Data Scientist Ingvild Lyckander hos Spacemaker er Ukas Koder på kode24. 📸: Privat
Data Scientist Ingvild Lyckander hos Spacemaker er Ukas Koder på kode24. 📸: Privat Vis mer

- Hvilket språk jeg bruker er sekundært

Ukas Koder Ingvild Lyckander skriver solkalkulator i C++. Og feirer innsatsen med øl og shuffleboard på fredager.

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg visste knapt hva programmering var før jeg begynte på studiet. I utgangspunktet hadde jeg tenkt at jeg ville jobbe med mennesker, men skjønte etterhvert at datamaskinen var ganske spennende den óg.

Hvis jeg husker riktig var det en Sudoku-løser i et av de første fagene på studiet som virkelig fikk meg til å se hvor gøy koding kunne være.

Hva er det første du husker å ha utviklet?

Utenom Sudoku-løseren på studiet?

Jeg husker spesielt godt et av de første prosjektene jeg gjorde som utvikler i jobbsammenheng. Prosjektet gikk ut på å lage en digital versjon av et av de mest brukte søknadsskjemaene hos NAV.

Effekten av arbeidet ble fort veldig tydelig: Vi fikk umiddelbart utallige positive tilbakemeldinger om hvor mye enklere og tidsbesparende den digitale løsningen var, og saksbehandlerne fikk en mye mindre hektisk hverdag.

Som nyutdannet var det nesten litt magisk å oppleve at man kunne ha så stor effekt på andre.

Hva jobber du med akkurat nå? ☕

Jeg begynte i Spacemaker for fem måneder siden. Vi har laget et verktøy for å digitalisere prosesser innen byutvikling.

Ved hjelp av en rekke matematiske modeller har vi utviklet et produkt som hjelper deg å utnytte tomter på best mulig måte med tanke boligareal og viktige faktorer som for eksempel utsikt, støy og solforhold.

Akkurat nå jobber jeg med en solkalkulator. Det er en kalkulator for å regne ut antall soltimer på parker og lekeplasser som utbyggere vil plassere på tomten, gitt skygge fra terrenget og omkringliggende bygninger. Denne skriver jeg i C++, pakker med Docker og deployer til AWS (Amazon Web Services).

Pulten til Ingvild Lyckander hos Spacemaker. 📸: Privat
Pulten til Ingvild Lyckander hos Spacemaker. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Uken starter med et prioriteringsmøte på mandager, og avsluttes med en feiring av ukens prestasjoner på fredagen. Da feirer vi gjerne med litt øl og shuffleboard.

Arbeidsoppgavene er veldig varierte, og i løpet av en dag kan jeg både ha løst et kombinatorikk-problem, skrevet en enhetstest, deployet en lambda på AWS og fått bryne meg på hva brukerne våre egentlig trenger.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Jeg har aldri vært en trofast disippel av et spesifikt språk eller rammeverk. Hvilket språk jeg bruker er sekundært etter problemet jeg løser, så lenge det lar meg skrive robust og lesbar kode (det skal sies at jeg enda ikke har vendt meg til dynamisk typing i Python).

Men jeg følger med på utviklingen innen maskinlæring og kunstig intelligens, der det har skjedd mye spennende de siste årene. Spesielt gleder jeg meg til å følge med på (og forhåpentligvis ta del i) utviklingen innen reinforcement learning!

Jeg holder også et lite øye med Julia, som nylig kom ut med en ny versjon. Jeg håper det kan hjelpe oss med flere av utfordringene vi har med Python.

Lokalene rundt Ingvild Lyckander hos Spacemaker. 📸: Privat
Lokalene rundt Ingvild Lyckander hos Spacemaker. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget?

Å få være med og lage et produkt som sørger for bedre bokvalitet og flere bærekraftige boliger i fremtiden.

Hva er det kjedeligste med å være utvikler? 😴

Tidligere i karrieren har jeg kjent på frustrasjonen av å jobbe i en organisasjon som er bygget opp slik at utviklere ikke får den tilliten og autonomien som trengs for å kunne ta de rette valgene. Dessverre er fortsatt en del organisasjoner i Norge rigget slik.

Og – jeg skulle ønske det var lettere å jobbe utendørs om sommeren.

Hva er det gøyeste med å være utvikler? 😍

Å se hvilken effekt det man lager har på andre.