- Jeg vil være en rollemodell for jenter

Ukas Koder Lotte Johansen i FINN.no forteller om universell utforming, kanban og 1.000 deploys i uka.

Ukas Koder Lotte Johansen er seniorutvikler i FINN, og jobber nå med Mine Meldinger. 📸: Mette Lafton
Ukas Koder Lotte Johansen er seniorutvikler i FINN, og jobber nå med Mine Meldinger. 📸: Mette Lafton Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg hadde alltid vært interessert i teknologi, men jeg hadde aldri kodet før jeg begynte på NTNU.

Der hadde vi det første året et fag hvor vi lærte å lage nettside, og så Java. Begge deler syntes jeg var gøy, og det var systemutviklingsfagene jeg gjorde det best i under studiene.

Allerede etter det første året på NTNU var jeg heldig og fikk sommerjobb på FFI (Forsvarets Forskningsinstitutt) hvor jeg skulle kode i Java. Fjerde året tok jeg et utvekslingsår i Minnesota. Der ble det fordypning i systemutvikling, og jeg fikk prøvd mange forskjellige programmeringsspråk.

Jeg så at når jeg kunne noen programmeringsspråk, gikk det veldig greit å lære nye, jeg kjente igjen konseptene fra andre språk.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

For tiden jobber jeg med Mine Meldinger på FINN.

Jeg var med å lage den første versjonen av Mine Meldinger for rundt fem år siden. Etter det ble utviklingen videreført av Schibsted i Spania, men i fjor bestemte Schibsted å splitte ut alle markedsplassene som ikke er i Norden. Derfor forker vi nå tilbake løsningen til FINN. Det blir noen turer til Barcelona, som ikke er dumt. 😀

«Vi deployer til produksjon rundt 1.000 ganger i uka.»

Jeg jobber mest backend, så jeg bruker mest Java, Spring og Postgres. I tillegg er jeg av og til innom Node, Kotlin og AWS.

Mikrotjenestene vi lager kjører i FINN sin egen infrastruktur som heter FIAAS (FINN Infrastructure As A Service), som bygger på Docker og Kubernetes.

Vi deployer til produksjon rundt 1.000 ganger i uken, og det kan gjøres med et tastetrykk.

Teamet til Lotte Johansen i FINN. 📸: Kjell Ivar Storstein
Teamet til Lotte Johansen i FINN. 📸: Kjell Ivar Storstein Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Vi har "daily standup" hver dag klokka 09.15, hvor vi snakker om hva vi gjorde i går, hva vi skal i dag og om vi har noen hindre. Ukentlig har vi backlogmøte. Vi jobber "kanban-ish", det vil si at vi tar inn saker kontinuerlig, men det bør ikke være for mange saker under utvikling samtidig.

Vi jobber gjerne sammen på noen saker. Jeg er glad i parprogrammering. Ettersom vi for tiden tar over koden til utviklere i Spania, har vi vært der nede to turer for å få opplæring, og noen derfra har vært hos oss. Med dem har vi ukentlige videomøter og mye kommunikasjon på slack.

Forøvrig har vi endel ad hoc løsningsmøter, og hver tredje uke har vi retrospektiv for å se hvordan vi kan gjøre det enda bedre neste periode. Forskjellige team i FINN jobber på ulik måte, vi er ikke så strenge på at alle må bruke én metode. Da jeg begynte i FINN i 2008 jobbet de fleste med scrum, men så har mange glidd mer mot kanban og tilpasset metodene til teamene.

Foruten å kode, driver jeg en grasrotgruppe i universell utforming (UU) som jobber med å spre kunnskap rundt UU til resten av FINN, jeg sitter som ansattvalgt representant i FINN-styret, og jeg snakker på en del konferanser.

Neste konferanse ut er JavaZone, som jeg skal snakke på for fjerde gang. Det går med en del tid til forberedelse der. Vi får inn en skuespiller til å hjelpe oss med presentasjonsteknikken. De siste to ukene før konferanser, pleier jeg å kjøre gjennom presentasjonen min for kolleger én gang hver dag og få tilbakemeldinger for å gjøre den så bra som mulig.

«Et av mine mål i livet er å være en rollemodell for jenter.»

