SmartDok i Alta tar i mot utvikler fra Ukraina: - Vi har tilbudt alle å komme

En av utviklerne var på ferie i Norge da invasjonen skjedde, og får nå husrom av norske kolleger.

- De ukrainske utviklerne er sterkt preget av situasjonen, forteller SmartDok-sjef. Her søker innbyggere i Kyiv ly fra russiske bomber. 📸: Jedrzej Nowicki/Agencja Wyborcza.pl/Reuters
- De ukrainske utviklerne er sterkt preget av situasjonen, forteller SmartDok-sjef. Her søker innbyggere i Kyiv ly fra russiske bomber. 📸: Jedrzej Nowicki/Agencja Wyborcza.pl/Reuters Vis mer

- Alle de ukrainske utviklerne er sjokkerte, og trodde ikke at denne situasjonen skulle komme til å skje. De er redde og tenker på fremtiden for seg og sine familier, sier Bjørn Tore Hagberg, sjef i SmartDok, til kode24.

Krigen i Ukraina fortsetter på sitt fjerde døgn og har skapt ufattelige menneskelige lidelser. SmartDok er ett av mange norske IT-selskaper som er direkte berørt av konflikten, da de har utviklere i landet.

SmartDok leverer programvare til entreprenører, holder til i Alta og er en del av Visma-konsernet.

Siden 2016 har de hatt et samarbeid med et ukrainsk selskap som bidrar med utviklingsressurser, hvor SmartDok for øyeblikket har fire utviklere.

Har en kriseplan

Hagberg forteller at ukrainerne oppleves som egne ansatte, som følge av det tette samarbeidet. Og de ansatte i Alta kjenner de ansatte i Lviv godt.

- Hvordan er situasjonen for dem nå?

- En av ressursene har vært på ferie i Norge denne uka, og vil reise til vårt kontor i Alta. De andre ressursene er fortsatt i Lviv og avventer videre plan for evakuering, dersom det er mulig. Det ukrainske selskapet har laget en kriseplan som nå er satt i kraft. De har planer for hvordan de skal ta vare på sine ansatte, og samtidig fortsette å levere sine tjenester.

Hagberg sier det er vanskelig å sette seg inn i hvordan de ukrainske utviklerne har det.

- De er selvsagt sterkt preget, og hadde nok ikke sett for seg at dette faktisk skulle skje.

Stående tilbud

- Gir dere noen form for støtte?

- Vi har tilbudt alle sammen om å komme til Norge og jobbe hos oss, men dette er selvsagt vanskelig av flere årsaker, da det er vanskelig å reise fra landet. En av utviklerne var i Norge da invasjonen skjedde, og kommer ikke til å reise tilbake med det første.

Hagberg legger til at denne personen framover vil jobbe fra selskapets kontor i Alta.

- Ansatte har også stilt opp for å skaffe husrom til denne personen og dens ektefelle.

Fått konsekvenser

Ifølge Hagberg har krigen fått flere konsekvenser for SmartDoks drift.

- De ukrainske utviklerne er selvsagt sterkt preget av situasjonen, og slik sett kan vi ikke forvente at de kan bidra på samme måte som tidligere, dette påvirker selvsagt også vår måte å levere på ovenfor våre kunder og samarbeidspartnere.

SmartDok-sjefen understreker at alle har forståelse for at dette er en unntakstilstand og handler deretter.

- Foreløpig fungerer infrastrukturen der de holder til, men om den skulle bryte sammen vil det være vanskelig i det hele tatt å utføre jobben.