- Mye av det vi er begeistra for i dag, vil vi le av om fem år

Ukas Koder Tore Engvig i JPro var med på å bygge opp webben i Norge.

Tore Engvig, konsulent i JPro, er for tida på oppdrag for NAV. - Dette er fra de nye lokalene på Helsfyr. Merk at det er en selfie - hovedregelen er fortsatt hjemmekontor, så det er som regel ikke så mange andre her, forteller han. 📸: Privat
Tore Engvig, konsulent i JPro, er for tida på oppdrag for NAV. - Dette er fra de nye lokalene på Helsfyr. Merk at det er en selfie - hovedregelen er fortsatt hjemmekontor, så det er som regel ikke så mange andre her, forteller han. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Det første kodingen min var på en Commodore 64, mens jeg gikk på barneskolen. Startet med Basic, men skjønte fort at det måtte bli maskinkode hvis det skulle bli noe schwung over det hele.

Hadde ingen assembler, så det ble å skrive demoer med en maskinkode-monitor direkte mot minneadressene.

Du kan si at overgangen til C og malloc ble ganske stor da jeg kjøpte en Amiga på ungdomsskolen.

Min første kode som profesjonell utvikler var hos Schibsted Nett i 1996. Schibsted hadde akkurat kjøpt Oslonett, og det var på mange måter internett og webbens barndom i Norge. Schibsted Nett ble senere til Scandinavia Online.

Min første oppgave der var å lage et publiseringssystem. Det ble skrevet i Perl, og kjørte på Sun Solaris Unix maskiner.

Det var litt andre tider da. På den tiden kunne du gi en junior i oppgave å lage et publiseringssystem alene uten noen større kravliste enn at det skulle være malstyrt og ha pålogging med egne brukere. Resten fikk du finne ut av selv.

Begynte å jobbe der i juni, og publiseringssystemet burde være ferdig til begynnelsen av august, siden de var i ferd med å bygge opp en redaksjon med journalister, og de skulle bruke systemet til å dekke OL i Atlanta som begynte da.

Etter Schibsted Nett/Scandinavia Online ble det Intervett, som senere ble til InfoStream, Manamind og Oslo Market Solutions. Jeg har jobbet i flere forskjellige selskaper etter det, og i litt forskjellige roller. For det meste har det uansett dreid seg om utvikling på ett eller annet vis.

«Schibsted hadde akkurat kjøpt Oslonett, og det var på mange måter internett og webbens barndom i Norge.»

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Akkurat nå jobber jeg med arbeidsplassen.no.

På Arbeidsplassen prøver vi å lage gode løsninger for at arbeidsgivere og arbeidstakere skal møtes.

Litt forenklet kan du si at vi prøver å få folk i arbeid.

Der skjer det mye spennende for tiden! Helt konkret blir det mye backend-koding. Koder for det meste i Java og Kotlin. Ellers blir det mye Kafka, Kubernetes og Elastic Search.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Det ingen typiske arbeidsdager lenger. Prøver å være 1-2 dager i uka på kontoret. Resten blir hjemmekontor. Det funker i grunn ganske greit.

Bruker Teams og Slack til møter og annen kommunikasjon. I NAV er det fullt mulig å jobbe som utvikler hjemmefra på egen laptop. Det er ganske deilig.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Maskinlæring og matching-algoritmer er teknologier jeg nok kommer til å sette meg grundigere inn i fremover.

Jeg hadde egentlig tenkt å la det bli med å holde det på "tutorial-nivå", men det kan se ut til at det blir å grave seg litt dypere inn i det. Det kan bli gøy!

Ellers så hadde det vært utrolig fett å lære å sette en skikkelig backflip på ski.

«Maskinlæring og matching-algoritmer er teknologier jeg nok kommer til å sette meg grundigere inn i fremover.»

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg har byttet ut så mye verktøy opp gjennom årene, så jeg tror jeg skulle klare meg fint uten noen spesielle.

Skjønt, livet ville blitt trasig uten tilgang på et eller annet unix shell og en helt grei teksteditor.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Det er noen teknologier og rammeverk jeg gjerne vil slippe å se igjen. Noen av de har jeg jobbet uforholdsmessig mye med, og enkelte av de hadde jeg til og med stor tro på en gang i tiden.

Man har jo hatt tro på så mye rart opp opp gjennom årene, jeg tror ikke jeg skal rippe opp i detaljer rundt det.

"Kan ikke du lage en release-plan for den neste hoved-releasen?" er utsagn man ikke hører så ofte lenger, og som jeg er glad jeg slipper å forholde meg til.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Synes i grunn norske utviklere er ganske flinke. Det har lenge vært en kultur for å være flink, og å dele.

Mange kan sikkert bli flinkere til å reflektere over at mye av det vi er begeistret for i dag, vil vi le av og jobbe hardt for å skrive oss ut av om 5-10 år.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

På fritiden går det mye i jakt og skyting. Jeg er litt engasjert i Oslo Jeger- og Fiskerforening. Mye av fritiden går med til skytebanedrift og annet frivillig arbeid der.