvorvidt de sitter et sted som gjør at dere må betale skatt til et diktatur som hjelper til med invasjonen av Ukraina?

- Det er samme hvor de sitter og utfører jobben. Hvor vi betaler skatt, er en annen sak, sier utviklersjefen, som vil være forsiktig med å mene for mye på trykk.

Håper på endringer

- Uansett hvordan det går med sanksjonene; frykter du at norske selskaper vil kvie seg mot å kjøpe tjenester av dere, når dere har utviklere i Hviterussland?

- De kundene vi har er stort sett oppegående mennesker. Du slår ikke en person som ligger nede, du hjelper han opp. Også tar du heller bøllen som har slått dem ned. De som forstår den moralen, løper ikke andre steder. De kommer, og de blir, mener Altoros-sjef Nordlien.

- Men de er kanskje ikke så interessert i å bidra til finansiering av bøllen?

- Nei, og det er kanskje derfor vi flytter til Polen. Men vi håper det blir kortvarig og midlertidig.

- Så dere vil tilbake til bøllen?

- Folk vil jo bo i hjemlandet sitt. I alle fall når situasjonen endrer seg.