- Som kvinne har det vært slitsomt å alltid måtte bevise at jeg kan det jeg driver med

Ukas Koder Patricia Aas brenner for mangfold blant utviklere. Og sikkerhet i C++.

Patricia Aas var i offentligheten i 2017, da hun uttalte seg om maskinell opptelling av stemmer ved stortingsvalget. 📸: Dagbladet TV
Patricia Aas var i offentligheten i 2017, da hun uttalte seg om maskinell opptelling av stemmer ved stortingsvalget. 📸: Dagbladet TV Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg tok tilfeldigvis et Scheme-kurs (en Lisp-dialekt) i 2001. Jeg hadde aldri sett et program før, men var fullstendig hekta allerede på første oblig. Dette var alt jeg elsket fra matte, bare enda bedre.

Jeg synes det er like moro fremdeles.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Jeg holder workshops og talks for kunder, og forbereder presentasjonene mine på Paranoia (om valgsikkerhet) og NDC Oslo (om å lære C#). Nå blir det også NDC TechTown (intro til exploit utvikling).

Men det varierer stort fra dag til dag. Har ikke bare én kunde (og er min egen sjef), så da blir det mye forskjellig.

Jeg har jobbet mye med sikker koding i C++, og også det motsatte: Hvordan å skrive exploits for C- og C++-programmer, og reverse engineering. Jeg har jobbet mest på Linux hele karrieren min, men tar et tak i år for å lære Windows bedre å kjenne (nesten all morsom malware er på Windows).

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg planlegger dagen min selv, det kommer veldig an på hva jeg har sagt at jeg skal gjøre både til kunder og eventuelt konferanser.

Jeg har brukt mye tid på å undervise kurs og workshops i det siste. Men personlig jobber jeg mye med kode rundt kurset mitt “(In)Security in C++”.

Jeg avtaler gjerne et par lunsjer i uka som bare er for å hilse på folk. Jeg har blitt kjent med masse folk, og så kommer jeg meg litt ut. :D

Pulten til Patricia Aas preges av mer bøker enn datamaskiner. 📸: Privat
Pulten til Patricia Aas preges av mer bøker enn datamaskiner. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg er ganske åpen for å lære nye språk, men jeg er nok av den praktiske sorten, så jeg vil ofte lære de som allerede er ganske populære, men som jeg kanskje ikke kan.

Nå for tiden prøver jeg å lære meg C#, som jeg aldri har kodet i før. Har vel tenkt å prøve meg litt mer på Rust og Go, og så er det alltid moro å pusse på JavaScript-kompetansen.

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Mye av det jeg har gjort er under NDA, men det produktet som jeg syntes var mest inspirerende å jobbe på var den originale Opera-nettleseren.

Det var min første ordentlige jobb etter universitetet. Der jobbet jeg på desktop, på kryssplattform-features, endel i nettleser-motoren og mye på plattform-siden på Linux-versjonen.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Det kan ofte være vanskelig å gjøre en så god jobb som man ønsker. Det er ofte også alt for mange møter.

Som kvinne har det også vært slitsomt å alltid måtte bevise at jeg kan det jeg driver med, å være kontinuerlig undervurdert eller oversett.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

IT har blitt verden; folk opplever verden med tech, men vi representerer ikke alle mennesker. Vi trenger å få mange flere forskjellige folk inn i rommene der ting lages, og da mener jeg ikke bare kvinner.

«Vi trenger å lage utviklingsteam der folk føler seg trygge nok til å ta med seg hele seg.»

Vi trenger flere med forskjellige handicap, med forskjellige hudfarger, religioner, kjønnsuttrykk, språk… Vi trenger å lage utviklingsteam der folk føler seg trygge nok til å ta med seg hele seg, og bidra med det inn i det vi lager. Vi trenger å gjøre denne bransjen trygg for alle.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Med jobb og familie så har jeg ikke så mye fritid, men jeg prøver å få startet opp to ting i år: Et event for å løfte fram kvinner i utøvende roller i tech, og så en organisasjon for å jobbe bredt med å forbedre mangfold i bransjen, og ikke minst hvordan folk blir tatt imot og sett når de kanskje ikke ser ut eller er som alle andre på kontoret.

Så har jeg jo hatt en tendens til å snakke mye om valg da.