- Verste jeg kan bli spurt om er å delta på møter en hel dag

Ukas Koder "Kai HTML" forteller om arbeidshverdagen i Kinly.

Utvikler Kai Håvard Talimere Mortensen-Langhaug i Kinly har det perfekte navnet for en koderelatert forkortelse. 📸: Privat
Utvikler Kai Håvard Talimere Mortensen-Langhaug i Kinly har det perfekte navnet for en koderelatert forkortelse. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Begynte vel så smått med lokal HTML og CSS da jeg gikk på barneskolen.

Jeg hadde ikke tilgang på internett hjemme, så jeg bestemte meg for å lage mitt eget "internett". Det ble en del sider etterhvert med tekst, bilder, og lenker i hytt og gevær.

Jeg syntes det var morsomt å få ting til å skje på datamaskiner, så jeg prøvde meg frem med varierende suksess.

Programmerte et brettspill i GameMaker i 2009, og det er vel det første "ordentlige" jeg har laget. Fikk også oppdrag fra hjemkommunen om å lage hjemmeside for en konferanse de hadde, og det var meget lærerikt.

Etter noen år med diverse jobber startet jeg på Westerdals, som senere ble kjøpt opp av Høyskolen Kristiania. Der studerte jeg Intelligente Systemer, og tok også et halvt års utveksling til Seoul, Sør-Korea for å oppleve hvordan det var å studere teknologi i et annet land.

Hjemme i Norge savner jeg litt den tilgangen jeg hadde på WiFi i Sør-Korea; alle T-baner hadde WiFi-rutere fra de største teleselskapene, og offentlige steder hadde også god dekning. Man trengte nesten ikke å bruke eget mobilnett.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg jobber som utvikler for Kinly AS, et selskap som spesialiserer seg på videokonferanseløsninger.

For tiden er jeg med på å utvikle digitale rettsaler for rettsvesenet. Dette er en skybasert løsning med virtuelle møterom, som også støtter strømming og opptak av møtene.

Det er spennende å jobbe med noe som er så aktuelt som videokonferanser nå for tiden, og vi merker godt at samfunnet har endret seg i det siste. Jeg tror det kommer til å bli mye vanligere å jobbe remote i årene som kommer, både for utviklere, og andre.

Hjemmekontoret til Kai Håvard Talimere Mortensen-Langhaug preges av en av hobbyene hans. Og, selvfølgelig, kode24, selvfølgelig. 📸: Privat
Hjemmekontoret til Kai Håvard Talimere Mortensen-Langhaug preges av en av hobbyene hans. Og, selvfølgelig, kode24, selvfølgelig. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Er på n'te uke med hjemmekontor nå.

Starter dagen med en kopp te, og som regel et videomøte - vi bruker selvfølgelig vår egen løsning til dette. Deretter fortsetter jeg der jeg slapp dagen før, med litt pustepauser innimellom.

«Som regel er det kun tyttebær-syltetøyet jeg ikke har laget selv.»

Lunsjer som regel rundt 11:30, og leser litt nyheter før jeg dykker tilbake i koden. Det hender jeg blir sittende litt lengre med jobb nå om dagene, man mister litt tidsfølelsen når man sitter alene på hjemmekontor.

Jobber med litt forskjellige oppgaver, mest utvikling, men også oppsett av Jenkins-jobber, litt Kubernetes-deployments og forbedring av frontend i henhold til WCAG.

Etter arbeidsdagen er over spaserer jeg fra kontor til kjøkken og lager middag; har i det siste hatt tid til å lage ordentlig mat, favoritten er finnbiff, men jeg har begynt å få dreisen på skikkelige kjøttboller også. Som regel er det kun tyttebærsyltetøyet jeg ikke har laget selv.

Kai Håvard Talimere Mortensen-Langhaug lager musikk på fritida. 📸: Privat
Kai Håvard Talimere Mortensen-Langhaug lager musikk på fritida. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Akkurat nå er det Golang og React som virker spennende for min del.

Jeg har erfaring med C/C++, og synes Golang virker som et veldig "voksent" språk. React har fått mye positiv omtale, så det er nok derfor jeg ønsker å lære mer om dette.

I tillegg ønsker jeg å øke kompetansen på Kubernetes og Google Cloud Platform.

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Klarer meg ikke uten terminalvinduet (tmux + oh-my-zsh), jeg gjør alt av git og Docker-greier der, i tillegg til Kubernetes-kontroll på GCP.

Ellers bruker jeg tjenester som Jenkins for bygging, og SonarQube for kvalitetsrapporter.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Verste jeg kan bli spurt om er å delta på møter en hel arbeidsdag, jeg tåler kanskje et par timer, men ikke mer enn det før fokuset begynner å glippe.

«Når pandemien avtar synes jeg norske utviklere burde bli flinkere på å sosialisere»

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Når pandemien avtar synes jeg norske utviklere burde bli flinkere på å sosialisere, gjerne i en setting der man kan kode litt på småprosjekter og ta en øl sammen.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg spiller trommer og gitar, lager musikk og utvikler litt på et par hobbyprosjekter, blant annet hjemmeautomatisering.

Har også hjulpet en kamerat å sette opp en live-stream, og jeg deltar ofte i den.