Bjørn Frode koda terminal-GUI i Fortran som 15-åring

Nå jobber ukas koder med en av Norges viktigste tjenester.

På fritida dirigerer ukas koder korps og henger i fjellvegger, men på arbeidsplassen er det Java som gjelder! 📸: Privat
På fritida dirigerer ukas koder korps og henger i fjellvegger, men på arbeidsplassen er det Java som gjelder! 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg begynte å kode et terminal-GUI i Fortran som 15-åring, og da hadde ISDN gjort sitt inntog i heimen, så det kunne deles som et bibliotek.

Det ble ganske populært en stund, og var brukt i et hundretalls Fortran-prosjekter rundt om i verden.

Med "lynraskt" internett gikk veien videre til Perl, PHP, HTML og CSS før jeg endelig så lyset og begynte med Java.

Jeg tok en liten omvei innom C++ og Visual Basic, men det er ikke noe jeg liker å snakke om...

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Nå er jeg techlead i teamet som snekrer NAVs nye folkeregister: Persondataløsningen, som tar over for stormaskin-traveren TPS fra 2002.

Persondataløsningen består av søte små mikrotjenester med Apache Kafka i mellom, og event sourcing gjennomgående i hele arkitekturen.

Mikrotjenestene er skrevet med Java 11 og Spring Boot, og kjører på NAVs rålekre open-source applikasjonsplattform nais.io.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Jeg har flere møter enn jeg liker å innrømme, men på en god dag får jeg skrevet kode, ryddet unna pull requests og diskutert løsninger. Jeg liker sånne dager!

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Project Loom virker svært lovende, og tar Java noen solide steg nærmere den funksjonelle sfæren i konkurranse med Kotlin.

Da får vi co-routines og green threads i Java også! For front-end har jeg lekt en del med Vue den siste tiden, og synes det er lekre saker.

Slik ser arbeidsplassen til Bjørn Frode ut hos NAV IT. 📸: Privat
Slik ser arbeidsplassen til Bjørn Frode ut hos NAV IT. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg er unektelig stolt av det vi har laget i Persondataløsningen, men jeg har et hobbyprosjekt som begynner å lukte fugl også, og som utfordrer meg på alt jeg ikke kan.

Hobbyprosjektet kjører på GCP med Kubernetes Engine, Pub/Sub, Okta for autentisering og autorisering, og diverse databaser as-a-service. Det har vært mye hard læring underveis, så jeg er stolt over at det faktisk kjører og at CI-pipen gjør det enkelt å prodsette endringer i en sammensatt arkitektur.

Hva er det vanskeligste ved å være utvikler? 🤷

Den største utfordringen min er å ivareta enkelhet når virkeligheten blir stadig mer kompleks.

Det er ikke alltid sånn at et vrient problem krever en vrien løsning; det er en egen kunst å finne enkelheten i mylderet av kompleksitet.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Utfordre krav, og snakke med mennesker!

Det har blitt en etablert sannhet at utviklere skal være noen raringer som sitter i morsomme t-skjorter og koder med hodetelefoner i et hjørne.

Sånn trenger det ikke å være; man får et større eierskap til løsningene dersom man engasjerer seg i diskusjonene, snakker mer med menneskene rundt seg og tør å utfordre forretningstankene.

Ukas koder liker å dingle i fjellvegger på fritida. 📸: Privat
Ukas koder liker å dingle i fjellvegger på fritida. 📸: Privat Vis mer

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Da henger jeg og dingler i en fjellvegg, dirigerer et korps, spiller slagverk eller filosoferer over en god cigar. Så snart snøen har smeltet så finner du meg til skogs eller ved markavannene, eventuelt bak en bok på en lun kafè. Vi sees der!