Norsk apputvikler finansierer Ukrainas væpnede styrker: - Alle i IT kjenner ukrainere

Appfabrikken gir direkte til millitæret, mens Kodemaker og ITverket gir til Røde Kors.

En ukrainsk soldat tar seg en røyk uten for Kharkiv, lørdag 26, februar 2022. 📸: AP Photo/Andrew Marienko
En ukrainsk soldat tar seg en røyk uten for Kharkiv, lørdag 26, februar 2022. 📸: AP Photo/Andrew Marienko Vis mer

Norske utvikler og resten av IT-bransjen engasjerer seg stort i Russlands invasjon av Ukraina. Blant annet fordi mangelen på IT-folk her hjemme de siste årene har bidratt til mye bruk av øst-europeisk arbeidskraft, blant annet fra nettopp Ukraina.

Nå ser vi også flere norske IT-selskaper som bidrar med økonomisk støtte.

Blant annet har Kodemaker og ITverket donert 100.000 kroner hver til Nerd Aid sin Spleis-aksjon til Røde Kors, mens Appfabrikken går mer direkte til verks.

Direkte til styrkene

Appfabrikken AS, som har vært mye i media i det siste gjennom sin Samboer.app, donerer 80.000 kroner direkte til Ukrainas væpnede styrker.

Hæren har åpna for dette gjennom et spesielt kontonummer.

- Alle som jobber med IT, har i løpet av sin karriere blitt kjent med Ukrainere. Det samme gjelder oss, og det gjør at konflikten som allerede er nær, føles enda nærere, sier daglig leder Robin Havre i Appfabrikken i en pressemelding.

- Jeg forstår godt at donasjoner til de væpnede styrkene ikke er for alle, og at kommersielle aktører kanskje vegrer seg mot å ta side i konflikten. Men husk at det også finnes mange upartiske hjelpeorganisasjoner som trenger støtte. Jeg vet om flere IT-selskaper som har allerede donert via forskjellige organisasjoner.

Vil ikke kritisere andre

- Hva synes du om andre IT-selskapers bidrag foreløpig?

- Jeg har ikke lyst til å kritisere andre for å ikke gi, og har heller ikke oversikt over hva andre gjør, sier Havre til kode24.

- Men sånn generelt, så håper jeg så mange som mulig bidrar med det de kan. Hos oss var det full enighet om at dette er noe helt annet enn "vanlig veldedighet", og at det var riktig å ta i. Vi har donert tidligere, til Unicef, kodeklubber, men aldri i nærheten av dette beløpet, forteller han, og påpeker at 80.000 kroner utgjør 20 prosent av resultatet deres.

- Et viktig poeng for oss var også å donere direkte til de væpnede styrkene, å gjøre noe som kan påvirke utfallet. Særlig siden regjeringen er treig og foreløpig bare prioriterer bistand og hjelmer - vi i det private har mulighet til å reagere raskere - og da bør vi gjøre det.

Til Nerd Aid og Røde Kors

Noen av de andre som har gitt, er Kodemaker og ITverket.

Begge har gitt 100.000 kroner hver til innsamlingsaksjonen Nerd Aid på Spleis, som Erlend Schei i Oslo Origo har satt i gang.

- Oppfordrer andre firmaer i bransjen til å gi så det holder, meldte Kodemaker på Twitter.

- Drøye 30 timer inn i Nerd Aid er det samlet inn 400.000 kroner til hjelpearbeid i Ukraina, skrev Schei på Twitter søndag.

- Og for å toppe det: Både Kodemaker og ITverket kommer med 100.000 hver så snart fakturaene er registrert! EEEElsker nerds og associates.