– Apex er noe av det kuleste jeg har sett!

Ukas Koder Henrik Hupe Olsen forteller om hverdagen i Telia.

Henrik Hupe Olsen er Salesforce-utvikler i Telia. 📸: Privat
Henrik Hupe Olsen er Salesforce-utvikler i Telia. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Så lenge jeg kan huske har jeg alltid vært fasinert over hvordan datamaskiner og internett henger sammen. Mye av denne fasinasjonen har ligget i at jeg får et kick ut av å forstå ting som ved første øyekast er uforståelig, noe som ofte koding er.

Men interessen for koding startet for alvor på høgskolen, hvor jeg fikk mulighet til å lære og jobbe med koding som jeg selv ønsket.

Det første jeg husker å ha kodet var kortspillet «Over Eller Under». Som går ut på at du skal gjette om neste kort er høyere eller lavere enn det forrige. Husker jeg brukte veldig mye tid på animasjonen som kom når du vant eller tapte.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Hos Telia jobber jeg med Salesforce, med forbedring og nyutvikling for våre brukere.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Starter dagen med å sette meg ned på pulten og ta en titt på Kanban-boardet og sjekke mail.

Deretter starter jeg med de oppgavene jeg har for denne sprinten. Sånn klokka 11 har vi standup, etterfulgt av lunsj.

Resten av dagen blir brukt på å jobbe videre med oppgaver, og eventuelt møter.

Hva synes du er de mest spennende språkene, rammeverkene eller teknologiene akkurat nå? ✨

Som nyutdannet var det veldig interessant å møte Salesforce, med Apex og Lightning. Disse veldig komplette rammeverkene var til veldig stor kontrast fra det jeg har gjort på skolen.

Jeg synes Apex-rammeverket til Salesforce er noe av det kuleste jeg har sett, da det lar meg fokusere på nøyaktig det jeg synes er interessant; logikken.

Synes også framgangen av mini-rammeverk og API-er som brukes med Javascript er kjempespennede, som PDF.js, Graph.js og Giphy for Developers.

Pulten til utvikler Henrik Hupe Olsen i Telia. 📸: Privat
Pulten til utvikler Henrik Hupe Olsen i Telia. 📸: Privat Vis mer

Hva er du mest stolt av å ha laget? 🏆

Jeg er mest stolt av bachelor-oppgavenjeg og de jeg var på gruppe med leverte. Vi endte med å strekke oss langt utenfor komfortsonen, og vi fikk også brukt masse forskjellige verktøy.

Vi lagde en simuleringsmodell i C# som simulerer trafikk-trykk på et spesifikt område med parkeringsplasser i rushtiden. For å få nok datagrunnlag til å gjøre dette, måtte vi ha troverdig data i bunn. Vi fikk store deler av dette fra vår oppdragsgiver, men vi måtte også ut å ta målinger og telle biler selv.

I tillegg til dette lagde vi også en grafisk representasjon av simuleringen i Unity, og skrev hele bachelor-oppgaven i LaTeX.

Hva er det kjedeligste med å være utvikler? 😿

Det kjedeligste for min del er å ikke ha tid nok til å gjøre ferdig det jeg holder på med. Ønsker å gjøre det jeg jobber med så bra som overhode mulig, og det er kjipt om jeg blir kuttet kort av en deadline.

Hva er det gøyeste med å være utvikler? 😻

Det beste jeg vet med å være utvikler er at jeg er med på å lage sluttproduktet. Spesielt den delen hvor jeg føler at det jeg lager enten effektiviserer hverdagen til sluttbrukerne, eller bare er en sykt kul løsning!

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Elsker musikk, trener med rolige mellomrom, gamer aktivt uten noen egentlige spesifikke spill og er ekstremt glad i film/TV-serier. Liker å kode på fritiden om jeg har gode ideer.