Av og til spør jeg meg selv hvorfor jeg snakker på konferanser, for det krever mye. Men når jeg først står der på konferansen, og særlig etterpå når jeg får tilbakemeldinger, er det verdt alt strevet. Et av mine mål i livet er å være en rollemodell for jenter. Jeg brenner for at vi bør bryte stereotyper og gjøre ting som ikke er «typisk», for eksempel å kode eller snakke på tekniske konferanser. Etter en presentasjon jeg holdt på en konferanse i Berlin, kom en jente bort til meg og fortalte at hun var nokså ny som utvikler og at hun håpet en dag å også kunne snakke på en konferanse. Den tilbakemeldingen traff hjertet mitt. 😊

Slik ser det ut i lokalene rundt Lotte Johansen i FINN. 📸: Lotte Johansen
Slik ser det ut i lokalene rundt Lotte Johansen i FINN. 📸: Lotte Johansen Vis mer

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg er fortsatt glad i Java, og etter at Java 8 kom med funksjonell programmering, fungerer det også supert. Kotlin er også et godt alternativ.

Ellers vil jeg slå et slag for testing av universell utforming. På UU-workshopene vi kjører for FINN-ansatte, lærer vi bort fire metoder: Tastenavigering (kun bruke tastaturet for å navigere rundt på nettsiden), sugerørtesten (forstørre nettsiden så vi bare ser et lite utsnitt), simuleringsbriller (for å se om vi har gode nok kontraster og stor nok størrelse) og skjermleser (VoiceOver på iOS/OSX, TalkBack på Android og Narrator på Windows er innebygget).

Ved å simulere hvordan folk med funksjonsnedsettelser opplever nettsiden din, er det lettere å se hva som bør fikses og forenkles. Resultatene er svært ofte bedre for alle, også de som ikke har funksjonsnedsettelser, men for eksempel bare har dårlig tid eller er litt trøtt.

Resepsjonslokalene i FINN. 📸: Lotte Johansen
Resepsjonslokalene i FINN. 📸: Lotte Johansen Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg er stolt av FINN.no generelt. Her har jeg vært med å lage mange forskjellige deler, blant annet Mine Meldinger, SMS-verifisering, annonsekontroll, varslinger og samtykke-løsning for GDPR.

Ekstra stolt er jeg av å dannet en gruppe som jobber med universell utforming på FINN. Vi er en grasrot-bevegelse som har fått FINN til å gå fra å være et sted som ikke brydde seg mye om UU, til å vinne en innovasjonspris i universell utforming. Vi har snudd holdningen til UU til noe positivt.

De fleste ser nå at ved å lage universelt utformede løsninger, blir det bedre for alle!

Lotte Johansen og kollegene må blant annet takle en voldsom trafikk. 📸: Caroline Roka
Lotte Johansen og kollegene må blant annet takle en voldsom trafikk. 📸: Caroline Roka Vis mer

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Det å henge med i alle nye språk, rammeverk og teknologier - det er så mye nytt hele tiden. Men samtidig er det noe av det som er morsomt med å være utvikler. Vi blir aldri utlært. Det hadde vært kjedelig å drive med det samme hele tiden og ikke å lære noe nytt.

Jeg husker en bijobb jeg hadde før jeg begynte å studere i Trondheim, som medarbeider i en blomsterbutikk. Det var stas i starten da jeg lærte mye om blomster og å lage buketter. Men etter hvert da alt bare ble rutine, ble det kjedelig.

Som utvikler må jeg hele tiden lære nye ting, og det er gøy og utviklende.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

I det hele tatt synes jeg utviklere er veldig bra folk som jeg trives sammen med.

Men vi norske kan kanskje bli flinkere til å stille spørsmål til foredragsholdere på konferanser. 🙂 Det er vanlig at når et foredrag er over og foredragsholderen spør om det er noen spørsmål, blir det helt stille. Der er utviklere i andre land flinkere. Både i USA og Tyskland har jeg fått mange flere spørsmål etter å ha holdt foredrag.

Utenlandske foredragsholdere jeg har snakket med, lurer på om noe er galt med foredraget deres, siden ingen har stilt spørsmål eller kommet med kommentarer.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jeg elsker å reise, og benytter gjerne anledningen til å dra til utlandet.

Denne våren trodde jeg først at det ikke skulle bli noe reising med jobben, så jeg bestilte turer til København, Berlin og Antibes privat. Så ble det i tillegg turer til Barcelona og Wien med jobben. Denne høsten blir det nok ikke like mange reiser - ikke som jeg vet om nå, i hvert fall. 😊

Når jeg ikke reiser, går mesteparten av fritiden min til mann og barn, venner, musikk, trening og fotografering (bildene er min dagbok) og jeg går gjerne med venninner i teater og på konserter.