Petter (21):
- Klarer meg ikke uten notatblokk!

- Hjelper meg å holde fokus, forteller Ukas Koder Petter Høgmo Kaspersen i VG Lab.

Petter Høgmo Kaspersen er selvlært utvikler i VG Lab, og prøver å gjøre det beste ut av dagene på hjemmekontoret. 📸: Privat
Petter Høgmo Kaspersen er selvlært utvikler i VG Lab, og prøver å gjøre det beste ut av dagene på hjemmekontoret. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg begynte med koding av RuneScape-servere i en alder av 8-9 år.

På den tida forsto jeg selvfølgelig ikke så veldig mye, men jeg fikk brynt meg litt på Java, og lagd noen enkle kommandoer og forbedringer.

Når jeg ble 12 år fikk jeg et eget domene i bursdagsgave - som jeg fortsatt har den dag i dag, dog bruker jeg det ikke til noe lengre.

Jeg begynte da å lære meg PHP (grøss), HTML/CSS og JavaScript.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg jobber i VG Lab, som er en underavdeling i VG. Våre oppgaver er egentlig helt enkelt å finne på nye produkter og tjenester helt utenfor det VG vanligvis driver med.

Vi jobber i et høyt tempo, og bare for å nevne et eksempel fikk jeg en ide forrige fredag, og etter en kort sparringsrunde med sjefen var jeg i gang et par timer senere med å utvikle det som er prosjektet jeg holder på med nå.

Dessverre kan jeg ikke si så mye om dette akkurat nå, annet enn at backend er skrevet i Elixir, og front-enden er skrevet i React Native.

Ellers jobber jeg også mye med en annen app jeg har utviklet i min fartstid hos VG Lab, som heter Kupp. Appen er koblet opp mot din lokasjon, og viser deg matbutikkene i nærheten. Dette har vært ekstremt morsomt å jobbe med!

Vi er jo i en spesiell situasjon der matbutikker prøver å hindre hamstring og nærkontakt, og de legger derfor ikke ut like mange tilbudsaviser. Dette gjorde at vi måtte fremskynde flere funksjoner som vi ikke hadde tenkt til å lansere ennå, men vente til senere med. Blant annet lanserte vi nettopp åpningstider for de fleste kjedene, slik at selv om ikke butikkene har tilbudsaviser, kan du se når butikken i nærheten stenger.

I tillegg fikk vi også akkurat flyttet over API-et fra Marathon til Kubernetes - som foreløpig ser ut til å funke veldig bra. Vi hadde noen problemer her om dagen, der API-et hang seg helt opp etter at vi sendte ut push-varsler, som vi fikk jaktet ned til noen indexer som manglet fra databasen.

Fikk heldigvis løst det opp raskt, og forhindret at det skulle skje igjen. Go team!

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

I disse dager er jo ting litt spesiell, men jeg prøver ha på plass en rutine som gjør at dagene ikke føles så innestengte (de er jo det, men det er følelsen som teller).

Jeg starter dagen med å brygge meg en kopp kaffe (av og til er jeg så heldig at kjæresten brygger en kopp kaffe til meg, luksus). Deretter setter jeg meg ved pulten og sjekker Slack og e-post for å sjekke om noe har dukket opp i løpet av natten. Vi har jo Sentry kjørende på de fleste tjenestene våre, så vi får kritiske feil direkte på innboks hvis det skulle dukke opp.

«Tar meg gjerne en pitteliten luftetur utenfor leiligheten i løpet av dagen, for å få litt frisk luft.»

På grunn av situasjonen vi er i, ble jeg bedt om å sette opp en stand-up bot på Slack for teamet vårt, der vi oppdaterer folk kort om hva som er forestående for dagen. Hvis det ikke er noe akutt jeg må ta, tar jeg meg faktisk litt tid til å lese kode24/Hacker News for å få med meg siste nytt, før jeg setter i gang på ordentlig.

Deretter går egentlig mesteparten av dagen med på koding. Jeg passer også på å få tatt meg endel pauser for å reise meg opp å gå litt rundt, hente litt kaffe eller vann og så videre for å få sirkulasjon. Tar meg gjerne en pitteliten luftetur utenfor leiligheten i løpet av dagen for å få litt frisk luft, også.

Vi har team-møter hver mandag, som i disse dager foregår over video. For vår del funker det veldig greit, ettersom vi er et veldig lite team.

"Tar meg gjerne en pitteliten luftetur utenfor leiligheten i løpet av dagen for å få litt frisk luft" forteller VG Lab-utvikler Petter Høgmo Kaspersen. 📸: Privat
"Tar meg gjerne en pitteliten luftetur utenfor leiligheten i løpet av dagen for å få litt frisk luft" forteller VG Lab-utvikler Petter Høgmo Kaspersen. 📸: Privat Vis mer

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Fremover har jeg, på privaten, et lite ønske om å lære meg litt mer programmering på OS-nivå.

Jeg følger spesielt med på Andreas Kling. Han skriver et operativsystem fra scratch, og open-sourcer alt. Veldig spennende, og jeg får med meg nesten alle videoene!

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg klarer meg ikke uten en notatblokk for hånden. Jeg bruker det ofte når jeg skal skissere opp hva jeg skal programmere.

Enten skriver jeg ned korte stikkord, eller tegner små diagrammer. De blir ikke brukt så mye når jeg setter i gang, men bare det å skrive ned noe konkret hjelper meg å holde fokuset på det jeg skal gjøre, og setter de små grå i gang.

Headset er også veldig viktig for meg, ettersom det går mye i musikk mens jeg jobber.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Siden vi er en såpass ny avdeling har vi egentlig ikke noen legacy-løsninger, siden vi stort sett utvikler alt fra scratch, og står fritt til å velge teknologi.

Men av de systemene vi jobber med, er det nok PHP (Laravel) jeg misliker mest å jobbe med. Heldigvis dukker det sjeldent opp situasjoner der jeg må jobbe med det, men det skjer av og til.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Jeg synes norske utviklere stort sett er ganske flinke - og har ingenting vondt å si. Hvis det skulle være noe, skulle det kanskje vært å være litt mer åpen for andres innsyn.

Dette er vel egentlig et problem generelt i programmeringsverdenen, og jeg er nok skyldig i å stå for mine egne meninger, selv om jeg ikke burde det, av og til.

«For øyeblikket har jeg gått tilbake til start, og startet på en RuneScape-server.»

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Når jeg ikke jobber ser jeg ofte på TV-serier, eller spiller. For øyeblikket går det veldig mye i lett-seende sitcoms med kjæresten, mens vi spiller Teamfight Tactics. Ellers spiller jeg en del League of Legends og Path of Exile.

Jeg har noen hobbyprosjekter som jeg holder på med når jeg har tid/gidder. For øyeblikket har jeg gått tilbake til start og startet på en RuneScape-server skrevet i et funksjonelt språk uten state (Elixir), som viser seg å være en veldig gøy utfordring. Det er ikke i nærheten av å fungere som det skal - men innlogginga funker, ihvertfall!