Slik hacker du som i Beforeigners

kode24 avslører koden i årets største, norske TV-serie. Sannheten vil neppe sjokkere deg. 🔍

Her hacker Ada seg inn på politi-PC-en i Beforeigners for å stjele sensitive opplysninger fra en etterforskning. Vi har valgt å etterforske nøyaktig hva som foregår på skjermen der. Sannheten vil neppe sjokkere deg, med mindre du er ekstremt lett å sjokkere, da. 📸: Skjermdump fra HBO Nordic
Her hacker Ada seg inn på politi-PC-en i Beforeigners for å stjele sensitive opplysninger fra en etterforskning. Vi har valgt å etterforske nøyaktig hva som foregår på skjermen der. Sannheten vil neppe sjokkere deg, med mindre du er ekstremt lett å sjokkere, da. 📸: Skjermdump fra HBO Nordic Vis mer

Har du noen gang sett programmering eller hacking på film eller TV og tenkt: "Ja, faktisk, akkurat sånn er det"?

«Kode på TV-skjermen er nesten alltid bare tull og tøys.»

Ikke jeg, heller. For kode på TV-skjermen er nesten alltid bare tull og tøys.

Og noen, som gjengen på r/itsaunixsystem på Reddit, gjør det til sport å avdekke kodingens lorem ipsum i alt fra store Hollywood-produksjoner til amerikansk lokal-TV.

Men ingen har tatt på seg ansvaret for avsløre den utbredte juksen som også foregår i norsk TV og film. Før nå.

kode24 kan i dag aaavsløre hvordan hackingen i høstens største, norske TV-produksjon, Beforeginers, bare er tull, og ikke minst; tøys.

Dette er Beforeigners-karakteren Ada, spilt av Eili Harboe. Hun er en rimelig flink hacker, med bare en minnepinne, helt uten temproxat. 📸: Skjermdump fra HBO Nordic
Dette er Beforeigners-karakteren Ada, spilt av Eili Harboe. Hun er en rimelig flink hacker, med bare en minnepinne, helt uten temproxat. 📸: Skjermdump fra HBO Nordic Vis mer

Hacker-scenen 🎥

Beforeigners, eller Framvandrerne som ingen kaller den, er overhodet ingen hacker-serie, men det hackes litt hist og pist. For eksempel i episode nummer tre, som vi skal mytebryte:

  • Politibetjentene Lars Haaland og Urd besøker en gjeng transtemporale, og skaut-hackeren Ada bestemmer seg for å snoke litt på politi-PC-en deres.
  • Ada sniker til seg maskinen, stikker en minnepinne inn i USB-porten og plutselig dukker det opp et terminalvindu over innloggingsskjermen.
  • Fingrene hennes farer over tastaturet i svimlende fart, og kode skrives inn i terminalvinduet enda raskere enn de allerede lynraske fingrene tilsier.
  • Svisj, svosj; så er hun logga inn på maskinen, og kan kopiere ut ekstremt sensitive opplysninger til minnepinna si.
Dagbladet-utvikler Tor Henning Ueland kan ett og annet om hacking og den slags, som avslørt av Tor-klistremerket på Thinkpad-en. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Dagbladet-utvikler Tor Henning Ueland kan ett og annet om hacking og den slags, som avslørt av Tor-klistremerket på Thinkpad-en. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ekspertens dom 🔨

- Jeg liker å si at alt er hackbart, så sitter man for eksempel med en zeroday-svakhet er jo scenen teoretisk mulig. Men akkurat det der var nok mye lettere å gjøre for type 10+ år siden, da autorun.inf var en ting, sier Dagbladet-utvikler Tor Henning Ueland til kode24, og sikter til å få minnepinner til å kjøre kode ved å bare bli plugga inn.

«Akkurat det der var nok mye lettere å gjøre for type 10+ år siden, da autorun.inf var en ting.»

Ueland har jobba mye med sikkerhet som ekspert for journalister, og han er herved kode24s ekspert, også. Praktisk, når han sitter i samme bygg som oss.

- Men en relevant "fun fact" er jo at det finnes minnepinner du kan kjøpe i dag som vil kortslutte enheten som den kobles til, såkalte "USB killers", forteller han.

- Har du noen gang i løpet av hele livet ditt sett en eneste hacke-scene hvor du har nikket og tenkt at den treffer hacke-spikeren midt på hodet?

- Stort sett er reaksjonen "LOL", og det har jo blitt laget mange parodier på det, for eksempel Crime Cops. Det mest realistiske, som jeg kommer på i farta, må være når Trinity i The Matrix Reloaded blant annet bruker nmap som en del av hackingen.

Her ser du hvordan Ada får en terminal til å dukke opp over innloggingsskjermen til politiet. Ved hjelp av en minnepinne. 📸: Skjermdump fra HBO Nordic
Her ser du hvordan Ada får en terminal til å dukke opp over innloggingsskjermen til politiet. Ved hjelp av en minnepinne. 📸: Skjermdump fra HBO Nordic Vis mer

Avsløringen 💥

Men om ikke scenen i dokumentarserien Beforeigners er ekte vare, hva er det da som faktisk foregår på skjermen til skaut-hackeren Ada?

En våken kode24-følger på Twitter mener Hackertyper.com kan ha blitt brukt; en nettside som lar deg skrive grønn kode på svart bakgrunn lynraskt med tilfeldige slag på tastaturet, akkurat som hackere (på film).

kode24 har gjennom avansert datateknikk og fotoetterforskning, med et verktøy vi bransjefolk ofte kaller "Photoshop" og et triks som på fagspråket refereres til som "den der printscreen-tasten", sammenlikna:

Hackertyper.com til venstre, terminalvinduet fra Beforeigners til høyre, med den samme koden, om du ser skikkelig nøye etter. OMG, som hackere pleier å si på film. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Hackertyper.com til venstre, terminalvinduet fra Beforeigners til høyre, med den samme koden, om du ser skikkelig nøye etter. OMG, som hackere pleier å si på film. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Boom. Samme kode. Det er ikke superlett å se, men jeg har myst ganske lenge, både med og uten briller, og ropt "ENHANCE!" til PC-en, med flere eksempler enn dette - så ta mitt ord, vi er tross alt media, her.

Det ser ut til at produksjonen har kjørt litt text-transform: uppercase og diverse andre modifikasjoner, så resultatene er ikke prikk like. Vi har faktisk bedt produksjonen å kommentere saken, foreløpig uten hell, men uansett: Det er i det minste den samme koden.

Her har du en GIF jeg har laga, også, bare sånn for sikkerhets skyld:

Linux-koden 🔍

Vil du hacke som i Beforeigners, er det altså bare å fyre opp Hackertyper.com og hamre løs på tastaturet. For eksempel når den sjefen din, som ikke aner hva du egentlig driver med, med kommer forbi.

Men hva er egentlig koden som dukker opp på skjermene i alle hacke-scenene i Beforeigners?

Jeg er både utdanna journalist og har internettbasert brevkurs i utvikling, så det burde være mulig å finne ut, si. Hold deg fast:

Koden bak nettsida Hackertyper.com er lett å lese, og viser at det som skrives ut på skjermen ligger i en .txt-fil. Med et amerikansk søkeverktøy vi journalister har tilgjengelig, kan man dermed trekke ut linjer fra koden og sjekke alle verdens databaser etter treff.

Bingo: Det er noe C-kode til en bit av Linux-kjernen, eller noe sånt noe. Som neppe lar deg logge inn på andres PC-er, dessverre.

💡 Har du tips til andre norske filmer eller serier vi bør sette under den undersøkende kodejournalist-lupa vår? Rop ut hvor som helst!